logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik zegarowy AVT2800 - reset po wgraniu oprogramowania, brak czujnika?

Damian.Gucio 16 Lis 2006 22:25 3009 14
REKLAMA
  • #1 3232181
    Damian.Gucio
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    witam mam taki klopot ze po wgraniu oprogramowania ukald sam mi si eresetuje czy ktos robil to urzadzonko i mu dzialalo?? czy moze to byc spowodowane tym ze mam niepodpiety czyjnik temperatury??
  • REKLAMA
  • #2 3382967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3454256
    Damian.Gucio
    Poziom 12  
    ok wiec plytki i dokumentacja jest tuhttp://edw.com.pl/ftp_05/200609avt2800.zip
    ja mam taki problem ze po wgraniu programu na atmege i gdy zalanczam zasilanie to wyskakuje ten napis EDW sterownik zegarowy czy cos wskakuje na sekunde zegar ktory i tak niepokazuje godzin tylko krzaczki i restartuje sie sam i od nowa to samo czym to moze byc ???

Dodano po 1 [minuty]:

a co to dokladnie no projekt AVT jak w temacie zapomnialem dodac sory
  • #4 3470948
    robertjj
    Poziom 12  
    mam dokładnie ten sam problem, po załączeniu zasilania i wyswietleniu napisu następuje reset
  • #5 3481503
    Damian.Gucio
    Poziom 12  
    pomoze nam ktos??? czy nikt niemaza grosz sercadla poczatkujacych elektronikow??
  • REKLAMA
  • #6 3482100
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Damian.Gucio napisał:
    pomoze nam ktos??? czy nikt niemaza grosz sercadla poczatkujacych elektronikow??

Z opisów wnioskuję , że watchdog "macza palce" w resecie proca :D
    Czy fusebity ustawione na pracę z rezonatorem kwarcowym :?:

Piotrek

PS
    Nie napisaliście , czy procki macie zaprogramowane przez AVT, czy próbujecie własnym sumptem ;)
    Co do samego kodu , to zdecydowanie "przerośnięty" :( , a jako początkującym , zdecydowanie nie polecam brać przykładu z autora programu :|
    No , chyba że w AVT , płacą od kB :D
  • #7 3482170
    robertjj
    Poziom 12  
    programowałem sam, nie wiem jak kolega, wydaje mi sie ze fusebity ustawiłem za rezonator zewnętrzny ale mogłem zle to zrobić bo nie jestem specem od mikrokontrolerów, programowałem bascomem
    ewentualnie prosiłbym o przyklad ustawienia fusebitów w bascomie do pracy z rezonatorem zewnętrznym 8 Mhz
  • #8 3482202
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Wyłącz we fusach watchdoga, a jak to zrobić znajdziesz w dokumentacji, w przyklejonym temacie na forum i w 100 innych z podobnym problemem.
  • #9 3482234
    zumek
    Poziom 39  
    robertjj napisał:
    programowałem sam, nie wiem jak kolega, wydaje mi sie ze fusebity ustawiłem za rezonator zewnętrzny ale mogłem zle to zrobić bo nie jestem specem od mikrokontrolerów, programowałem bascomem
    ewentualnie prosiłbym o przyklad ustawienia fusebitów w bascomie do pracy z rezonatorem zewnętrznym 8 Mhz

Dla 8MHz wybierz któryeś z poniższych ...

DCBA-1101=CKSEL=110X External Crystal/Resonator Medium Frequency
    DCBA-1111=CKSEL=111X External Crystal/Resonator High Frequency

... , wyłącz JTAG ...

F-1=Disable JTAG

... oraz On Chip Debug.

E-1=Disable OCD

Wgrywasz gotowca , czy sam kompilujesz :?:
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #10 3490288
    Damian.Gucio
    Poziom 12  
    witam kolegow ale z tego co mi sie wydaje to kolega zumek chyba cos zle pisze przeciez jak ustawi sie External Crystal/Resonator High Frequency alboDCBA-1101=CKSEL=110X External Crystal/Resonator Medium Frequency to to nieruszy wogole sie wylonczy i procek bezie "martwy" mi sie wydaje nie wiem czy slusznie ze to sa ustawienia na zewnetrzny generator a tak przy okazji zmienialem ustawienia tak jak kolega zumek pisal i nic niepomoglo na samym koncu zrobilem te o ktorych pisze i procek niewstal musialem go "reanimowac". czym to jeszcze moze byc ????
  • #11 3490897
    zumek
    Poziom 39  
    Damian.Gucio napisał:
    ... ale z tego co mi sie wydaje to kolega zumek chyba cos zle pisze przeciez jak ustawi sie External Crystal/Resonator High Frequency alboDCBA-1101=CKSEL=110X External Crystal/Resonator Medium Frequency to to nieruszy wogole sie wylonczy i procesor bezie "martwy" mi sie wydaje nie wiem czy slusznie ze to sa ustawienia na zewnetrzny generator ...

Masz całkowitą rację - wydaje Ci się :D
    Dla zewnętrznego sygnału taktującego CKSEL3..0=0000 , a Ty masz podłączony(?) rezonator kwarcowy 8MHz.
    Damian.Gucio napisał:

a tak przy okazji zmienialem ustawienia tak jak kolega zumek pisal i nic niepomoglo ...

A fus CKDIV8 "rozprogramowałeś" :?:
    Damian.Gucio napisał:

na samym koncu zrobilem te o ktorych pisze i procesor niewstal musialem go "reanimowac". czym to jeszcze moze byc ????

Jestem :shocked!: :?: :|

Piotrek

PS
    A uC-ek , to napewno M162 :?:
  • REKLAMA
  • #12 3491398
    Damian.Gucio
    Poziom 12  
    witam nadal kombinowalem i tak nakombinowalem ze jeden procek znow sie nieodzywa chyba znow jest przyblokowany kolego zumek powiesz mi jak go odblokowac?i skoro piszesz ze sie myle to powiedz mi jak mam ustawic to z tymi fusami zeby wkoncu zadzialalo?

Dodano po 1 [minuty]:

zapomnialem dodac tak napewno ATMEGA 162
  • #13 3532779
    Damian.Gucio
    Poziom 12  
    i znow nikt niechce pomoc... szkoda zapowiadalo sie nawet dobrze....
  • #14 3683496
    robertjj
    Poziom 12  
    wszystko zalezy od ustawien fusebit atmega, po odpowiednim zaprogramowaniu działa prawidłowo
    zamykam temat
  • #15 7349860
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Ello.
    Pozwolę sobie odświeżyć nieco ten temat. Zmontowałem ten układ zarówno na procku z avt jak i samodzielnie zaprogramowanym. Funkcjonuje niby prawidłowo, ale nie do końca tak jest. Problem pojawia się po wyłączeniu i ponownym załączeniu głównego zasilania-wyświetla nieprawidłowe wartości nastaw lub zegara. Zjawisko występuje losowo. Raz jest dobrze a raz czasem coś się chrzani. Spotkał się ktoś z czymś takim?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy sterownika zegarowego AVT2800 opartego na mikrokontrolerze ATmega162, który po wgraniu oprogramowania i załączeniu zasilania samoczynnie się resetuje, a wyświetlacz pokazuje nieczytelne znaki zamiast godziny. Użytkownicy zgłaszają, że problem może wynikać z nieprawidłowych ustawień fusebitów, szczególnie dotyczących konfiguracji rezonatora kwarcowego 8 MHz oraz włączonego watchdoga, który powoduje ciągłe resetowanie procesora. Zalecane jest wyłączenie watchdoga oraz poprawne ustawienie fusebitów dla zewnętrznego rezonatora kwarcowego (np. CKSEL=1101 lub 1111) z wyłączeniem JTAG i On Chip Debug. Nieprawidłowe ustawienia fusebitów mogą prowadzić do "zablokowania" mikrokontrolera, wymagającego reanimacji. Dodatkowo pojawia się problem losowego zapisywania i wyświetlania nieprawidłowych wartości zegara po wyłączeniu i ponownym załączeniu zasilania. Ostatecznie prawidłowe działanie zależy od właściwego zaprogramowania fusebitów i konfiguracji sprzętowej, w tym podłączenia czujnika temperatury, choć brak czujnika nie został jednoznacznie potwierdzony jako przyczyna resetów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA