Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
OptexOptex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alarm FOX w astrze classic 98r

17 Lis 2006 13:04 1341 7
  • Poziom 10  
    Witam, mam już od dawna pewnien problem z alarmem Fox, po włączeniu alarmu po ok 20s sygnalizuje mi 5 razy kierynki i syrena (uszkodzone czujniki ruchu a były sprawne alarm reagował na ruch w kabinie z obydwu), kilka razy odpiołem kleme od akumulatora i przestały wogóle działać czujniki ruchu. Pierwsze trzy cyfry z pilota 168 jaki to model?? Rozładowuje mi też akumulator w samochodzie zauważyłem że pobiera mi 60mA prądu czy jest włączony czy nie, a jak się w nocy czasem włączy to do końca go rozładuje. Proszę o pomoc

    pozdrawiam Tomek
  • OptexOptex
  • Poziom 17  
    Moim zdaniem powinienes sobie zamontowac cos nowego , troszke lepszego i bedziesz mial spokoj
  • OptexOptex
  • Poziom 10  
    Witaj oki dzięki też tak myślałem ale może da się coś z tym zrobić ?? może ktoś mi podać jaki to model trzy pierwsze cyfry 168
  • Poziom 20  
    Prawdopodobnie masz uszkodzony czujnik masowy tylko teraz trzeba stwierdzić czy to w alarmie czy instalacja. alarm masz prawdopodobnie f101b ale potwierdze to jeżeli napiszesz ile przewodów wychodzi z syreny czy 5 czy 12
  • Poziom 10  
    z syreny wychodzi chyba 5 przewodów napewnio nie więcej, przewody od czujników ruchu nie wychodzą bezpośrednio z centralki tylko mają dodatkową płytkę, która posiada potencjometr z diodą, ale próbowałem kręcić i dioda wogóle nie gaśnie, niedawno wyłączyłem całkiem syrene i samymi kierunkami mi rozładował akumulator :) nie wiem dlaczego kierunki nie wyłączą się po kilku cyklach tylko do rozładowania akumulatora :/ czy mogę odłaczyc całkiem bezpiecznikiem alarm czy mi coś odetnie np pompe paliwa ?? :)
  • Poziom 20  
    Jeżeli odłaczysz bezpiecznik nic sie nie stanie. Blokada będzie zlikwidowana. Ale na twoim miejscu odłączył bym płytke z ultradźwieków.
  • Poziom 10  
    płytkę od ultradźwięków wyrzuciłem całkiem, a co do blokady to chyba nie mogę odłączyć bo mam przekaźnik pompy paliwa podłączony i jak alarm całkowicie odłącze bezpiecznikiem to nie włącza się pompa paliwa (chyba że zewre przewody albo zrobię sobie na włącznik). Poprawiłem lutowanie przewodu czujników masowych przy wtyczce bo zauważyłem że lekko podgnił. Jeszcze zauważyłem że niepodłaczona jest klapa i maska pod odpowiedni pin tylko wszystko pod czujniki masowe drzwi. Od czujnika wstrząsowego odcięcięty przewód przy centralce (nie mam pojęcia dlaczego). Zuważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz, zmierzyłem ile alarm pobiera ale mierzyłem na jego bezpieczniku i jest 10mA tak jak powinno a jak mierze na klemie jest 60mA z alarmem a jak odłącze bezpieczniki alarmu to jest 30mA :) odłączenie syreny to jest już 20mA. Jeszcze jedna dziwna rzecz po tych wszystkich moich zabawach z alarem podłączyłem go i przestał dawać po 20s od załączenia sygnał 5xkierunki czyli czujniki masowe. Po kilku kilometrach i po kilku załączeniach alarmu nadal sygnalizuje uszkodzenie 5x kierunki
  • Poziom 20  
    5 sygnałów to może trzeba wydłużyć mu czas zrób coś takiego zamknij drzwi odczekaj 30 sekund i włącz alarm, jeżeli nie da sygnału tzn. ze czas testu przy załączeniu jest za krótki. Jeżeli dalej to samo odłacz przewód od masówek przy centralce