logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować zakłócenia od silnika 8-10A w układzie z PIC16F84?

vidmo 20 Lis 2006 21:34 1821 13
REKLAMA
  • #1 3245314
    vidmo
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    witam
    mam powazny problem z zakloceniami od silnika elektrycznego jak i od przekaznikow
    czesciowo wyeliminowalem zaklocenia od przekaznikow (bo zapominalem o diodach:)podczas jalowej pracy ale gdy zamontuje uklad ktory steruje przekaznikami a one zalanczaja silny silnik (ok 8-10A) procesor sie resetuje co oczywisie nie jest mi na reke ;)
    ma ktos jakis pomysl gdze szukac lub w jaki sposob wyeliminowac te zaklcenia ? dodam ze napiecie raczej jest stabilne chodz niemam mozliwosci sprawdzic na miejscu czy powstaja jakies "piki" chodz watpie w to poniewaz zrodlo to 40v porzadny akmulator od wozka
    prosze o jakas rade jak sie tego pozbyc
  • REKLAMA
  • #2 3246478
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    między procek a przekaźnik daj CNY17 , przekaźniki jak najdalej od procka , w dużych przekaźnikach przemysłowych z cewką na 230V daj na zasilaniu cewki równolegle rezystor 300ohm/10W i kondensator 470nf/630v MIFLEX (u mnie pomogło , bo bez tego reset miałem jak procek był zasilany z aku. lub z zasilacza)
  • #3 3247026
    vidmo
    Poziom 14  
    u mnie wszystko jest zasilane z baterii znaczy z akumlatora bo to wozek jest
    procesor steruje tranzystorkiem ktory zalancza maly przekazniczek 5voltowy kontraktonowy ktory jest driverem dla wiekszego przekaznika (ktory tak naprawde jest kolejnym driverem nastepnego .tak to wyglada po krotkiemu cny17 juz niemoe wstawic przed przekaziki bo to juz bym musial przerabiac wszystko na nowa plytke najwyzsze napiecie w ukladze to 38V zasilany procek jest wlasnie z tego zrodla przez stabilizator i moze tu nalezy szukac przyczyny?
    napewno juz nie jeden z was sie spotkal z tym problemem /9bo zwykle zawsze wystepuje gdy w poblizu sa jakie kolwiek zaklocenia elektromagnetyczne )
  • #4 3247044
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Mialem kiedys podobny problem a wina byl niepoprawny uklad resetowania przy wlaczeniu zasilania. Jak masz go skonstruowanego? Co dokladnie jest wina resetu: POR? WDT? BOR? MCLR? Napisz wiecej, zalacz schemat.

Pozdrawiam
    BF
  • REKLAMA
  • #5 3249989
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    u mnie nawet zasilanie z aku. nie pomagało , spróbuj zrobić te gasiki (rez. + kond.) na każdej cewce od przekaźników :!:
  • #6 3250343
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Wymień przekaźniki mocy na półprzewodnikowe, będziesz mógł wywalić wszystkie pośrednie a na dodatek będzie to galwanicznie odseparowane.
    Kolejnym etapem może być przetwornica do procka z galwaniczną separacją.
  • REKLAMA
  • #8 3252641
    Fajfer2
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Poszukaj na tutejszym forum :
    EMC oraz EMI ( i/lub w googlach)
  • REKLAMA
  • #9 3253578
    GreG$
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    chyba nigdy nie zrozumiem jak niektorzy buduja te rozne urzadzenia...
    zdawalo mi sie, ze troche wiedzy potrzeba...
    przynajmniej podstawy elektrotechniki !
  • #10 3254330
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Nie chce sie tu mądrowac ale troche ta dyskusja wyglada jak "taniec we mgle". Caly czas nie widzimy schematu resetujacego sie ukladu ani tez nie wiemy co jest jego przyczyna. A wiedziec mozemy bo wystarczy tylko poprawnie odczytac bity timeout i powerdown (TO i PD). W zaleznosci od ich kombinacji ustala sie co jest przyczyna resetu i jednoczesnie zaweza sie pole poszukiwan rozwiazania problemu. Na pierwszy rzut oka mozliwosci sa przynajmniej trzy.
    Może wystepuje Brown-out reset lub Power-on reset - wtedy problem lezy w niewystarczajacej jakosci zasilania.

Może wystepuje Master Clear Reset - uklad zerowania jest nieprawidlowy - np. zewnetrzny rezystor podciagajacy ma za duza rezystancje albo w ogole go nie ma albo prowadzi do pinu MCLR jakis dlugi przewod wiszacy w powietrzu.

Może wystepuje Watchdog Reset bo np jakis pin zdefiniowany jest omylkowo jako wejscie a nie wyjscie i wisi w powietrzu a w kodzie jest gdzies:

if (pin) 
      while(1);

Troche duzo tych może... Podaj wiecej informacji by zawezic poszukiwania!

Oczywiscie wszystkiemu winne zaklocenie z przekaznika ale taka jego natura i tego nie zmienimy. Zmienic natomiast mozemy sposob w jaki radzimy sobie z nim.

BF
  • #11 3254777
    vidmo
    Poziom 14  
    szczerze mowiac po waszych postach jestem wszczasniety . oczywiscie mile widzane nowe pomysly na ktore np. nie wpadlem ale "scinanie calego drzewa aby zjesc jedno jablko "to przesada :) na poczatku pisalem ze raczej wykluczam zasislanie bo ten akumlator ma sporo wydolnosc i moze sluzyc jako spawarka akurat kod jest w asm i nie ma nigdze takiej wstawki nie ma wiszacych przewodow ktore lapaly by smieci i reagowaly zgodnie z kodem resetujac urzadzenie mysle ze jak narazie problem rozwiazalem kilkoma kondesatorkami na zasilaniczu tego ukladu faktycznie na poczatku te zaklocenia wygladaly strasznie ale to jest norma przy wszystkich ukladach cyfrowych a ze niemam 15 lat to wiem ze mozna to w prosty sposob rozwiazac poprostu zapomnialem o podstawowych elementach jakie sie daje jak 100n przy 7805 itp . ale i tak dzekuje za aktywny udzal w moim problemie i mysle ze temt mozna zakonczyc pozdrawiam wszystkich
  • #12 3260262
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Może tych parę słów będzie trochę nie na temat ale i tak napiszę. Chodzi mi mianowoicie o to, że spotkałem się z opiniami, że do zastosowań o jakich pisze autor lepiej stosować PICe niż ATMELe. Prośba autora jasno dowodzi, że źle zaprojektowany układ to źle zaprojektowany układ bez względu na to na jakim uC powstał. Nie jest to w żadnym razie atak na autora postu. Chodzi o to, żeby niektórzy, którym jakimś cudem udało się zrobić układ do regulacji na PICu a nie udało na ATMELu nie wypisywali głupot.
    Dobrze byłoby gdyby autor wreszcie zechciał zamieścić schemat swojego układu a jestem pewien, że wielu użytkowników (nie wyłączając mnie) z chęcią pomoże w rozwiązaniu problemu.

--
    pozdrawiam
  • #13 3260675
    vidmo
    Poziom 14  
    z mila checia bym zalaczyl ale niewidze takie potrzeby a do schematu zostalo juz dozo poprawek wprowadzonych wiec niebardzo jestsens
    ale opisze uklad aby kazy mogl zrozumiec ze jest to banalny projekt
    wiec pic18f84 3 bitami steruje tranzystorami zalanczajacymi miniatorowe przekazniczki i 7 bitow odczytujace informacje z transoptorow
    nie raz robilem takei ukaldy lecz tym razem mialem dosc dluga przerwe co odbilo sie zapomnieniem o podstawowych zasadach jak np ta nieszczesliwa dioda rownolegle z cewka przekaznika co drastycznie poprawilo prace ukladu .
    odnosnie atmel a pic niemam na ten temat takiego zdania;)
    pisze zarowno na atmela jak i na pic i po za bardzej problematycznym symulowaniem programow dla atmela niewidze zadnej roznicy czy wady
    przezucilem sie na microchipa bo mplab jest kombajnem jakiego mi zaw2sze brakowalo
    dodam ze pisze tylko w asm bo jest to jezyk prosty jak drut i zrozumialy do przesady jesli tylko sie chce
    i chcialem pozdrowic ludzi ktorzy pisza programy na mikrokontrolery w C++ czy innych jezykach wysokiego poziomu jestem naprawde pelen podziwu ze te programy wogole wam dzialaja ;)

Moderowany przez MirekCz:

Bardzo proszę o poprawienie stylu wypowiedzi.
    Duża litera na początku zdania, kropka, przecinek i rozłożenie dłuższego tekstu na kilka akapitów mile widziane.

• #14 3262571
    Fajfer2
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    No to jesteś nieźle oblatany w asm, bo mi sprawiał trudności
    w obliczeniach na liczbach zmiennoprzecinkowych.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zakłóceń elektromagnetycznych generowanych przez silnik o prądzie 8-10A oraz przekaźniki sterowane przez mikrokontroler PIC16F84 (w rzeczywistości PIC18F84). Zakłócenia powodują resetowanie procesora, mimo stabilnego zasilania z akumulatora 40V przez stabilizator. W dyskusji zaproponowano kilka rozwiązań: zastosowanie optoizolatora CNY17 między procesorem a przekaźnikiem, umieszczenie przekaźników możliwie daleko od mikrokontrolera, dodanie filtrów RC (rezystor 300Ω/10W i kondensator 470nF/630V MIFLEX) równolegle do cewek przekaźników, a także kondensatorów filtrujących przy stabilizatorze (np. 100nF przy 7805). Sugerowano również wymianę przekaźników elektromagnetycznych na półprzewodnikowe dla galwanicznej separacji oraz zastosowanie przetwornicy z izolacją galwaniczną. Wskazano na konieczność poprawnego układu resetowania mikrokontrolera, uwzględniając możliwe przyczyny resetu: Power-on Reset (POR), Brown-out Reset (BOR), Watchdog Timer (WDT) oraz Master Clear Reset (MCLR). Autor ostatecznie potwierdził, że zastosowanie podstawowych elementów filtrujących i diod zabezpieczających równolegle do cewek przekaźników rozwiązało problem resetów. Dyskusja podkreśla znaczenie prawidłowego projektowania układów zasilania i ochrony przed zakłóceniami EMI/EMC w systemach sterowanych mikrokontrolerami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA