logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9800pro 128MB - brak obrazu i dźwięku startu, co sprawdzić?

Jez0zwierz 20 Lis 2006 22:21 1299 8
REKLAMA
  • #1 3245527
    Jez0zwierz
    Poziom 11  
    Witam. Mam mały problem z karta ja w tytule. Po włożeniu do kompa system nie startuje karta wogóle nie wyświetla obrazu. Nie zgłasza też niepodłaczonej wtyczki z zasilaniem(standardowe 'pikanie'). wstała tylko jeden raz - w głosnikach usłyszałem dzwiek od startu win xp. nie działa też wiatraczek ale to z powodu iz nie mam na stykach zasilania(podłaczyłem inny ten sam efekt)NIe mam pojęcia co ktos z nia robił. Gpu i pamieci po jakims czasie są ciepłe czyli zasilanie dochodzi. ma ktoś może jakis pomysł?? zmiana biosa czy cos takiego ??spodkał sie może ktoś z czymś takim? z góry dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3245878
    Michas.glt.pl
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Czy bios wykrywa kartę ? - czy jest jedno piknięcie z komptera czy więcej ?
  • REKLAMA
  • #3 3246297
    CMHQ_Widget
    Poziom 11  
    a nie masz za słabego zasilacza czasami ? do takiej karty, jak masz jeszcze jakiegoś Athlona, to nołnejmowa 350W nie wystarczy
  • REKLAMA
  • #4 3247758
    Jez0zwierz
    Poziom 11  
    brak jakiegokolwiek "pikniecia".Gdy komp odpalił się z tą karta ale oczywiście bez wizji tak jak pisałem wcześniej bios tez niedał zadnego głosu. zasilacz nie jest raczej za słaby chieftec 350 w z podwójna linia 12V. mam radeona 9500 i nie ma najmniejszych problemów z tą kartą (reszta sprzetu to Barton 2900+ 2x512 2 dyski, SB live, d link 520+).odłaczałem wszystkie dyski, karty, wentylatory(prócz procka:P) zostawiałem jedna kość ramu i ten sam efekt. oriętuje się ktoś z was czy bios coś da?? czy wogóle jest szansa na wskrzeszenie tej grafy czy dać sobie spokooj i przybic gwoździem do ściany?
    ps. na innych płytach ten sam efekt - martwica zero reakcji :/
  • REKLAMA
  • #5 3248911
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Przybić gwoździem :cry:
  • #6 3248967
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Przyjrztj się stykom na złączu karty i elementom na karcie.Wentylator jest chyba zasilany ze złącza AGP a nie z gniazda dodatkowego zasilania.
  • #7 3249678
    Jez0zwierz
    Poziom 11  
    hm chyba znalazłem gwóżdź programu:P i przy okazji przekonałem się ze powinienem iść do okulisty kude czemu ja tego wczesniej nie zauważyłem :P<lol> mam nadzieje że to przez ta wyrwe w ścieżce wyglada jak by ktos zachaczył śrubo wykretem albo czymś takim rezystok który jest wczesniej jest cały.ma ktos może pomysł jak to hmm załatać??kropelka cyny czy walnąć zwore z jednego druta z skrętki???:D:D:D jak co foto :
    Radeon 9800pro 128MB - brak obrazu i dźwięku startu, co sprawdzić?
    na fotce wyglada jak cyna sry za jakość, na zywo wyglada tak jak pisałem wcześniej. jakies pomysły Panowie??
    ps kurde a jush miałem gwóźdź i młotek w reku<lol>
  • #8 3250294
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Zedrzyj delikatnie lakier, posrebrz ścieżki i połącz cienkim drutem :)
  • #9 3250359
    CMHQ_Widget
    Poziom 11  
    Ja bym polecał metodę na ołówek tak jak to robią overlockerzy(odblokowywanie Duronów). Metoda jest trochę trudna do wykonania, przynajmniej tak to było w przypadku procesorów. Zdrapujesz lakier, tak, żeby dokopać się do ścieżki. Bierzesz ołówek, najlepiej miękki HB i łączysz końce ścieżek. Czasami trzeba kilka razy próbować.

Jest jeszcze jedna metoda, na pastę grafitową czy jakoś tak to się nazywało. Gwarancji 100% nic Ci nie da, ale myślę, że spróbować warto, bo np. na ołówek to nic Cię nie kosztuje, chyba, że dużo pijesz, to do kosztu naprawy musisz doliczyć ze 2 browary, do wypicia przed naprawą :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty graficznej Radeon 9800pro 128MB, która po zamontowaniu w komputerze nie wyświetla obrazu ani nie generuje dźwięku startowego BIOS-u. Wentylator karty nie działa, prawdopodobnie z powodu braku zasilania na styku, mimo podłączenia alternatywnego zasilania. GPU i pamięci nagrzewają się, co wskazuje na dopływ zasilania. Komputer nie sygnalizuje błędów dźwiękowych, a problem występuje na różnych płytach głównych. Zasilacz Chieftec 350W z podwójną linią 12V jest wystarczający, a inne karty (np. Radeon 9500) działają poprawnie na tym samym sprzęcie. W trakcie diagnozy odkryto uszkodzoną ścieżkę na laminacie karty, prawdopodobnie zerwaną mechanicznie. Proponowane rozwiązania to delikatne zdarcie lakieru ochronnego, posrebrzenie ścieżki i połączenie jej cienkim drutem lub zastosowanie metody „na ołówek” (grafitowanie ścieżki miękkim ołówkiem HB) jako prowizorycznej naprawy. Metody te mogą przywrócić ciągłość ścieżki i umożliwić ponowne działanie karty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA