logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co z tą siecią zrobić? Spada transfer. Lepsze rozwiązanie - switch czy router?

Kehator 26 Lis 2006 19:39 1497 3
REKLAMA
  • #1 3266432
    Kehator
    Poziom 11  
    a ja mam takie pytanko

mam w domu internet z kablowki. polaczylem 2 kompy przez kabelek LAN i udostepnilem siec do drugiego komputera. W efekcie jest drobny problem z kozystaniem z internetu. gdy na jednym komputerze jest obciazenie neta tak mniej wiecej 1/3 predkosci,to na drugim sa juz spore lagi;/ i na odwrot. A z torentami to juz wogole parodia. wystarczy wlaczyc drugi komputer,a na pierwszym klient wykazuje ogromny spadek predkosci;/

i teraz pytanie jest takie: czy lepszym rozwiazaniem bylby swith? czy moze router? czy moze wogole to by nie pomoglo? czy switch dziala gdy t ylko 1 komp jest wlaczony? a moze zle siec jest skonfigurowana?

doradzcie cos prosze:)
  • REKLAMA
  • #2 3266610
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Switch czy router nie rozwiąże sprawy - maksymalne pasmo łącza pozostanie takie same.

Problemem jest pewnie pasmo wysyłania.
    Ogranicz w konfiguracji konkretnie maksymalną szybkość wysyłanych danych.
  • REKLAMA
  • #3 3266614
    gizbert
    Poziom 11  
    Witam !
    Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na router który byłby najlepszym rozwiązaniem, zainstaluj na komputerze który udostępnia internet serwer proxy (np.CCProxy) który ma podział przepustowości.Tym sposobem będziesz mógł przydzielić każdemu komputerkowi w sieci odpowiednią ilość Kb/s i problem zniknie. Swith natomiast jest urządzeniem które pozwala na połączenie większej ilości PCtów do sieci i nie pomoże ci w tej sytuacji .
  • #4 3276776
    Kehator
    Poziom 11  
    dzieki wielkie:)
    juz sciagam program i sprawdzam czy pomoze. samo ograniczenie predkoci nic nie daje,jak juz napisalem wystarczy,ze kliet jest uruchominy ;/
REKLAMA