logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić prąd spoczynkowy we wzmacniaczu WSH 305 (DA 4140)?

Bartas 27 Lis 2006 01:06 1853 2
REKLAMA
  • #1 3267657
    Bartas
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witajcie,

Mam mały problem , odnośnie tego wzmacniacza. Stawiam go na nogi poniemalże 90% jego uszkodzeniu. I jak narazie wszystko idzie oki ale potrzebuje informacji odnoście prądu spoczynkowego końcówek mocy.
    Penie mi zaraz ktoś napisze że było to już omawiane tu na elce ale soory, informacje ze powinno być np 10 mA a w innym temaci e wartość prądu od 50 - 100mA to dla mnie troszkę zbyt dużą rozbieżnośc mają.

Jeżeli ktoś z kolegów naprawiał koncówki wtym wzmacniacu i ustawial prąd spoczynkowy byl bym bardzo wdzięczny za pomoc. Radiator chłodzący tranzystory robi się letni mimo że nie ma podanego sygnału na wejście, ( wejście audio końcy mocy zwarte do masy )

W końcówkach mam nowe całe sterowanie BD 140 , Bd 139 , BD 135 , oraz jako końce mocy wlutowane BD 911 oraz BD 912, wymienione tez rezystory na tych malych plytkach co sa lutowane tranzystory ( 100 ohm oraz 10 Kohm ) , wymienione rezystory emiterowe, jak również wymienione Diody BAVP 17 na ( 1N4148 ) wymienione równiez tranzystory od zabezpieczeń oraz cały układ wejściowy ( tranzystory na wejściu itp ) Wszystkie są w 100 Sprawne .
    Wymienione równiez kondensatorki na zasilaczu na 4 x 4700 uF . Wiem że końcówka mocy jest taka sama jak z WSH 205 a przedwzmacniacz z Trawiaty. Trafo mam TS 180/1.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3268953
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jesli radiator jest letni to jest OK.Jesli chodzi o prad spoczynkowy to ustaw 40mA-50mA i jeszcze raz kontroluj temp. radiatora ale powinno byc dobrze.
  • #3 3271036
    Bartas
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,

Radiator letni, hmm ale przecież wogole nie podaje sygnału na wejście, a wzmacniacz jest wogole nie wysterowany oraz nie ma podpiętych głośnikow. Radiator robi sie poporstu letni. Dziś przy włączeniu wzmacniacza i pozostawieniu na okolo godzine samoczynnie spalił sie jeden kanał właśnie ten który się lekko grzał. A zaznaczam że jak podłączyłem wcześniej sygnał audio do wejścia to oba kanały działały elegancko a tu taka niespodzianka .

Jutro posiedze i przy wymiane końcówek , sterujących oraz tych rezystorków co sa na malych plytkach ustawie prąd spoczynkowy i zobaczymy czy będzie podobnie czy będzie już oki.

Dzięki za odpowiedź odnośnie prądu spoczynkowego :)

pozdro
REKLAMA