logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 124 - rozładowujący się akumulator w wilgotne dni, pobór 0,5 A

labik 08 Lis 2006 00:23 8524 7
  • #1 3200307
    labik
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Mam problem z mercedesem 124 i to w dodatku moim własnym. A na takie nigdy nie ma czasu. Problem jest tego rodzaju że w dni wilgotne (deszcz, mgły) po 2 - 3 dniach rozładowuje mi akumulator do zera. Tzn jak sie jeździ jest wszystko OK. Ładowanie 14,5 v. Wystarczy że postoi na deszczu np od soboty do poniedziałku to juz go nie zapale. Kiedys udało mi sie zmierzyć pobór pradu jak było niby wszystko powyłaczane - 0,5 A. Auto zakupione jesienią tamtego roku - w tamtym roku problem był ten sam wiec wymieniłem akumulator na nowy ale nic nie pomogło. Zimę żona sie jakos przebujała (ładowanie akumulatora w wekendy), auta nie robiłem bo chyba pamiętacie jak zimno było :) W koncu przyszła wiosna aku zaczął normalnie pracować - całe lato też bez zająknięcia a teraz kilka dni wilgotnych i juz 2 raz tylko rano kontrolki zaświecą. Akumulator był oddawany na reklamacje ale stwierdzili że jest z nim wszystko OK i po tygodniu oddali ten sam. Czy mielisci podobny przypadek - chodzi mi o miejsca które moga być tak wrażliwe na wilgotność ? Gdzie sie robi zwarcie ? Gdzie pożera prad ?
  • #2 3200375
    wienio
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    0,1 - 0,2 A tyle powinno być - 0,5A to troszkę za dużo . Podlącz amperomierz i pokolei wypinaj poszczególne bezpieczniki , w koncu dojdziesz do tego co mu dolega - calośćnie zajmie Ci więcej miż 20 minut :) . Pozdrawiam

wienio
  • #3 3206766
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3631
    0.2 A to już kolosalnie dużo.
    Może podaj najpierw jaki rocznik przynajmniej ?
    Mercedesów było trochę więcej niż przykładowo "maluchów" w dwóch modelach przez dwadzieścia lat...
  • #4 3206927
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1098
    Radyjko?
  • #5 3206996
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    No Geri, to tu buszujesz :D .
    Może niech kolega labik podepnie amperomierz i po kolejno wyjmuje bezpieczniki w skrzynce, przynajmniej podejrzanych namierzy ?

Darek

Upsssss, ktoś już na to wpadł:cry:
  • #6 3208229
    sebek1111
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Pierwszym bledem jest mierzenie poboru z rozbrojonym alarmem. Duzo alarmow gdy jest rozbrojone, "trzyma" przekaznik od odciecia, i to on wlasnie zjada tyle pradu, niektore tylko alarmy zwieraja przekaznik odciecia dopiero po przekreceniu kluczyka w stacyjce.

Podlacz miernik, uzbroj alarm jesli go posiadasz, odlacz krancowke maski i wtedy zmierz pobor.
  • #7 3210287
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3631
    I tak stawiam na uszkodzony sterownik "komfortu"...
  • #8 3563850
    labik
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    wienio napisał:
    0,1 - 0,2 A tyle powinno być - 0,5A to troszkę za dużo . Podlącz amperomierz i pokolei wypinaj poszczególne bezpieczniki , w koncu dojdziesz do tego co mu dolega - calośćnie zajmie Ci więcej miż 20 minut :) . Pozdrawiam

wienio

Pomysł banalny i moze dlatego sam nie doszedłem aby pokoleii wyciągac bezpieczniki mierząc przy tym pobór. Problem lezał na chyba 9 bezpieczniku gdzie siedzi m.in. ..... RADYJKO :) Orginalne becker-owskie. Odpiąłem i jak ręka odjął. Pozdrawiam i zamykam na prośbę moderatora

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mercedes 124 doświadcza problemu z nadmiernym poborem prądu (około 0,5 A) w wilgotne dni, co prowadzi do rozładowania akumulatora po kilku dniach postoju. Pomimo prawidłowego ładowania (14,5 V) i wymiany akumulatora na nowy, problem się utrzymuje. Zalecane jest podłączenie amperomierza i systematyczne odłączanie bezpieczników w celu identyfikacji obwodu powodującego nadmierny pobór prądu. Wskazano, że pomiar poboru prądu przy rozbrojonym alarmie może być mylący, ponieważ niektóre alarmy utrzymują przekaznik odcięcia, generując dodatkowy pobór. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że problemem jest obwód z bezpiecznika nr 9, który zasila oryginalne radio Becker, którego odłączenie całkowicie eliminuje nadmierny pobór prądu. Sugerowano również możliwą usterkę sterownika komfortu, jednak ostatecznie problem rozwiązało odłączenie radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA