logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam taniego napędu gąsienicowego do robota, skala 1/16, max 230 zł

takow 10 Lis 2006 14:59 2283 6
REKLAMA
  • #1 3208910
    takow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Szukam gotowego zespołu napędowego: podwozia-wanny z zawieszeniem i napędem-silnikami z przekładniami oraz z gąsienicami.
    Czołgi z allegro w skali 1/16 kosztują okoł 230 zł więc zdecydowanie za drogo. Buduje robota i chcę żeby jeździł na gąsienicach.
    Ew.zlece budowe czegoś takiego.
    Pozd.takow
  • REKLAMA
  • #2 3210405
    Dyski1
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    najprostsze rozwiązanie to odwiedziny serwisu samochodowego i odkupienie od nich pasków rozrządu z silników samochodowych, stosowane są różnorakie rozmiary i długości, na pewno cos znajdziesz. Co do reszty to raczej budowa we własnym zakresie. Sam stosowałem kilka lat temu taki napęd i podwozie bez problemu taszczyło ciężar 50kg (w płaskim terenie) przekładnia była spora:). Pasek wywijasz zębami do zewnątrz.

Myślę iż troszkę pomogłem.

mój robocik niestety nie doczekał finalizacji:( z braku nakładów finansowych i pośrednio braku doświadczenia. Miałem wykonany kompletny napęd z ramionami włącznie, chwytaki miały na tyle dużą moc że potrafiły ścisnąć pustą puszkę po coli, obrót chwytaka prawie 360 stopni i spowrotem. Coś pięknego... Chciałem zaprząc do sterowania poczciwego 286, ale nie miał mi kto pomóc w oprogramowaniu no i temat umarł śmiercią naturalną.

Mój robot bazowałem na popularnym filmie "krótkie spięcie" chyba nie jednej osobie wyobraźnia zadziałała oglądając ten film :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3210496
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    wejdź sobie na allegro i wklep "gąsienice". Choć wydają się one słabe jak na robota. Kolega wspomniał już o paskach rozrządu z samochodów (wywracasz ząbkami na zewnątrz, możesz dać po dwa). dobre gąsienice można też uzyskać z elastycznych prowadnic do przewodów w ruchomych częściach maszyny (takie zwijane rynienki z segmentów - pracują jak gąsienica, a wewnątrz nich ułożone są przewody). Trzeba tylko w nich podpiłować ograniczniki.
  • REKLAMA
  • #4 3216787
    takow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dyski1 napisałeś, że kiedyś zbudowałeś taki napęd, może chciałbyś go sprzedać ?
  • REKLAMA
  • #6 3765386
    jankowski1987
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    ja bym radził zrobić gąsienice z łańcucha od motoru albo roweru. By było trzeba dolutować (albo przyspawać) tylko małe płaskowniki do kazdego ogniwa. I bez problemu pod każdo przeszkode by podjechał

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest tani, gotowy zespół napędowy gąsienicowy do robota w skali 1/16, mieszczący się w budżecie do 230 zł. Gotowe modele czołgów z Allegro są zbyt drogie. Proponowane rozwiązania obejmują samodzielną budowę napędu z wykorzystaniem pasków rozrządu z silników samochodowych, które można odkupować w serwisach samochodowych. Paski te należy wywinąć zębami na zewnątrz, można stosować po dwa dla lepszej wytrzymałości. Alternatywnie sugerowano użycie elastycznych prowadnic segmentowych stosowanych do przewodów w maszynach, które po modyfikacji mogą pełnić funkcję gąsienic. Inna propozycja to wykonanie gąsienic z łańcuchów rowerowych lub motocyklowych, do których dolutowuje się lub przyspawa małe płaskowniki do ogniw, co zapewnia dobrą przyczepność i zdolność pokonywania przeszkód. Dodatkowo podano link do artykułu opisującego różne metody wykonania systemów gąsienicowych. Jeden z uczestników dyskusji posiadał wcześniej własnoręcznie wykonany napęd z przekładniami i silnikami, jednak został on sprzedany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA