logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ati Radeon 9800 Pro 128Mb - brak obrazu po ponownym uruchomieniu komputera

soulreaver1 07 Cze 2007 15:19 2172 11
REKLAMA
  • #1 3962409
    soulreaver1
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Mam problem z Ati Radeon 9800 Pro 128Mb (na pamięciach samsung 2.8ns). Wszystko dzialalo bardzo dobrze, po czym wylączylem komputer, po godzinie wlączylem ponownie i nie ma obrazu w ogóle (no signal) nawet w biosie. Czy jest szansa aby uratować kartę? Może nowy bios? Uprzedzając pytania o zasilacz - Delta 450W (ma ok. miesiąc).
  • REKLAMA
  • #2 3962629
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2587
    Zasilacz to na pewno do wymiany

Czy komputer poza tym ze nie ma obrazu daje jakies komunikaty "glosowe"

A co do karty to na poczatek ja wyjmij odkurz przedmuchaj tez gniazdo i wcisnij mocno na swoje miejsce

I jeszcze jedno, jakigo masz procka i czy obudowa przypadkiem nie jest typu baby atx (zasilacz w pionie) ?
  • REKLAMA
  • #3 3963855
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    CMS napisał:
    zasilacz to na pewno do wymiany...

no nie powiedziałbym http://pcarena.pl/page/75105/Zasilacz-Delta-350W/

radze troche poczytać zanim zacznie się wypisywać głupoty ...
    istnieją też inne zasilacze oprócz Tagana i Chiefteca, sama nazwa to nie wszystko, ja również mam doczynienia z zasilaczem Delta i nie mam z nim problemów już od paru lat

co do problemu to zacząłbym od sprawdzenia wszystkiego, od zasilania karty, odkurzenia karty i jej złącza, jeżeli to nie da żadnych rezultatów to sprawdziłbym tą karte na innej płycie, albo tą płytę z inną kartą, jeżeli to już było robione to szkoda ze nie zostało napisane.
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z dużej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.
    Posty nie spełniające tych kryteriów będą usuwane do "Kosza".
    W przypadku nie podporządkowania się moim zaleceniom post zostanie zamknięty wraz z konsekwencjami regulaminowymi!

TONI_2003
  • #4 3963902
    LoPulez
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Czy oprócz obrazu są jakieś inne objawy np. niedziałające dyski?

Jeżeli nie ma tylko obrazu, to wiadomo, padła karta.

Miałem podobny objaw z ATI i miałem już wywalić kartę, ale na szczęście podczas pracy kompa (bez obrazu) sprawdziłem (organoleptycznie) dotykając różnych układów na karcie i okazało się że jeden z nich się nie nagrzewa (może objaw być też odwrotny czyli dość mocne nagrzewanie się któregoś elementu).
    Sprawdziłem i takich elementów na karcie było więcej (jakiś stabilizator, który ponoć najczęściej pada). Przelutowałem (zamieniając je miejscami) i o dziwo obraz się pokazał (co prawda były to pasy, ale to już coś). Wystarczyło poszukać w necie odpowiedników, kupić (tu już był większy problem z dostępem - cena coś koło 2 zł), wlutować i do tej pory działa.
    Proponuję ostrożnie to sprawdzić.
  • #5 3964066
    CMS
    badboy84 napisał:
    CMS napisał:
    zasilacz to na pewno do wymiany...

no nie powiedziałbym http://pcarena.pl/page/75105/Zasilacz-Delta-350W/

radze troche poczytać zanim zacznie się wypisywać głupoty ...
    istnieją też inne zasilacze oprócz Tagana i Chiefteca, sama nazwa to nie wszystko, ja również mam doczynienia z zasilaczem Delta i nie mam z nim problemów już od paru lat

co do problemu to zacząłbym od sprawdzenia wszystkiego, od zasilania karty, odkurzenia karty i jej złącza, jeżeli to nie da żadnych rezultatów to sprawdziłbym tą karte na innej płycie, albo tą płytę z inną kartą, jeżeli to już było robione to szkoda ze nie zostało napisane.

Mam w domu codegena z 97 roku (300w) ma zmienione radiatory i dolozona kontrole obrotow i dziala swietnie nawet pod sporym obciazeniem (teraz pracuje w drugim kompie ale wiele lat chodzil w "tym lepszym" i nawet podkrecalem procka) ale nie napisze ze codegeny to dobre zasilki

Pracuje w serwisie i mniej wiecej sie orientuje czego unikac

Oczywiscie ze chieftec i tagan to nie jedyne firmy (zwlaszcza ze to dwie rozne klasy) ale niestety tych podlych jest na rynku znacznie wiecej
  • REKLAMA
  • #6 3964184
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Wracając do tematu, czy napis no signal pojawia się na monitrze?

Jeśli tak, to sprawdź podłączenie monitora, jeśli możesz podłącz inny komputer.
    Jewśli karta ma TV-OUT spróbuj też podłączyć komputer pod TV.

Co z piskami z BIOSu?
  • #7 3965994
    wojcik89
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Sprawdź karte w innych kompie jeśli niedziała to karta padła.
  • #8 3968365
    soulreaver1
    Poziom 21  
    wojcik89 napisał:
    Sprawdź karte w innych kompie jeśli niedziała to karta padła.

Sprawdziłem w innym i niestety nie działa, spodziewałem się tego, ale może jest jakiś sposób aby przywrócic ją do życia? Np. nowy bios karty (tylko jak wgrać bios gdy nic nie widać na monitorze?).
  • #9 3968687
    CMS
    Watpie zeby to pomoglo ale mozna sprobowac
    Najpierw zdobadz jakas stara karte na pci ja w tym czasie postaram sie namierzyc odpowiedni program
  • #10 3968760
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Podłącz kartę na PCI zostawiając tą, jak wykryje obie, ale tą z wykrzyknikiem, to jest cień szansy...
  • REKLAMA
  • #11 3969988
    soulreaver1
    Poziom 21  
    CMS napisał:
    Watpie zeby to pomoglo ale mozna sprobowac
    Najpierw zdobadz jakas stara karte na pci ja w tym czasie postaram sie namierzyc odpowiedni program

Dydzio napisał:
    Podłącz kartę na PCI zostawiając tą, jak wykryje obie, ale tą z wykrzyknikiem, to jest cień szansy...

Mam starego Matroxa na Pci , po wlączeniu kompa windows wykrywa
    radeona.

LoPulez napisał:
    Czy oprócz obrazu są jakieś inne objawy np. niedziałające dyski?

Jeżeli nie ma tylko obrazu, to wiadomo, padła karta.

Miałem podobny objaw z ATI i miałem już wywalić kartę, ale na szczęście podczas pracy kompa (bez obrazu) sprawdziłem (organoleptycznie) dotykając różnych układów na karcie i okazało się że jeden z nich się nie nagrzewa (może objaw być też odwrotny czyli dość mocne nagrzewanie się któregoś elementu).
    Sprawdziłem i takich elementów na karcie było więcej (jakiś stabilizator, który ponoć najczęściej pada). Przelutowałem (zamieniając je miejscami) i o dziwo obraz się pokazał (co prawda były to pasy, ale to już coś). Wystarczyło poszukać w necie odpowiedników, kupić (tu już był większy problem z dostępem - cena coś koło 2 zł), wlutować i do tej pory działa.
    Proponuję ostrożnie to sprawdzić.

Gdzie znajduje się ten stabilizator, jakie ma oznaczenie,czym można to przelutować?
  • #12 3974145
    CMS
    Wrzuc zdjecie karty to namierzymy raz dwa (tylko w wobrej jakosci).

Czym przelutowac ?
    hmm
    Mozna probować suszarką mamy, grzalka do gotowania wody, a jak ci sie uda to nawet przy pomocy tostera
    ale ja proponuje urzyc lutownicy :)

Przepraszam
    TONI_2003
    mam taki odruch z gg, nie wiedzialem ze kogos to razi, poprawilem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty graficznej ATI Radeon 9800 Pro 128MB, która po ponownym uruchomieniu komputera nie wyświetla obrazu (brak sygnału nawet w BIOS-ie). Użytkownik posiada zasilacz Delta 450W, który według części dyskusji jest wystarczający, choć pojawiają się sugestie, że zasilacz może być przyczyną problemu. Zalecane jest sprawdzenie i oczyszczenie karty oraz gniazda PCI, a także mocne jej osadzenie. Wskazano na możliwość uszkodzenia stabilizatora na karcie, który można zlokalizować dotykowo poprzez sprawdzenie nagrzewania się elementów – uszkodzony stabilizator może nie nagrzewać się lub przegrzewać. Przelutowanie lub wymiana tych elementów może przywrócić działanie karty. Sugerowano również testowanie karty na innym komputerze oraz testowanie innej karty na obecnej płycie głównej, aby wykluczyć inne przyczyny. Próby wgrania nowego BIOS-u karty są utrudnione ze względu na brak obrazu, ale możliwe jest podłączenie dodatkowej karty PCI, aby system wykrył kartę Radeon i umożliwił aktualizację BIOS-u. Wskazano, że do przelutowania elementów najlepiej użyć lutownicy, choć niektórzy proponują alternatywne metody podgrzewania. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące jakości zasilaczy różnych marek oraz konieczności stosowania poprawnej interpunkcji w postach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA