Witam, jestem posiadaczem Opla Astry F silnik 1,6 16V , w lipcu założyłem gaz, od samego początku męczą mnie samozapłony ( silnik jeszcze po wyłączeniu zapłonu wykonuje jeszcze kilka obrotów w przeciwną stronę) po tym zjawisku jest kłopot z odpaleniem auta na benzynie muszę pokręcić rozrusznikiem przez 10-15sek, normalnie zapala na dotyk.
Dodam że mam ustawioną mieszankę gazu optymalnie ( często odwiedzam gazownika, za każdą regulację kasuje 20zł) lecz to i tak nie pomaga, samozapłon i tak występuje ( już kilkukrotnie zmieniałem świece GM , NGK , ISKRA bez większych zmian)
Zastanawiam się nad zakupem urządzenia które po przekręceniu kluczyka odcina elektrozawór gazu lecz zapłon silnika pozostaje podtrzymany jeszcze przez 2 sek. w tym czasie wypala się gaz nagromadzony w kolektorze dolotowym.
Jest to jednak wydatek ok 150zł
Wydaje mi się że urządzenie nie jest specjalnie skomplikowane, jednak trzeba by było od czegoś zacząć. I tu właśnie prośba do was może ktoś posiada takie urządzenie lub schemat do nie go ( w najgorszym wypadku może opis instalacji tego urządzenia )
złączam skan ustawienia składu mieszanki LPG w moim autku
oraz foto takiego urządzona które mnie interesuje

Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam Marek[/img]
Dodam że mam ustawioną mieszankę gazu optymalnie ( często odwiedzam gazownika, za każdą regulację kasuje 20zł) lecz to i tak nie pomaga, samozapłon i tak występuje ( już kilkukrotnie zmieniałem świece GM , NGK , ISKRA bez większych zmian)
Zastanawiam się nad zakupem urządzenia które po przekręceniu kluczyka odcina elektrozawór gazu lecz zapłon silnika pozostaje podtrzymany jeszcze przez 2 sek. w tym czasie wypala się gaz nagromadzony w kolektorze dolotowym.
Jest to jednak wydatek ok 150zł
Wydaje mi się że urządzenie nie jest specjalnie skomplikowane, jednak trzeba by było od czegoś zacząć. I tu właśnie prośba do was może ktoś posiada takie urządzenie lub schemat do nie go ( w najgorszym wypadku może opis instalacji tego urządzenia )
złączam skan ustawienia składu mieszanki LPG w moim autku
oraz foto takiego urządzona które mnie interesuje
Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam Marek[/img]