logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samozapłon na LPG- urządzenie opóźniające wyłączenie silnika

Spięcie 22 Lis 2006 11:29 4400 13
REKLAMA
  • #1 3250483
    Spięcie
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, jestem posiadaczem Opla Astry F silnik 1,6 16V , w lipcu założyłem gaz, od samego początku męczą mnie samozapłony ( silnik jeszcze po wyłączeniu zapłonu wykonuje jeszcze kilka obrotów w przeciwną stronę) po tym zjawisku jest kłopot z odpaleniem auta na benzynie muszę pokręcić rozrusznikiem przez 10-15sek, normalnie zapala na dotyk.
    Dodam że mam ustawioną mieszankę gazu optymalnie ( często odwiedzam gazownika, za każdą regulację kasuje 20zł) lecz to i tak nie pomaga, samozapłon i tak występuje ( już kilkukrotnie zmieniałem świece GM , NGK , ISKRA bez większych zmian)

Zastanawiam się nad zakupem urządzenia które po przekręceniu kluczyka odcina elektrozawór gazu lecz zapłon silnika pozostaje podtrzymany jeszcze przez 2 sek. w tym czasie wypala się gaz nagromadzony w kolektorze dolotowym.
    Jest to jednak wydatek ok 150zł
    Wydaje mi się że urządzenie nie jest specjalnie skomplikowane, jednak trzeba by było od czegoś zacząć. I tu właśnie prośba do was może ktoś posiada takie urządzenie lub schemat do nie go ( w najgorszym wypadku może opis instalacji tego urządzenia )

złączam skan ustawienia składu mieszanki LPG w moim autku
    oraz foto takiego urządzona które mnie interesuje
    Samozapłon na LPG- urządzenie opóźniające wyłączenie silnika
    :|Samozapłon na LPG- urządzenie opóźniające wyłączenie silnika

Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam Marek[/img]
  • REKLAMA
  • #2 3250523
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Przypuszczam, że masz II generację.
    A czy samozapłony są, jezeli przed wylaczeniem silnika przelaczysz na chwile na benzynie i tak zgasisz?
  • #3 3250710
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    w tym silniku jest dlugi kolektor i wlasnie trzeba zamontowac to urzadzenie
  • REKLAMA
  • #4 3250807
    Spięcie
    Poziom 12  
    Jeśli przełącze na benzynę to silnik gaśnie ok. ale wiesz to takie rozwiązanie jest raczej nie do przyjęcia- nie po to wsadziłem 1600zł za LPG abym teraz pamiętał przy wyłączaniu aby przejść na PB.

Tak jak zauważył jeden z kolegów jest to instalacja II generacji Lovato Eco Pro

Może ktoś dysponuje schematem tego urządzonka :?:
  • #5 3251006
    MKCOFE
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Albo masz "cieta pamiec" albo podpiac "plusa po stacyjce +15" w innym miejscu
    podobne zjawisko mozna spotkac przy bardzo zanagarowanym silniku ale to raczej odpada w twoim przypadku
    Pozdrawiam
  • #6 3251031
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    juz sie ztym spotkalem i byla to wina zle podpietego plusa tzn po stacyjce.
  • REKLAMA
  • #7 3251076
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    A czy śrubkę od wolnych obrotów masz wykręconą? (ta wystająca na reduktorze). Jak miałem ją wykręconą trochę to tak miałem, teraz mam całkowicie zakręconą i jest dobrze. Spróbuj, może pomoże.
  • #8 3253072
    Spięcie
    Poziom 12  
    Sprawdzę tak jak radzicie gdzie Gazownik podłączył mi "+ 14,4 V " ze stacyjki może to pomoże.

kawałem schematu nikt nie ma tego wynalazku? :cry:
  • #9 3384010
    Spięcie
    Poziom 12  
    Witam, ponownie.
    W dalszym ciągu nie zakupiłem jeszcze urządzonka dopalającego gaz nagromadzony w kolektorze w chwili wyłączania zapłonu- zniechęca mnie cena : co najmniej 150zł
    Ale pewnie to nieuniknione, zaczyna mi brakować cierpliwości.
    Po zatankowaniu gazu dobrej jakości wszystko było jak marzenie , myślałem że autku się już polepszyło samozapłon nie występował ( na razie ) ale gaz też się kiedyś kończy po 1,5 tygodnia pojechałem na tą dobrą stację co ostatnio a autko było już nagrzane, zatankowałem LPG i wróciłem do domu ( przejechałem ok. 1,5km) jak gasiłem autko , mój przyjaciel samozapłon powrócił.
    I tak jest dość często tylko niewielka różnica w gazie i już się zaczyna- najbardziej szkoda mi tego późniejszego kręcenia na benzynie aby załapał

Więc jeszcze raz prośba do wszystkich którzy spotkali się z takim urządzeniem lub może mają je zamontowane jeśli nie macie jego schematu układu to może ktoś dysponuje instrukcją montażową.
    Bawię się trochę elektroniką i postarał bym się sam sobie zrobić takie ustrojstwo ale na początek muszę wiedzieć chociaż jakie sygnały są wykorzystywane np czy wystarczy wyłączyć instalację LPG ( przede wszystkim elektrozawór ) i podtrzymać +12 V na stacyjce czy też wystarczy na 1-2s podtrzymać nap na cewce zapłonowej aby wypalił się gaz z kolektora ----będę wdzięczny za wszelki w wskazówki.
  • #10 3384168
    vvaldek
    Poziom 28  
    to urzadzenie po wylaczeniu zaplonu odcina doplyw pradu na elekrtozawor przy reduktorze , jednoczesnie podtrzymujac zasilanie stacyjki nawet przez kilka sekund w zaleznosci odilosci gazu w kolektorze az do wypalenia gazu i zgasniecia silnika.. ........ najprosciej zrobic przycisk recznie odlanczajacy zasilanie elektrozaworu przed wylaczeniem stacyjki , a jesli ktos troche sie zna na elektronice to juz droga niedaleka do pelnej automatyki
  • #11 3384250
    Spięcie
    Poziom 12  
    myślę że czas 2sek był by wystarczający

Prostszym rozwiązaniem było by podtrzymanie napięcia przez wspomniany czas na cewce zapłonowej, ale czy to jest wystarczające rozwiązanie?
  • #12 3384342
    vvaldek
    Poziom 28  
    mozna podac na cewke to ten sam obwod co +15.
    na probe zrob sobie przycisk odlanczajacy elektrozawor zobaczysz co sie bedzie dzialo
  • #13 3419202
    lajkonic
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    witam,prawdopodobnie masz za duza dawke gazu na wolnych obrotach ,a co za tym idzie za wysokie obroty /wolne/, wkrecaj powoli srube reg. na reduktorze /przy rozgrzanym silniku/ uzyskaj obroty podobne jak na benzynie i w miare stabilne to powinno pomoc , gas silnik gdy zejdzie z obrotow,pozdrawiam Zdzislaw
  • REKLAMA
  • #14 3420496
    sliver1
    Poziom 22  
    Ocena: 122
    haj. ja z kolei mam ten sam problem w vectrze b z tym samym silnikiem 1.6 16V. zauwazylem, ze jesli przed zgaszeniem pozwoli sie pochodzic silnikowi z 10-15 sek na wolnych obrotach to samozaplon wystepuje wtedy duzo rzadziej ale to i tak polsrodek...
    rowniez bede wdzieczny za schemat jakiegos ukladu podtrzymujacego przez kilka sekund napiecie na cewce.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Astry F z silnikiem 1,6 16V z instalacją LPG II generacji Lovato Eco Pro zgłasza problem samozapłonów, czyli obrotów silnika wstecznych po wyłączeniu zapłonu, co utrudnia ponowne uruchomienie na benzynie. Mimo optymalnego ustawienia mieszanki gazowej i wymiany świec (GM, NGK, ISKRA) problem nie ustępuje. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być nagromadzony gaz w kolektorze dolotowym, który po wyłączeniu zapłonu powoduje samozapłon. Proponowanym rozwiązaniem jest zakup lub samodzielne wykonanie urządzenia opóźniającego odcięcie zasilania elektrozaworu gazu, które podtrzymuje zapłon przez około 2 sekundy, pozwalając na wypalenie gazu z kolektora i uniknięcie samozapłonu. Alternatywnie sugerowano ręczne odłączanie elektrozaworu przed wyłączeniem silnika lub regulację śruby wolnych obrotów na reduktorze, aby zmniejszyć dawkę gazu i stabilizować obroty. Użytkownicy podkreślają, że podłączenie zasilania elektrozaworu do właściwego plusa po stacyjce (+15) jest kluczowe, a nieprawidłowe podłączenie może powodować podobne problemy. Wskazano również, że pozwolenie silnikowi na pracę na wolnych obrotach przez 10-15 sekund przed wyłączeniem zmniejsza częstotliwość samozapłonów, choć nie eliminuje problemu całkowicie. Brakuje jednak dostępnych schematów i instrukcji montażu urządzenia opóźniającego wyłączenie elektrozaworu, co utrudnia samodzielną realizację rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA