logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie diody LED wybrać do budowy latarki: Luxeon czy Power-LED 3W?

Venom007 19 Paź 2007 22:27 38095 145
Najlepsze odpowiedzi

Jakie diody LED wybrać do budowy latarki, żeby mieć jak największy zasięg i dobre skupienie światła?

Najlepiej wybrać Cree albo SSC zamiast Luxeonów; forum podaje, że Cree XR-E 7090 daje ok. 180 lm przy 1 A, a Luxeon III tylko ok. 80 lm [#4406221] Jeśli zależy Ci na mocnym skupieniu i zasięgu, dobierz najpierw reflektor do diody, a przy płaskich reflektorach lepiej wypada SSC P4 bin U, bo ma inną charakterystykę świecenia i świeci bardziej na boki [#4458865][#4461825][#4455731] Diody nie podłączaj bezpośrednio do baterii — potrzebny jest driver/źródło prądowe, a przy większej liczbie LED-ów trzeba liczyć się z dużą ilością ciepła i zapewnić chłodzenie [#4450015][#4484037] Gotowego taniego modułu z Allegro lepiej nie brać, bo to tylko 3 diody, PCB i trochę aluminium za wysoką cenę, a moduł z DX ma słaby driver i bywa przegrzewany [#4466199][#4473382] W praktyce forum radziło kupić osobno porządną diodę (Cree Q4/Q5 albo SSC P4 bin U), do tego odpowiedni reflektor i sensowne zasilanie dobrane do drivera [#4466199][#4458865]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 4394933
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Witam, dzisiaj ruszyła budowa mojej nowej latareczki led:)
    Juz mam pare zrobionych z pomocą elektrody zaden moj temat nie poszedł na marne w sprawie budowy latarki i kazda nastepna jest coraz lepsza ale narazie robiłem je na zwykłych led-ach teraz chce zrobić coś lepszego ;)
    Mam takie małe pytanie jakie led-y wybrac?
    Luxeon? przeglądałem allegro i na jednaj aukcji latarka czołowa z 7 luxeon-ami kosztuje 10zl a jak chcialbym kupic sama taka diode to kosztuje 14zl :| wiec moje pytanie brzmi czy w tej latarce te ledy Luxeon
    to jakies podrobki czy jak? może jakies słabsze te led-y?
    Czy jeden power-led 3W z dobrym kolimatorem i soczewką
    bedzie świecił tak samo jak 3xLed (power led luxeon) z dobrym kolimatorem?
    Czytałem troche i niektorzy pisza ze nie ma roznicy czy sa 3 ledy czy jeden ze to prawie tak samo siweci czy to prawda?
    Powiedzcie mi co lepiej zrobic zeby te led-y były w miare jak najtańsze moge kupic nawet latarke i ja rozebrac jesli to będzie bardziej opłacalne.
    Bo jak już wspomniałem moge kupic czołówke za 10zl z 7 Luxeonami i juz mam kolimator i soczewke i wystarczy ze podepne ta latarke do mojej przygotowanej obudowy.

Pozdrawiam

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • #2 4395032
    unitraq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    nie ma bata. jezeli latarka na "luxeonach" kosztuje 10zl a jedna dioda luxeon kosztuje 14 to te w latarce to jak tego pelno na allegro "cing-ciang-ciong" i nic na to nie poradzimy. takie zycie. polecam zrobienie latarki na 5 luxeonach.
  • #3 4395178
    Venom007
    Poziom 27  
    A na jakich luxeon-ach? te chińskie dobrze świeca? w sumie to bardzo tanio za 10zl juz mam gotowy całą górną czesc latarki tylko zalezy jak to swieci? bo jak gorzej od żarówki to to jest bez sensu:|

Chce sobie zrobic 2 latareczki duza i mala:
    Duza (ale jeszcze rurki nie dociołem i moge zmienic ilośc aku R14) chce zeby byla na bateriach 4x R14

Mala (juz mam ładna obudowe aluminiową) powiedzcie czy taki luxeon lub power led lub jakas dioda ktora ma przynajmniej 1W bedzie swiecila na 3x mały paluszek? bede potrzebowal do tego jakis "urzadzenie podwyzszajace napiecie" czytalem ze trzeba takie cos dorzucic ale czy w tym wypadku sprawdzi sie to? jak długo to bedzie świecić? ma sens takie rozwiązanie?

Jak już sie zdecyduje na jakies ledy to jaki kolimator kupic? chcialbym zeby "plamka" światła była mniejsza a żeby dalej świeciło to ilu stopniowy kolimator potrzebuje 10° albo 45°?
    Pozdrawiam
  • #4 4395280
    unitraq
    Poziom 14  
    hmm. jezeli chodzi o dalekie swiecenie to wpadlem na pomysl zastosowania jedenj diody i np jakiejs malel soczewki. wtedy swiatlo bylo by prawdopodobnie skupione w malym punkcie ale dalekoooo by swiecilo
  • #5 4395513
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Luxeony to przeżytek. Obecnie najlepsze diody to Cree. Są sprzedawane na Allegro po ok 25zł. Najwęższy kolimator do nich jaki widziałem to 4°.
    Można z nich wyciągnąć ok. 180lm przy 1A prądu. Luxeon K2 umywa się. Zachęcam do przejrzenia mojego artykułu w czerwcowej EP.
    7 Luxeonów w latarce za 10zł to jedna wielka ściema i nabijanie ludzi w butelkę, którzy się na tym nie znają.
  • #6 4395547
    Venom007
    Poziom 27  
    Widze ze nareszcie cos sie dzieje, super.
    Ja wlasnie jestem taka osoba ktora sie mało zna na tych wszystkich ledach, ja tylko robie sobie latareczki zgodnie z potrzebami.

Ok wiec teraz już wiem jaka diode kupic i jaki kolimator,
    ale powiedzcie mi jeszcze jakie zasilanie zrobic w duzej latarce?
    I czy taka dioda bedzie świeci w małej latareczce na 3x AAA ? czy bedzie potrzebny do tego driver?
    Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

Znalazłem te diody na allegro faktycznie cena ok. 24zl ale nie ma kolimatora 4° sa tylko takie rozpraszające światło, a jak juz mowiłem szukam takiego co skupi ćwiatło i to bardzo dobrze.
    A czy Led III Star są coś warte? czy to też badziew?
  • #7 4396420
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    androot napisał:
    Można z nich wyciągnąć ok. 180lm przy 1A prądu.
    Owszem, ale przy temperaturze złącza 25°C
    Tak czy inaczej trzeba to chłodzić. Chyba, że będzie zasilana (dużo) mniejszym prądem. Trza by dać sterownik prądu, zasilać z 4 AA, 3 chyba nie wystarczą (spadek napięcia przy obciążeniu) alkaliczne lub najlepiej aku
    Venom007 napisał:
    I czy taka dioda bedzie świeci w małej latareczce na 3x AAA ?
    Świecić chyba będzie, ale jaki to ma sens? Z takich bateryjek dużo nie wyciągniesz.
    Nie wiem czy warto kupować na Allegro. LED-ki mogą byc np. przegrzane (spadek wydajności).
    Nawiasem (nie mam (jeszcze) LED hi-power)
  • #8 4396470
    Venom007
    Poziom 27  
    To mała latarka bedzie miała z 10 zwykłych ledów.
    O małej latarce juz nie piszemy.

To co Kolega LED5W proponuje na zbudowanie duzej latarki?
    Duza latarka moze miec 4x R14 (albo max 8x R14)
    To wtedy tez bedzie potrzeba driver?
    Jaki driver? robic samemu czy kupic gotowy?
    Ile led? najlepiej 3Wat jedna lub trzy?
    Do Driver-u moge zrobic na końcu małe chłodzenie (mały radiatorek na samym końcu latarki)
    Ale czy bede musiałmieć czym chłodzić led 3W? czy takie "gwiazdki, kółko" to z czym sprzedają led nie wystarczy?
    Do tego Kolimator 4° i bedzie naprawde dobra latarka?
  • #9 4396581
    LED5W
    Poziom 34  
    Ten jak to nazwałeś "driver" ma za zadanie ograniczenie prądu do maks. wartości dla diody. Jak podepniesz bezpośr. 4xR14, to będzie na niej ok. 6V minus spadek nap. Nie wiem jak to jest z R14, bo nie używam. Przypuszczam, że może 5V. Przy takim U prąd będzie za duży i może uszkodzić diodkę (np. będzie świecić dużo słabiej przy tym samym prądzie).
    Venom007 napisał:
    Ale czy bede musiałmieć czym chłodzić led 3W? czy takie "gwiazdki, kółko" to z czym sprzedają led nie wystarczy?
    LED5W napisał:
    Tak czy inaczej trzeba to chłodzić. Chyba, że będzie zasilana (dużo) mniejszym prądem.
    W EdW był jakis czas temu opisywany prosy ster. dla luxeona K2 (1,5A)...
    Jeśli czujesz się na siłach to możesz coś takiego zrobić.
    Jak bardzo znasz się na elektronice?
    Patrzyłes na http://www.cree.com/:?:
  • #10 4396634
    Venom007
    Poziom 27  
    Jeśli będę miał prosty schemat to myślę że nie będzie problemu z poskładaniem takiego "driver-a"

Jak duży radiator będzie potrzebny?
  • #11 4397696
    LED5W
    Poziom 34  
    Cóś (czyt. nazwę) sobie przypomniałem: ten driver to takie żródło prądowe :idea:
    Co do radiatora to za bardzo nie wiem. Na pewno dużo zależy od obudowy. Pisałeś, że aluminiowa - to dobrze. Możesz wstawić zdjątko?
    Venom007 napisał:
    Ile led? najlepiej 3Wat jedna lub trzy?
    Jeśli zastosujesz trzy:
    :arrow: będzie jaśniej
    :arrow: będzie cięplej
    :arrow: będzie działać dużo krócej
    :arrow: nieznacznie komplikuje driver
    W zależności od ster. możesz regulować jasnośc (prąd) lub nie. Chcesz mieć taką możliwóść?
  • #12 4397743
    androot
    W mojej są 3 akumulatorki R14 3500mAh i przetwornica SEPIC. Całość sterowana z mikrokontrolera PIC za pomocą jednego przycisku. Latarka jest ze stopu aluminimum i świetnie odprowadza ciepło.

• #13 4397821
    LED5W
    Poziom 34  
    Fajne :)

Dodano po 2 [minuty]:

Jest ciepła, gdy dłużej świeci :?:

Dodano po 1 [minuty]:

Jaką to ma moc? 3W?
  • #14 4397948
    Venom007
    Poziom 27  
    Co daje Panu to ze latarka jest na kontrolerze PIC?
    Odrazu powiem ze nie programuje kostek :( (nie potrafie ale mysle ze sie mozna wszystkiego nauczyc)
    Ale latarke zrobie na 3 led-ach 3W i 4xR14 (czy radzicie 8xR14?)
    Możliwość ustawiania jasności świecenia była by przydatna ale najlepiej na jakmś potencjometrze? czy PIC i zaprogramowac go tak:
    1 kilknięcie guzikiem swieci 1 dioda
    2 kilknięcie guzikiem świecą 2 diody
    3 kilknięcie guzikiem świeca 3 diody
    Tak było by super :D

Czy "tester" poziomu naładowania baterii/akumulatorkow byl by trudno do zrobienia? np. na 6 małych (3mm) diodach.

To zwykła aluminiowa rurka grubość ścianek 3mm (dziadek pracuje w chucie, zalatwil za dobry browar) miesci sie w niej idealnie batreria R14.

Dodano po 14 [minuty]:

Góre latarki zrobie na tokarce:)
    Wezme pełną rurke (walec aluminiowy)
    Grubosc ścianek zrobie 4mm zrobie tak ze w frezowanej dziurze schowią mi sie 3ledy kolimator i zostawie moze 2/1,5 cm pełnego aluminuim.
    Mam duze mozliwosci zrobienia dobrej latarki bo moge obrobic na tokarce walec jak chce.
    Mniej wiecej bedzie to wygladac jak na malym rysunku z painta.
  • #15 4398063
    androot
    PIC daje to, że nie trzeba się martwić gdzie wcisnąć potencjometr.
    Jeden przycisk służy do wł/wył i regulacji jasności. Dodatkowo jak akumulatorki rozładują się poniżej 3V to przechodzi do poziomu z 10% jasnością.
    Dokładniejszy opis jest we wspomnianym artykule.
  • #16 4398117
    Venom007
    Poziom 27  
    To ładny patent.
    A dało by sie takiego PIC-a zaprogramowac tak jak napisalem?
    Cytat:
    1 kilknięcie guzikiem swieci 1 dioda
    2 kilknięcie guzikiem świecą 2 diody
    3 kilknięcie guzikiem świeca 3 diody

+ Opcja podobna jak u Pana, tylko u mie ze jak aku rozladuja sie ponizej 3V to w tedy nie pozwoli na oswiecenie 3 led a pozwoli zeby swiecil tylko jeden. Wtedy nie potrzebowal bym testera.
    Było by to trudne? (ogolnie stworzenie całego układu do tej latarki?)
  • #17 4402039
    androot
    Na forum nie zwracamy się do siebie "pan".

Najtrudniejsze jest prawidłowe zaprojektowanie i dobranie elementów do przetwornicy, ponieważ pracuje ona przy niskim napięciu (u mnie 3 do 4,3V), a jednocześnie musi posiadać dużą sprawność.
    Zrobienie innego sposobu sterowania na PIC jest raczej proste, zależy to od Twoich umiejętności w programowaniu.
    Lepszym rozwiązaniem jest wygaszanie na raz 3 diod (zmniejszanie współczynnika wypełnienia) niż wyłączanie ich o kolei.
  • #18 4404095
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Luxeony to nie przeżytek- Rebel.
    W tej chwili najwydajniejsza jest SSC.
    Nie ma mini lexeon, nie ma star mini luxeon, jest-
    Philips Lumileds Luxeon np. Star III bin TWOH.
    Ludzie, nie dajcie się nabierać na produkt "cing ciang ciong"
  • #19 4404768
    Przedłużacz
    Poziom 13  
    witam
    zrobiłem sobie latareczkę na diodzie led 3W (była to lampka do rooweru)
    z kolimatorem 16 stopni i świeci mi bardzo dobrze jednak postanowiłem dać lepszą obudowę i ją przerobiłem teraz mam dylemat (kiedyś podłączałem do niej baterie 9V) i stwierdziłem że dosyć krótko się świeci (ta lampka) na tej baterii i mam zamiar dokupić do niej aku. 6V 5 Ah wiecie może jak obliczyć ile będzie ta dioda świecić na tym aku ?
    parametry diody to jakieś 3,3V 700mAh
    pozdrawiam
  • #20 4405075
    Venom007
    Poziom 27  
    Programowanie musze powiedziec ze to obce słowo dla mnie :| niestety.
    ale w razie czego zrobie zwykły driver i bede mial 3 włączniki.
    Zrobie tak ze użyje 8 aku/bateri R14 latarka bedzie duza ale mi to nie przeszkadza.
    Powiedzcie czy konfiguracja 3x 3W led na 8x R14 (w miare dobrych aku lub baterii) Bedzie długo świecić? czy po każdej imprezie bede musial kupic nowe baterie lub ladowac aku?
    W "przyklejonym" temacie na forum jest kilka driverow, i nie wiem ktory był by najlepszy do 3x3W ?
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

Powiedzcie mi czy mozliwe ze ta dioda ma 200lm?
    http://www.allegro.pl/item259370235_biale_diody_led_o_mocy_3w_700ma_200lm_nowosc.html

Czy znajde kolimator na 3 ledy i o 4° kącie ;D?

Czy moge zrobic szklaną osłonke na kolimator? chodzi mi o takie szkiełko ktore będzie osłaniac kolimator, chyba to w niczym nie bedzie przeszkadzac?

Dodano po 3 [minuty]:

Czy mozna kupic te diody? beda dobre? (nie wygladaja jak nowki)
    http://www.allegro.pl/item256468551_luxeon_star_iii_dioda_led_diody_biala_biale.html

A może te:
    http://www.allegro.pl/item259360831_biale_diody_led_o_mocy_3w_700ma_90lm_nowosc.html

Czy ten driver bedzie dobry zeby zasilic moje 3 diody?
    http://www.allegro.pl/item257874291_driver_do_diody_led_4_5_28v_zasili_wiele_diod.html

(niech mi nikt tych ofert nie zwinie z przed nosa;D)
  • #21 4406221
    androot
    Daj sobie spokój z Luxeonemi III. Przy 1A prądu ma ok. 80lm. Dioda Cree 7090XR-E ma przy tym prądzie ok. 180lm. Nie widzisz różnicy? Lepiej jedną taką niż 3 Luxeony. Jak długo poświeci zależy od sprawności przetwornicy i pojemności akumulatorków nie podając tych informacji nie masz co liczyć na odpowiedź.
  • #23 4408474
    c++
    Poziom 22  
    Venom007 napisał:
    Ok juz mam zamowione 3x Cree :)
    Znalazlem super stronke:
    http://dmcleish.com/CPF/McRee-XR-E/index.html
    Teraz jeszcze kolimator i moge brac sie do roboty,
    Driver- jaki zrobic?

Ściągnąć sample od Max. i zrobić przetworice od lambdy...
  • #24 4408486
    androot
    Ta stronka jest dość ciekawa. Popatrz na rozwiązania mechaniczne mocowania diód.
    Jeśli nie czujesz się na siłach to kup gotowy driver.
    Przetwornica na MAX1797 nie posiada stabilizacji prądu. Dodatkowo jej wydajność prądowa zmniejsza się wraz ze spadkiem napięcia zasilania. Nigdy nie uzyskałem więcej jak 500mA.
    Jest wiele innych (lepszych) przetwornic DC/DC jak choćby MCP1651 na którym zrobiłem przetwornicę SEPIC (EP 06/2007).
  • #25 4408723
    Venom007
    Poziom 27  
    To jaka przetwornica bedzie dla mnie najlepsza? (na 3 ledy Cree)
    Żeby można spokojnie zasilać te diody i zeby nie była zabardzo skomplikowana, (jeszcze sie ostatecznie zastanawiam ile bedzie baterii ale napewno 4xR14 ewentualnie 8xR14)
    Jeszcze do przetwornicy nie mam nic, sam nie potrafie takiej zaprojektowac ale jak bede mial schemat to myśle że dam rade.
  • #26 4408869
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    androot, nie 7/2007, tylko 6/2007 :P
    Venom007Raczej nie ogniwa pierwotne, tylko akumulatory, 4 sztuki i przetwornica boost. Dławik wyjdzie Ci o w miarę znośnych parametrach. Przy 100kHz mozna by dać 22uH. Prąd pobierany z baterii; szczytowy 3.4A, średni 2.8A przy 1A na wyjściu i trzech diodach połączonych szeregowo. Akumulatory dobrze by było, jakby były lepsze jakieś, bo przy takim prądzie, to tania chińszczyzna zdechnie po kilkudziesięciu cyklach.
    Odpowiednie dławiki SMD dostaniesz na przykład tu:
    http://seguro.pl/sklep/?podkat=130

Do projektowania na przykład ten "kalkulator":
    http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt.de/smps_e/smps_e.html

Kontrolerów wybór jest chyba dość spory. Ze względu na sprawność polecałbym coś z wbudowanym, albo z mozliwością pracy z prostownikiem synchronicznym.

Można też 8 ogniw i przetwornica SEPIC, albo jakiś układ z transformatorem. Z tym że nad układem z transformatorem bym się zastanawiał, bo i tak wymaga dławika na wyjściu, i w ogóle więcej kłopotów jest z wykonaniem. Chociaż ogniwa będą obciążone mniejszym prądem i powinny wobec tego wystarczyć na dłużej.
  • #27 4408887
    androot
    shg Zgadza się mój błąd. Poprawiłem już w poprzednich postach.
  • #28 4408990
    Przedłużacz
    Poziom 13  
    a jak można zrobić lustro do latarki ?
    (czy można czymś pomalować zwykły "lejek") ?
  • #29 4410410
    c++
    Poziom 22  
    Przedłużacz napisał:
    a jak można zrobić lustro do latarki ?
    (czy można czymś pomalować zwykły "lejek") ?

Nanoszenie powłok odbłyskowych jest dość czasochłonne i wymaga specjalistycznych narzędzi...
    Swojego czasu wykonywałem takie kolimatory o bardzo wyskokiej sprawności (90- 95%)
  • #30 4410738
    Przedłużacz
    Poziom 13  
    czyli skąd mógłbym wziąść odpowiedni kolimator/odbłyśnik ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru diod LED do budowy latarki, porównując diody Luxeon i Power-LED 3W oraz nowsze rozwiązania, takie jak diody Cree i SSC. Uczestnicy wskazują, że tanie latarki z Luxeonami za 10 zł zawierają najprawdopodobniej podróbki, a oryginalne diody Luxeon są droższe i mniej wydajne niż Cree, które oferują około 180 lm przy 1A. Zalecane jest stosowanie diod Cree lub SSC (bin P4 lub Q4) ze względu na lepszą jasność i charakterystykę świecenia. Omówiono także kwestie zasilania – preferowane są akumulatory NiMH lub Li-ion (np. 2x18650) z odpowiednimi driverami step-up lub step-down, które stabilizują prąd diod. Wskazano, że do trzech diod 3W potrzebny jest wydajny driver i dobre chłodzenie, najlepiej aluminiowa obudowa z radiatorem. Poruszono temat optyki – kolimatory o kącie 4° są polecane do skupienia światła i uzyskania dalekiego zasięgu, natomiast reflektory płaskie lepiej współpracują z diodami SSC. Gotowe moduły LED z driverem i reflektorem są wygodne, ale często droższe i mniej elastyczne. Wskazano, że soczewki mają mniejszą sprawność niż kolimatory. Omówiono także kwestie bezpieczeństwa przy łączeniu akumulatorów Li-ion oraz problemy z dostępnością i cenami komponentów. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zakup oryginalnych diod Cree lub SSC, dobranie odpowiedniego drivera i kolimatora, zastosowanie aluminiowej obudowy z chłodzeniem oraz zasilanie z pakietu akumulatorów Li-ion lub NiMH.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA