logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa kieszonkowej latarki LED – wybór LED 3W czy kilka flux, jaki kąt świecenia?

kiler129 16 Lis 2006 21:44 6605 16
REKLAMA
  • #1 3232003
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Mam zamiar zrobić latarkę led, te oferowane w sprzedaży to przeważnie badziewie :(
    Po mojej nokii została mi ładowarka biurkowa z możliwością ładowania samej baterii jak i 2 baterie jedna 900 a druga 1650mAh więc czemu by ich nie użyć :D
    Problem zaczął się jakie ledy wybrać :|
    Nie wiem czy wybrać 1 leda 3WAT czy kilka fluxów i czy jeśli flux to czy te skupione czy te o kącie ok. 140-160*.

Kto podpowie ?
    Za każdy sensowny post klikam pomógł.
  • REKLAMA
  • #2 3232043
    grzesio99
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    JA bym wybrał flux - a czy skupione czy o kącie to zależy od Ciebie czy chcesz latarkę skupiającą w jednym punkcie czy rozpraszającą - wybierz sam - POZDRAWIAM
  • #3 3232070
    kiler129
    Poziom 27  
    No bo ja właśnie nie wiem czy nie mocniej świeci led 3W.
    Te zdjęcia z allegro sa o kant d.. potłuc bo sprzedawcy kombinują, czy ktoś z elektrodowiczów nie mugł by porównać obu typów diod ?
    Na pewno ktoś ma 3w i kilka fluxów :D

edit: http://allegro.pl/item141837114_led_3w_biala_700ma_zimna_jedyne_16_99zl_wyprzedaz.html

Cena: 17zł/szt - potrzebna 1 szt
    Jasność: ok. 65-80lm
    Barwa: Biała zimna

http://allegro.pl/item140200977_12_000_mcd_flux_led_bialy_po_1_00_zl_hit_.html

Cena: 1zł/szt - potrzeba na oko z 10
    Jasność: ok. 12lm
    Barwa: Biała zimna

Teoretycznie wygrywa znowu znowu flux

Z tego wynika że ekonomiczniej fluxy ale jeszcze przeliczmy pobór prądu:

Led 3w - ok. 700mA
    Flux - 10*30mA=300mA

Pod względem poboru mocy wygrywają znowu Fluxy.

Teraz wygoda montażu:

Led 3W - 2 śrubki i gotowe
    Flux- Trochę lutowania i babrania się w kleju z pistoletu

Tu wygrywa led 3W

Teraz rozmiary:

Led 3W - 1 płyteczka i po wszystkim
    Fluxy - No niestety spora kostka :|

Straty na ciepło:

Led 3W - Spore, potrzeba nawet małego radiatora
    Flux - Prawie żadne

Tu wygrywa również flux.

PODSUMUJMY:

Led 3W: ++ -
    Flux: +++

Z mojego rozważania wynika że fluxy lepsze ale potrzebuje kogoś kto tak szceże powie mi jak to w rzeczywistości jest z ilością światła.
    Jednego minusa dostał 3W led bo potrzebna mu przetwórnica a tutaj wystarczy kilka rezystorów.
  • REKLAMA
  • #4 3232504
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Popełniasz błąd podstawowy wierząc, że dioda pobierająca 30 mA jest w stanie wytworzyć strumień 12 lm. Ta dioda pobiera zaledwie ok. 0.1W i jej wydajność musiałaby wynosić 120 lm/W. Taką wydajność osiągają bardzo drogie diody, raczej większej mocy i monochromatyczne.
    W rzeczywistości, zakładając bardzo optymistycznie, możesz liczyć na wydajność rzędu 20 lm/W i to na dokładkę gwałtownie spadającą w czasie.

Kolejnym problemem jest skupienie wiązki - diody tego typu doskonale nadają się do użycia jako np. lampka namiotowa, oświetlenie kabiny czy bagażnika w samochodzie itd. Od latarki oczekuje się raczej skupionej wiązki.

Co do przetwornicy - przy zasilaniu z akumulatora litowo-jonowego pojedynczej diody o mocy rzędu 3W wystarczy bardzo prosta przetwornica step-up (to nie pomyłka!) oparta na układzie MC34063.
    Typowa biała dioda LuxeonIII ma napięcie przewodzenia ok. 3.45V przy prądzie przewodzenia 0.7A. Do stabilizacji prądu diody i tak potrzeba rezystora - w tym wypadku wystarczy 0.5 oma (2 rezystory 1 om/0.25W połączone równolegle lub jeden 0.47 oma/0.6W). Układ stabilizacji prądu diody ze zmniejszonym spadkiem napięcia na rezystorze kontroli prądu możesz użyć identyczny, jak w układzie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic614543.html#3178309
  • #5 3232815
    kiler129
    Poziom 27  
    -RoMan- bardzo rozjaśniłeś mi sprawę, chyba zdecyduje się na tego luxeona 3W.
    Co do soczewki mój błąd - przecież latarka nie może mieć 140* :D
    Zastanawiam się tylko czy brać 15* czy 25* - http://allegro.pl/item140316267_soczewka_kolimator_do_diod_1_3_5w_na_15_25_stopni.html

bo chyba 10* nie wchodzi w grę - http://www.allegro.pl/item141837041_soczewka_kolimator_do_diod_1_3_5w_10st_wyprzedaz.html

edit:
    Kurde :| Właśnie zobaczyłem ze na schemacie jest dławik :|
    Czy jest on konieczny ? Nigdzie w promieniu 50km odemnie nie można kupić dławików :|
    Czy jest on niezbędny ?
    I drugie pytanie - ten co podałeś schemat jest na lm2675 który min. napięcie zasilania to 6.5V a poza tym nie można go nigdzie dostać.
    Podaełś MC34063 ale niesty nie mam do niego schematu :(
  • #6 3233453
    -RoMan-
    Poziom 42  
    kiler129 napisał:

Przede wszystkim wziąć kolimator obudowany. Dorobienie obudowy do kolimatora to zadanie dokuczliwe.

kiler129 napisał:
    Kurde :| Właśnie zobaczyłem ze na schemacie jest dławik :|
    Czy jest on konieczny ? Nigdzie w promieniu 50km odemnie nie można kupić dławików :|
    Czy jest on niezbędny ?
    I drugie pytanie - ten co podałeś schemat jest na lm2675 który min. napięcie zasilania to 6.5V a poza tym nie można go nigdzie dostać.
    Podaełś MC34063 ale niesty nie mam do niego schematu :(

Dławik jest konieczny - w końcu to przetwornica. Ale widzę, że to raczej poza Twoim zasięgiem - nieuważnie czytasz. Ten schemat podałem tylko jako przykład rozwiązania problemu zachowania stabilności prądu przy małych stratach na rezystorze kontroli prądu. Schemat przetwornicy step-up na MC34063 jest w PDFie - ale widzę, że Ty czekasz na gotowca...

Co do dostępności elementów - dławiki są dostępne na Allegro - np. http://www.allegro.pl/search.php?string=d%C5%82awik+100uH+0%2C4A&buy=0&new=0&pay=0&country=1 , LM2675 również tam bywa ale przetwornica na LM2675 wymaga co najmniej 4 akumulatorków NiMH.

A wracając do jasności diod SuperFlux - dopiero po napisaniu posta sprawdziłem aukcję i okazuje się, że w jej opisie jest 12 cd a nie 12 lm. A to stawia aukcję na półkę science-fiction, bo uzyskanie 12 cd przy kącie 140 stopni wymagałoby strumienia ok. 50 lumenów, co przy mocy pobieranej 0.1W dałoby 500 lm/W a to już perpetum mobile.
  • REKLAMA
  • #7 3233896
    kiler129
    Poziom 27  
    Ej, no chwila momęcik !
    http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=412
    Według tego moge zasilać bezpośredio bez rezytora z aku 3.6V ale prąd zbyt duży :|
    Jeśli wezme rezystor 0.1R 5W to powinno być bez żadnej dennej przetwórnicy :|
    Może idę na łatwiznę ale ten skomplikowany świat mnie już dobija.
    Czy moge tak to podłączyć ?
  • #8 3234098
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Z takim podejściem - rób jak uważasz. Tylko nie płacz potem, że w akumulatorze jeszcze 3/4 energii a dioda ledwie świeci.

Poza tym - przetwornica a nie przetwórnica.
  • #9 3234223
    kiler129
    Poziom 27  
    A dlaczego tak ma być ?
    No dobra teraz zaktualizuje swój pomysł do nowej wersji :D
    LM317 :D

Budowa kieszonkowej latarki LED – wybór LED 3W czy kilka flux, jaki kąt świecenia?
  • #10 3235355
    mr. big
    Poziom 13  
    Z tym LM`em to nawet niezły pomysł ale dodatkowy grzejnik :|
    Lepiej będzie jak zastosujesz tę przetwórnicę.
  • REKLAMA
  • #11 3235422
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 886
    Witam
    Ten skomplikowany świat dał ci diodę LED dużej mocy zamiast żarówki ale za to wymaga abyś diodę LED zasilał prądem a nie napięciem. Nowoczesne elementy wymagają nowoczesnego podejścia, więc musisz nauczyć się robić przetwornicę bo tego jest coraz więcej.
  • #12 3235582
    kiler129
    Poziom 27  
    Ten schemat jest podlinkowany z dzikie.net i tam nawet jest napisane że to do diód.
    To niech ktoś mi pokaże jakiś sensowny, prosty schemat.
    Zasilana będzie dioda Luxeon 3W 700mA (1000mA w impulsie).
    Dioda ma dostawać 3,6-4V.
    Akumulatorem będzie aku od komórki, mam takich kilka to je wykorzystam :wink:

Kto cos zaproponuje ? Chciałbym aby części były dostępne na allegro lub w jakims nomalnym sklepie wysyłkowym który nie życzy sobie kosmicznych sum za wysyłkę :D

Zastanawiam się mocno nad zwykłym rezystorem :)
  • #13 3236220
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 886
    Witam
    Masz już ładowarkę do tych akumulatorów, czy może będzie to jednorazowa latarka? Nie zapomnij że dioda 3W ma tyle strat mocy a nie jest to moc światła. Jak nie będziesz jej chłodził wystarczająco dobrze to bardzo szybko przestanie ci świecić. Prosty sposób zasilania może być gdy podłączysz diodę do 12V w komputerze, ale wtedy na prostym zasilaczu wydzieli się 5W ciepła. Z akumulatorów jak chcesz zasilić LED niestety musi to być zasilacz impulsowy. Na allegro możesz kupić dławiki jak i MC33064 i rozpocząć zabawę z zasilaczami impulsowymi, lepiej wcześniej niż później. Jak chcesz być elektronikiem to i tak cię to nie ominie. Za wszelką cenę staraj się zrobić bądź kupić jakiś prosty oscyloskop do PC z pasmem minimum 5MHz, on ci pomoże budować bardziej zaawansowane urządzenia elektroniczne.
  • #16 3238200
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    kiler129 napisał:
    Co do ładaowania to mam ładowarkę biurkową jak i stara nokię ;)

crazy_phisic napisał:
    Gotowiec dla 3W diod:
    http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1824&appnote=en012124
    Wszystko dokładnie opisane, dołożona regulacja i inne bajery.

No i gdzie ja niby kupię ten układ ?

W sklepie (nie mogłem się powstrzymać), czasami Twoja bezradność jest rozbrajająca... w tme kosztuje 4.99, w avt 8.00 a MSelektronik 7.50 PLN. pozostałe elementy (lub zamienniki) również tam znajdziesz.
  • #17 3238740
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    W latarce gdzie zasilaniem jest bateria lub akumulator najlepszym rozwiązaniem jest przetwornica impulsowa. W stablizatory liniowe lub o zgrozo rezystory można się bawić przy stałych i nie wyczerpalnych źródłach energii typu transformator.

Czy ktoś zna źródło (najlepiej sklep internetowy) sprzdający stabilizatory impulsowe serii LM ?

Tutaj jest ciekawy kreator dla początkujących:
    http://www.national.com/appinfo/power/

Osobiście szukałem przetwornic dla pojedynczego akumulatorka 1.2V, niestety bardziej realne są dla ogniwa 1.5V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kieszonkowej latarki LED z wykorzystaniem akumulatorów 900 i 1650 mAh pochodzących z ładowarki biurkowej. Porównano zastosowanie pojedynczej diody LED 3W (Luxeon III) z kilkoma diodami SuperFlux. LED 3W charakteryzuje się jasnością około 65-80 lm przy prądzie 700 mA, natomiast pojedyncza dioda SuperFlux ma około 12 lm przy 30 mA, co wymaga użycia około 10 sztuk, jednak ich efektywność świetlna jest znacznie niższa niż deklarowana. Wybór kąta świecenia soczewki kolimatora (15° lub 25°) zależy od preferencji dotyczących skupienia wiązki światła, przy czym kąt 140° jest zbyt szeroki dla latarki.

Zasilanie diody 3W wymaga stabilizacji prądu, co najlepiej realizować za pomocą przetwornicy impulsowej step-up, np. opartej na układzie MC34063 lub LM2675, choć ten ostatni wymaga wyższego napięcia zasilania i jest trudniej dostępny. Dławik jest niezbędnym elementem przetwornicy impulsowej, a jego brak może powodować niestabilną pracę. Proste zasilanie diody przez rezystor jest możliwe, ale nieefektywne i może prowadzić do szybkiego rozładowania akumulatora oraz przegrzewania diody. Alternatywnie można zastosować stabilizator liniowy LM317, jednak generuje on większe straty ciepła i wymaga radiatora.

Wskazano na konieczność chłodzenia diody 3W ze względu na straty mocy. Elementy potrzebne do budowy przetwornicy, takie jak dławiki i układy scalone, są dostępne w polskich sklepach internetowych (np. Allegro, TME, AVT, MS Elektronik). Podano linki do schematów i gotowych rozwiązań dla zasilania diody 3W. Podkreślono, że nowoczesne diody LED dużej mocy wymagają zasilania prądowego, a nie napięciowego, co wymusza stosowanie przetwornic impulsowych.

Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie pojedynczej diody Luxeon 3W z kolimatorem o kącie 15° lub 25°, zasilanej z akumulatora przez przetwornicę impulsową stabilizującą prąd, z odpowiednim chłodzeniem diody i użyciem dławika w układzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA