Zgłaszam problem, ponieważ mimo przeszukania forum nie znalazłem odpowiedzi. Chodzi o to, że wysyłam z mikroprocesora ATMega48 jakiś dowolny znak. Jednak w terminalu zamiast tego czego oczekuje (cały czas tej samej wartości) pojawia się ciąg znaków 00 C0 C0 00 C0 C0 00 C0 C0 itd. Nawet jeśli wpiszę inny znak do wysłania to cały czas odbieram ten sam ciąg. Sprawdziłem już 10 razy MAX232 czy dobrze podłączyłem kondensatorki, zasilanie, masę. Przez jakiś czas na początku miałem kondensator C2 w odwrotnej polaryzacji czy mógł on uszkodzić MAX-a 232. Wtyczka COM do komputera skonfigurowana jak null-modem (4-6 zwarte, 7-8 zwarte, Tx Rx naprzemiennie z prockiem, i masa na 5 pinie). Program pisze w asemblerze, ale żeby sprawdzić napisałem program w BASCOM, który umieszczam poniżej (dla informacji). W obu przypadkach dostaję to samo.
Dodam, że oscylator to 7,3728 MHz. 8 bitów danych, brak parzystości, 1 bit stopu, BAUD ustawiony na 9600.
Liczę na Waszą pomoc.
Dim A As Byte ,
A = $24
Do
Print A
Wait 1
Loop
EndDodam, że oscylator to 7,3728 MHz. 8 bitów danych, brak parzystości, 1 bit stopu, BAUD ustawiony na 9600.
Liczę na Waszą pomoc.