logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Działanie silnika reluktancyjnego reduktorowego i pole wirujące w uzwojeniach

elektryk85 09 Cze 2007 09:21 6434 5
REKLAMA
  • #1 3967088
    elektryk85
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.Mam dwa pytania
    1.jak działa silnik reluktancyjny reduktorowy
    2.jaka jest zasada wytwarzania pola wirującego przez układ nieruchomych uzwojeń

Z góry dziekuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3967993
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    "Maszyny Elektryczne" Z. Bajorek WNT Wa-wa 1980 strona 331
    1.Tam bardzo dokładnie opisano jak działa taki silnik.
    2.Zasada wytwarzania wirującego pola magnetycznego poprzez nieruchome uzwojenia lub pochodne tego zjawiska to podstawa działania większości silników elektrycznych.

W skrócie i wielkim uproszczeniu:
    jeśli pętlę (jeden zwój)
    zasilisz prądem przemiennym to wytworzysz pole pulsujące - jeśli teraz zamiast jednego zwoju złożysz więcej zwojów w tym samym miejscu to nadal będziesz miał pole pulsujące tylko o innej wartości - dalej jeśli to uzwojenie rozciągniesz i ułożysz tak aby pojawiły się oddzielne rozsunięte pojedyncze zwoje uzyskasz znów pulsujące pole ale w wielu miejscach (w pobliżu poszczególnych zwojów)
    Teraz jeśli dołożysz do tego drugi układ takich samych zwojów rozmieszczonych pomiędzy pierwszymi i zasilisz je ze źródła prądu przemiennego przesuniętego w fazie względem pierwszego otrzymasz wędrujące pole magnetyczne
    - najpierw na zwoju 1-3-5 i z opóźnieniem 2-4-6 - co w efekcie daje efekt "płynącego" lub wręcz "pełznącego" pola magnetycznego (jak "fala" wśród kibiców na stadionie piłkarskim).

A teraz sedno sprawy - jeśli te zwoje rozłożone płasko tak jak na powyższym rysunku rozmieścisz na obwodzie stojana maszyny elektrycznej
    to wówczas uzyskasz wirujące pole :D

A jeśli zmienisz przesunięcie fazowe np. zamieniając między sobą źródła zasilania uzyskasz zmianę kierunku wirowania pola.

UWAGA!
    To bardzo duże przybliżenie i szczegóły mogą bardzo znacznie odbiegać od przytoczonej tu uogólnionej zasady uzyskania pola wirującego - pozostaje kwestia obwodu magnetycznego, sposobu i ilości połączonych uzwojeń, sposobu zasilania (jedno, dwu, trzy lub więcej fazowego), sposobu uzyskania przesunięcia fazy (dwa lub więcej źródeł zasilania lub jedno i przesuwnik fazy w postaci szeregowego włączenia z jednym uzwojeniem kondensatora). Po szczegóły odsyłam do literatury np. Bajorka :D

Dodatkowo pozostaje kwestia jak szczegółowych informacji potrzebujesz i na jakim poziomie one mają być - podane tutaj są raczej na poziomie fizyki w I-II klasie technikum :D.
  • REKLAMA
  • #3 3993605
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3993619
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3994933
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    Nie zgadzam się z Tobą "Technics6" - nieuważnie przeczytałeś i obejrzałeś mój post :D

1.Wyraźnie zaznaczyłem:
    Cytat:
    Teraz jeśli dołożysz do tego drugi układ takich samych zwojów rozmieszczonych pomiędzy pierwszymi i zasilisz je ze źródła prądu przemiennego przesuniętego w fazie względem pierwszego otrzymasz wędrujące pole magnetyczne

2.Uzwojenia narysowane są prawidłowo i pole jest wirujące, bo uzwojenia "czerwone" i "niebieskie" są przesunięte i zasilane ze źródeł napięcia różniących się fazą ("niebieskie" opóźnione względem "czerwonego") czego Kolega najwyraźniej nie zauważył :cry:
    Działanie silnika reluktancyjnego reduktorowego i pole wirujące w uzwojeniach Swoją drogą kształt tego pola nie jest najoptymalniejszy i tu właśnie przydaje się trzecia "faza". Jak kolega zauważył najważniejsze jest przesunięcie "fazy" napięć zasilających a nie ilość uzwojeń!

Obejrzałem źródła zacytowane przez Kolegę i one tylko potwierdzają to co narysowałem i opisałem. :D

Polecam też dokładną lekturę:
    Z. Bajorek "Maszyny elektryczne" WNT Wa-wa 1980 s155-156 i 237-241
    F. Przezdziecki "Elektrotechnika i elektronika" PWN Wa-wa 1978 s331-334
    Załączniki:
    • Maszyny elektryczne Z Bajorek s155_156 i 237_241.pdf (973.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Elektrotechnika i elektronika F Przeździecki s331_334.pdf (664.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4450437
    bradziu
    Poziom 1  
    witam!

bardzo prosiłbym o zamieszczenie dalszych kilku stron (w zamieszczonych przez technics'a fotkach jest tylko jedna strona) dotyczących silnika reduktorowego z książki pani E.Goźlińskiej (o ile to oczywiście możliwe) i ewentualnie jakichś innych materiałów na temat tego silnika :)

z góry dziękuję i pozdrawiam
REKLAMA