logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć napięcia na wyjściach audio radia samochodowego lub wzmacniacza?

oloelektro 15 Lis 2006 00:16 1296 4
REKLAMA
  • #1 3225856
    oloelektro
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    witam sorki za pytanie ale chcialem sie zorientowac jakie są napieacia na wyjsciach audio z typowego radia samochodowego lub wzmacniacza chodz mi o to czy stale czy zmienne i czy da sie to zmierzyc multimetrem stwierdzajac ze tu jest plus wyjscia a tu minus .?? znajomemu wystają kable w drzwiach od głosnikow i chce podpiac odpowiednio a radia nie chce wyciagac bo cięzko ..
    z góry pozdrawiam i dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 3225923
    Wywial
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Najlpeszy do tego bylby multimetr analogowy bo pokazala by ci wskazowka w ktora strone sie wychyla bardziej. Na podobnej zasadzie kiedys dzialaly wskazniki przesterowania we wzmacniaczach tylko nie regulowac za glosno i najlepiej jak by to byl jakis w miare rytmiczny utwor to zauwazusz jak wskazowka sie wychyla;] A co do napiecia wydaje mi sie ze jest zmienne ale nie jestem pewnien do konca. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3225928
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam.
    Myślę że najprostsza metoda to podłączenie głośnika, włączenie odpowiednio głośno muzyki i obserwacja membramy głośnika.
    Powinna wychylać się przy udferzeniach basu do przodu, jeżeli wychyla sie do tyłu to kable odwrotnie przepiąć.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3225944
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Na wyjściu jest napięcie zmienne (po odseparowaniu składowej stałej). Istotne jest zachowanie fazowości podłączenia głośników jak wcześniej zsugerował kolega asterix17td.
  • #5 3226665
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    to czy membrana wychyla się do przodu czy do tyłu to zależy od sygnału i tak naprawdę to głośnik iest ustawiony w środkowej pozycji i przy sygnale zawsze wychodzi i się chowa a jeżeli miał by tylko wychodzić to znaczy że przenosi tylko 1 połówkę sygnału
    jak sprawdzić sposób podłączonia głośników ??albo biorę miernik i na omach sprawdzam czy czy któryś z przewodów głośnikowych ma przejście do masy jeżeli tak to mamy problem z głowy bo wiemy już jak podłączyć a jeżeli nie mamy masy to podłączam dowolnie głośniki (muszą być w obudowach ) i daję dużo basu i głośniki zbliżam do siebie i jeżeli przy zbliżeniu głośników następuje zanik basu to głośniki są podłączone żle (następuje wtedy zwarcie akustyczne i traci się bas)i wystarczy 1 głośnik podłączyć odwrotnie i już wszystko jest ok
REKLAMA