logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

12V AC w samochodzie? Co trzeba zrobić, aby dało się podłączyć głośniki?

orlando 07 Lis 2006 17:54 10579 8
REKLAMA
  • #1 3198527
    orlando
    Poziom 11  
    witam!

moze moj temat nie pasuje do tego forum, w takim razie prosze o przeniesienie... nie wiedzialem specjalnie gdzie go dopasowac..

Posiadam głośniki komputerowe Creative Inspire P380... ktore sa zasilane napieciem 12V AC z zasilacza... i teraz pytanie.. da sie to podlaczyc jakos do samochodu? tam jest bodajze 12V DC... jest taka mozliwosc zeby to tam podlaczyc? mozna uzyskac jakos to napiecie zmienne w samochodzie? czy to niemozliwe?
  • REKLAMA
  • #2 3198565
    allsiolek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam!
    Z tego co mi wiadomo to wzmacniacz tych głośnikow i tak pracuje na napięcie stałe (DC), więc jeśli z zasilacza wychodzi AC to moim zdaniem we wnetrzu obudowy głośnika tego ze wzmacniaczem znajduje się tam mostek gretza i wtedy wystarczy się wpiąc za tym własnie mostkiem. Jeśli mam racje to przydał by sie jeszcze jeszcze jakiś filtr napięć...
  • REKLAMA
  • #3 3198610
    orlando
    Poziom 11  
    no tak tylko ze 12V AC po wyprostowaniu to chyba troche wiecej z tego co mi wiadomo.. nie mozna tego zrobic jakos bez ingerowania w wnetrze wzmacniacza...? a jezeli juz trzeba, to chyba jakas przetwornica bedzie potrzebna aby uzyskac wyzsze napiecie prawda?
  • #4 3198612
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Nie musisz się wpinać za mostek. Możesz wpiąć się przed mostkiem. Diody w mostku pozwolą Ci na podłączenie napięcia bez ustalania jego polaryzacji. Będą wtedy przewodzić dwie diody z mostka a po zmianie polaryzacji pozostałe dwie diody. Minusem takiego podłączenia jest dodatkowy spadek napięcia wynoszący około 1 - 1.5V.

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3198675
    orlando
    Poziom 11  
    czyli jak podłącze go normalnie z tyłu do AC IN i podam to napiecie z aku to nic mu sie nie stanie? ano i bedzie to gralo?
  • #6 3198767
    allsiolek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    rozwiazanie kolegi jest prostsze ale wlasnie pojawia sie spadek napiecia co i tak nie robi wielkiej roznicy bo napiecie w instalacji samochodowej wynosi ponad 12V, ale przy uruchomionym silniku moze ono skakac i mozna byloby zastosowac jakis filtr badz stabilizator napiecia... aha i tak napiecie po wyprostowaniu bedzie nieco wyzsze ale zawsze jest jaks tolerancja napiec przy ktorych urzadzenie pracuje
  • REKLAMA
  • #7 3198819
    orlando
    Poziom 11  
    wiecie nie jestem zadnym elektronikiem wiec szukam odpowiedzi na pytanie: czy moge podac mu to napiecie stale z instalacji samochodowej? zda to egzamin? nic sie nie stanie wzmacniaczowi? bedzie to gralo normalnie czy pojawia sie jakies znieksztalcenia albo cos..
  • #8 3199871
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Napewno nic się nie stanie. Zwykle układy które są zasilane z napięcia 12V mogą pracować bezpiecznie do 18V. Typowym napięciem dla, którego podaje się moc wyjściową (oraz inne dane) jest napięcie 14,4V czyli napięcie regulatora w samochodzie. Więc do dzieła.

--
    pozdrawiam
  • #9 3276502
    intro666
    Poziom 12  
    nie chciałem zakładać nowego tematu więc napisze tutaj. mam głśniki komputerowe creative 2+1 i po podłączeniu do instalacji w aucie suba z wbudowanym wzmacniaczem spalił się w nim bezpiecznik (w subie). chciałbym się dowiedzieć co mogę zrobić aby podłączyć ten zestaw do auta bez spalenia bezpiecznika w subie?

Podsumowanie tematu

✨ Głośniki komputerowe Creative Inspire P380 zasilane napięciem 12V AC można podłączyć do instalacji samochodowej, która dostarcza napięcie 12V DC. Wzmacniacz w głośnikach pracuje na napięciu stałym, a zasilacz AC zawiera mostek prostowniczy (mostek Greitza) wewnątrz obudowy. Możliwe jest podłączenie zasilania DC bezpośrednio do wejścia AC głośników, ponieważ diody mostka prostowniczego umożliwiają pracę przy napięciu stałym bez konieczności ustalania polaryzacji, choć pojawi się spadek napięcia około 1–1,5 V. Napięcie w instalacji samochodowej jest zwykle wyższe niż nominalne 12V, szczególnie przy pracującym silniku, co może wymagać zastosowania filtra lub stabilizatora napięcia. Układy zasilane napięciem 12V zazwyczaj tolerują napięcia do 18V, więc podłączenie do instalacji samochodowej jest bezpieczne i powinno działać prawidłowo bez uszkodzeń czy zniekształceń dźwięku. W przypadku podłączania głośników komputerowych do samochodu z wbudowanym wzmacniaczem (np. subwooferów) może dojść do przepalenia bezpiecznika, co wymaga dodatkowych zabezpieczeń lub odpowiedniego dostosowania instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA