logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmieniarka Blaupunkt A05/777 parę pytań + problemy

marekwarecki 07 Lis 2006 15:26 1890 5
REKLAMA
  • #1 3198015
    marekwarecki
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Mam A05 podłączoną oryginalnym kablem blaupunkta mini-iso->din13.
    Podczas zmieniania płyt tylko w prawym "gwizdku" słyszę takie pyknięcia/trzaski - to jedna rzecz. Druga sprawa to taka, zmieniarka w pozycji poziomej (regulacja położenia 0 stopni) podczas odtwarzania płyt wydaje pyknięcia, trzaski przy niektórych płytach, problem ten nie występuje gdy zmieniarka jest pionowo (regulacja położenia ustawiona na 90 stopni) docelowo tak właśnie będzie zamontowana. Co może powodować takie zachowanie?
  • REKLAMA
  • #2 3225999
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    witam co do trzasków , to możliwe ,że potrzeba wyczyścić solidnie laser , przynajmiej soczewkę , jak nie jest zużyty to powino się poprawić , co do pikania w głośniku podczas zmiany utworu to zastanawiam sie czy to jest wina zmieniacza czy czegoś innego .generalnie radio powinno robić Mute podczas przełączania utworów ,jak masz możliwość odpiąć same sygnały z kabla od zmieniarki i w tedy sprawdzić to wyjaśni ci sprawę .
  • REKLAMA
  • #3 3232254
    marekwarecki
    Poziom 12  
    No więc tak, ja mam chyba pecha do zmieniarek...
    Pojawił się następujący problem: po włączeniu radia zmieniarka zaczyna skanować magazynek (MAG SCAN)
    Miesza płytami i wywala błąd CDC ERROR lub NO CD
    po ponownym włączeniu odczytana zostaje jedna płyta, kiedy przycisne przycisk zmieniajacy plyte uda sie czasem odczytać kolejny CD z magazynka, po kolejnym "restarcie" przeważnie zaskakują już wszystkie płyty. Wtedy z ich przerzucaniem nie ma żadnych problemów. Druga sprawa chcę wyczyścić soczewkę, kupiłem w tym celu izopropanol. Pytanie: jak się do niej dostac? Po zdjęciu obudowy i górnego "stelaża" zmieniarki widać soczewkę przez mały otwór ale nie będę tam na ślepo gmerał wacikiem ;)
    Jest jakiś manual jak dostać się do lasera?

Z góry dziękuje za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #4 3232311
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    witam co do czyszczenia wacikiem to się zgodzę , sam tak robię ,ale na sucho w sumie , tylko delikatnie !!!!!- skuteczność czyszczenia zależy od stopnia zabrudzenia całego lasera , metoda druga hardcorowa : zdemontować cały laser , wlać do szklanki w miarę nie za gorącą wodę dodać trochę płynu do naczyń (tylko płyn się nadaje !!!) i włożyć do środka laser ,niech się pomoczy troszke , potrząsać co jakiś czas , laser wypłukać w letniej wodzie , wydmuchać ze środka wodę sprężonym powietrzem , wysuszyć dokładnie , przetrzeć w razie potrzeby soczewkę czystym wacikiem . Metoda drastyczna ,ale skuteczna .Jak pierwsze czyszczenie nie pomoże , to wykonać co napisałem , a jak i to nie pomoże to ja nie mam innego planu , czyszczę tak lasery w konsolach i wierzach i skuteczność jest duża.
  • REKLAMA
  • #5 3236263
    marekwarecki
    Poziom 12  
    misiupan bardzo dziękuje za porady, jednak przy czystości sląskiej wody zdecydowałbym się tylko na czyszczenie nią podłogi...

Moje pytania o dostęp do lasera w A05 i problem z odczytem płyt są dalej aktualne :)
  • #6 3240640
    marekwarecki
    Poziom 12  
    Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
REKLAMA