logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pytanie i przestroga Dla osób które chcą kupić allpcharda

Dock 10 Lis 2006 13:10 1371 6
REKLAMA
  • #1 3208580
    Dock
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich chciałem opisać moje doświadczenie, by dać przestrogę dla innych osób, które by chciały zakupić allpcharda.
    Wszystko się zaczęło od dawnych czasów, kiedy sobie kupiłem wierze KENWODDA.
    Początkowo bardzo się z tego cieszyłem lecz z czasem słuchania zaczęło mi troszkę brakować tego czegoś ale co mogłem zrobić i tak mijały lata, aż pewnego dnia, kiedy mojemu braciszkowi zepsuła się wieża i zabrałem od niego głośniki i podpoiłem pod swoją (eksperymentalnie) a tu zaskoczenie efekt niesamowity i znów minęło troszkę czasu aż pewnego dnia pomyślałem jak by było zrobić większą kolumnę zastępującą te moje.
    Własnie od tamtej pory zaczeła się moja zabawa od nieudanych produktów alpchard (byłem zmuszony do, allpchardów, bo w szczecinie nigdzie nie było innych głośników i jeszcze nie byłem zalogowano na allegro itp.).
    Pierwszy głośnik Ew 80 z początku zdawało się, że ma potencjał, ale gdy tylko go zrobiłem okazało się, że dobrze gra, ale tylko w kątach, bo gdzie indziej to tylko mebrama się porusza a dźwięku nic.
    Później cw 800 z początku równie byłem zadowolony, bo bas było słychać bardzo wyraźnie i schodził dość nisko itp..
    Między czasie odnalazłem te forum int. Które uświadomiło mi wiele faktów o raz dało wiele umiejętności jak i wiedzy na temat głośników i po jakimś czasie zdecydowałem się zakupić TVM (tesla) arn 226 i cóż mogę powiedzieć jak za te pieniądze jakość jak i energiczność tego głośnika spowodowały, że zakochałem się w nim.

Chce powiedzieć wszystkim, kto chce zakupić allpcharda, że to nie jest ani oszczędność ani jakość dźwięku.
    Więc ludzie słuchajcie to, co ludzie piszą na tych forum, bo ta wiedza, którą pragną przekazać jest więcej warta od złota!!

Chciałem zapytać, czemu głośniki, allpchard są tak kiepskie??

P.S.
    Jeśli coś nie wyraźnie napisałem to proszę o wybaczenie, bo ostatnio jestem rozrywany.
    Starałem się napisać w miarę z sensem.
  • REKLAMA
  • #2 3208590
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Te glosniki wcale nie sa takie kiepskie, poprostu jaka cena taka jakosc. To tak jakby pytac czemu Polonez jest gorszy od Mercedesa....
  • REKLAMA
  • #3 3209164
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    jaka cena taka jakosc? lw800 kosztuje cos okolo 40zl, a arn226 35-40zl, wiec raczej polka cenowa ta sama... oprocz podawania modeli glosnikow trzeba tez napisac w jakich warunkach pracowal, m.in. w jakiej obudowie...
  • #4 3210546
    Dock
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Owszem zgadzam się z tym, że obudowa ma wielki wpływ,
    Np. arn jest w obudowie 40l (według tego, co czytałem na forum optymalna pojemność) jednak ja postawię, ‘ale’ a mianowicie allpchard jest dość mułowaty jak to piszą a arn ma bardzo szybki bas szybka opowiedz.
    Zapomniałbym dopisać, że cw 800 to jest jakąś zła konstrukcja zapytacie, dla czego a ja powiem, bo kiedy ten głośnik mocno drga to zaczyna hałasować a to dla tego, że miedź (przewód, łącznik, czy jak kto woli), którą doprowadza napięcie do cewki, uderza o membrame i o resor dolny.
  • REKLAMA
  • #5 3210600
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Wymieniłeś tyle "firm", że nie wiem, o jakich głośnikach piszesz. Allpchard, Alpchard, czy jeszcze inaczej. A z tego co wiem, to ani razu nie trafiłeś w poprawną nazwę. Oprócz tego, pod okienkiem, w którym piszesz, jest taki magiczny przycisk; PISOWNIA. Radzę używać, bo w twoim wykonaniu pozostawia ona wiele do życzenia. I nie tłumaczy tego, twoje rozrywanie (rzekł bym, że raczej roztrzepanie).
  • REKLAMA
  • #6 3213681
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Tak sie sklada kolego ze w Szczecinie dostaniesz tez inne glosniki.

Czy ta Tesle to akurat nie wiem.
    Sam zamawialem je z Empire - z wygody, nie chcialo mi sie szukac. ( i rowniez musze przyznac ze to przyjemny glosnik, szczegolnie patrzac na jakosc/cena )
    A co do Alphardow, to Ameryki nie odkryles ;)

Pozdrawiam
  • #7 3214473
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    I po co pisac takie posty? Nie napisales kolego jak pracowaly glosniki czy byl to subwofer czy kolumna szerokopasmowa i ilu drozna? W jakie obudowie. Pozatym wybrales najgorsze alphardy jakie mozna tylko kupic.
    Wg to powinienes napisac jak malo wiesz o zagadnieniach audio i ze minie jescze wiele czasu zanim pojmiesz o co w tym chodzi. Jak na razie to stwierdziles ze dwa typy alpharda ktore miales graja gozej niz tesla. Nawet nie sprecyzowales co znaczy gozej?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doświadczeń z głośnikami marki Alphard (często błędnie zapisywaną jako Allpchard lub Alpchard) oraz porównania ich do innych modeli dostępnych na rynku. Autor opisuje swoje próby z głośnikami Alphard, zwłaszcza modelem EW 80, który według niego gra dobrze tylko w kątach pomieszczenia, a poza tym ma słabe brzmienie. Wskazuje na problemy konstrukcyjne, takie jak hałasowanie cewki spowodowane uderzaniem przewodu miedzianego o membranę i resor dolny. Podkreśla, że obudowa ma duży wpływ na jakość dźwięku – przykładowo model ARN 226 w obudowie 40 litrów charakteryzuje się szybkim basem i lepszą dynamiką niż Alphard, który jest opisywany jako „mułowaty”. W dyskusji pojawia się krytyka autora za błędy w pisowni i nieprecyzyjne określenia, a także uwagi, że w Szczecinie dostępne są także inne głośniki, np. Tesla, które są chwalone za stosunek jakości do ceny. Poruszono też kwestię ceny jako czynnika wpływającego na jakość głośników, przy czym modele LW 800 i ARN 226 mają podobny przedział cenowy, co wskazuje, że cena nie zawsze determinuje jakość. Wskazano na konieczność podawania warunków pracy głośników, takich jak typ obudowy i konfiguracja (subwoofer, kolumna szerokopasmowa, liczba dróg), aby rzetelnie ocenić ich brzmienie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA