logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III 1.4 AEX Samoczynne przyspieszanie zapłonu?

Jackas 23 Lis 2006 20:47 4227 11
REKLAMA
  • #1 3256348
    Jackas
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Panowie czy zapłon w Golfie III 1.4 wielopunkt AEX może przyspieszac się samoczynnie po dłuższej jeździe?Po prostu "pierdzi" mi z rury wydechowej ale tylko po dłuższej jeździe. Nie wiem czy słusznie ale podejrzewam samoprzyspieszający się ewentualnie puszczający zawór wylotowy oraz zapchany katalizator. A na zimnym pali ladnie:)pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3256605
    Jackas
    Poziom 12  
    wiec jakie dane mam podać?wyglada to tak. Auto zimne jest ok. KIedy się rozgrzewa i przyspiesza troche traci moc. Poźniej po rozgrzaniu jest już ok ale jak pojedziesz dalej około 20 kilometrów po nachyleniu się nad wydechem słyszysz takie prykanie. Fonetycznie jakbyś robił takie tsfuuu tsfuu:).Najciekawsze jest to ze po zgaszeniu silnika i ponownym go uruchomieniu to znika a po ponownej jeździe zxnowu wraca. Auto całe się trzęsie po rozgrzaniu a kiedy zaczyna pierdzieć dość mocno. To ze te silniki się trzęsa to podobno normalne ale pierdziec nie powinien...Vag błedów nie pokazuje.
  • REKLAMA
  • #4 3256607
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 122
    mieszanka za bogata sprawdz lambde
  • #5 3256622
    Jackas
    Poziom 12  
    Prezesie lambde sprawdziłem jest jak najbardziej OK
  • REKLAMA
  • #6 3256627
    sigi
    Spec od samochodów
    Ocena: 295
    Jackas napisał:
    wiec jakie dane mam podać?wyglada to tak. Auto zimne jest ok. KIedy się rozgrzewa i przyspiesza troche traci moc. Poźniej po rozgrzaniu jest już ok ale jak pojedziesz dalej około 20 kilometrów po nachyleniu się nad wydechem słyszysz takie prykanie. Fonetycznie jakbyś robił takie tsfuuu tsfuu:).Najciekawsze jest to ze po zgaszeniu silnika i ponownym go uruchomieniu to znika a po ponownej jeździe zxnowu wraca. Auto całe się trzęsie po rozgrzaniu a kiedy zaczyna pierdzieć dość mocno. To ze te silniki się trzęsa to podobno normalne ale pierdziec nie powinien...Vag błedów nie pokazuje.

Błedów brak to nie znaczy, że jest dobrze - wartości rzeczywiste do podglądu...

Pozdrawiam
  • #7 3256644
    Jackas
    Poziom 12  
    no o tym to ja wiem tylko co tu cholera jeszcze sprawdzić?
  • #9 3262546
    MKCOFE
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    witam jest mozliwe ze zaplon sam sie przestrawia i mozna to sprawdzic lampom, jesli silnik slabnie a zaplon sie opoznia to mozliwe jest ze jest oberwana ktoras poduszka pod silnikiem lub skrzynia co powoduje stukanie na slilniku z kolei to wykrywa czujnik spalania stukowego i opóznia zaplon ...
    Pozdrawiam
  • #10 3262837
    @@@@@
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jaki przebieg ma ten Golf?
  • #11 3264090
    Jackas
    Poziom 12  
    To ciekawe ze poduszka pod silnikiem ma jakiś związek z zapłonem. Prosiłbym żebyś mi to jakoś przyblizył. Z góry dzięki

Auto ma przebieg 174 tyś
  • REKLAMA
  • #12 3284301
    MKCOFE
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    na silniku jw\est czujnik wykrywajacy stukanie w silniku (wyglada jak gruba podkladka przykrecona na polowie wysokosci bloku) co pozwala ecu na ustawienie konta wyprzedzenia zaplonu, przy zbyt wczesnym zaplonie wystepuje spalanie stukowe, króre wlasie ten czujnik ma wykrywac i gdy jest oberwana poduszka pod silnikiem czujnik ten odbiera podobne sygnaly w wyniku czego ECU opuznia zaplon.

Podsumowanie tematu

✨ W Golfie III 1.4 AEX pojawia się problem samoczynnego przyspieszania zapłonu po dłuższej jeździe, objawiający się charakterystycznym "prykaniem" z rury wydechowej oraz drganiami silnika po rozgrzaniu. Problem znika po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika. Diagnostyka VAG nie wykazuje błędów, a lambda jest sprawna. Podejrzewane przyczyny to zapchany katalizator lub uszkodzony zawór wylotowy. Dodatkowo zwrócono uwagę na czujnik spalania stukowego zamontowany na silniku, który reguluje kąt wyprzedzenia zapłonu. Uszkodzona lub zerwana poduszka silnika może powodować fałszywe sygnały z czujnika, co skutkuje opóźnieniem zapłonu i drganiami. Wskazano, że kontrola ustawienia zapłonu lampą stroboskopową oraz stan poduszek silnika i skrzyni biegów jest zalecana w diagnostyce problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA