logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Panasonic DMR-EH 50 - czy można zwiększyć pojemność dysku do 250 GB?

zygmunt55 29 Lis 2006 20:22 8048 18
  • #1 3276992
    zygmunt55
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Czy jest możliwa wymiana twardego dysku w nagrywarce DVD Panasonic
    DMR-EH 50 ( 80 GB na np.250 GB
  • #2 3445896
    avs1
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Interesuje mnie ten sam temat .Chce kupić nagrywarkę DMR-EH55 firmy Panasonic .W niej jest dysk 160 GB i chciałbym sie dowiedzieć czy w przyszłości można go będzie wymienić na większy? Czy zna Pan juz rozwiązanie tego problemu?
  • #3 4451220
    stefcio1
    Poziom 1  
    Witam,
    Czy dowiedzieliście się czy jest możliwa taka zamiana?
    Ja właśnie szukam informacji w sieci ale jakoś słabo mi idzie.
    Jeśli macie jakieś informacje to proszę dać znać!
    Pozdrawiam serdecznie
    Stefcio
  • #4 4451572
    avs1
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Wg informacji z Panasonic Polska nie można ale myśle, że to jest tylko sprawa odpowiedniego oprogramowania.
    Podłączałem dysk z nagrywarki do kompa pod różnymi systemami operacyjnymi i nie było widać na nim żadnych plików. Osobiście stwierdzam, że ta 160 mi wystarczy.
    Pozdrowienia.
  • #5 4666885
    tomek0807
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    A czy zna ktoś dokładne parametry dysku użytego w DMR-EH55? Mam model DMR-EH50 i chcę zamontować w nim dysk dokładnie taki jak w DMR-EH55. Te modele różnią się jedynie wielkością zastosowanego dysku, wiec chyba nie powinno być większych problemów z działaniem. Jeśli się dowiem jaki tam siedzi dysk i zamontuję, opisze czy wszystko jest OK.
    Pozdrawiam
  • #6 4667563
    Marocy
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Montowania dysku o większej pojemności nie sprawdzałem, ale należy zwrócić uwagę na to, że na dysku jest zawarta część softu więc po takiej wymianie należy zrobić aktualizację.
  • #7 4690969
    tomek0807
    Poziom 12  
    Wgranie nowego firmware nie jest problemem, ale wydaje mi się, że nagrywarki Panasonica są zabezpieczone przed wymianą dysków. Próbowałem zmienić Samsunga 80GB na Seagate 80GB i po uruchomieniu podaje jedynie komunikat HDD NG i zero reakcji na cokolwiek. Może potrzebne są specjalne płyty serwisowe albo ingerencja w soft? Dysk Seagate był całkiem surowy, może musi być założona partycja? Sam już nie wiem, ale poeksperymentuję jeszcze. Jesli ktoś ma jakieś sugestie, to bardzo proszę o wypowiedź.
  • #8 4700227
    Marocy
    Poziom 17  
    Jest odpowiednia procedura wgrania softu po wymianie HDD. Jak pisałem wcześniej, goły HDD nie będzie pracował, gdyż na nim ma się znajdować część oprogramowania.
  • #9 4703341
    tomek0807
    Poziom 12  
    Tak wszystko się zgadza, ale u mnie po zmianie dysku wyświetla komunikat HDD NG, a powinno być HDD ERR i potem powinna wysunąć się tacka aby włożyć płytkę z softem. I na tym polega problem, że nie można tego obejść. Chyba że jest jeszcze coś, o czym nie wiem. Jeśli coś wiesz o tym, to prosze o jakies wskazówki.
  • #10 4703905
    Marocy
    Poziom 17  
    Jutro to sprawdzę i dam znać.
  • #11 4713282
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Umieszczanie fragmentu oprogramowania systemowego na HDD to głupota. Czy gdy kupujecie nowy dysk do swoich PC to też z częścią windowsa? Nie. W DVD to tak jak na płycie głównej PC. Bios w PC w DVD Flash, ustawienia sprzętu i dalej odpowiednie oprogramowanie. Tylko, że to nie windows, ale coś dla chmm "niewszystkich".
  • #12 4787576
    filterek110
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Ja mam nagrywarkę panasonica DMR-E85H i testowałem 2x wymiane dysku(80GB) i powiem krótko - nie ma żadnych problemów.
    Włożyłem dysk 8,4GB też pracował. Po zmianie dysku zgłasza sie po uruchomieniu i widzi, że jest nowy dysk. Sugeruje sformatowanie z poziomu nagrywarki, po wciśnięciu ok formatuje i ustawia (w zależności od pojemności dysku) timer na wartość nagrania jaką może nagrać. Testowałam to kilka razy zanim kupiłem taki dysk jaki był - 80GB. Nie ma też znaczenia jakiej firmy założyłem dysk. Orginalnie był samsung dałem i seagate i caviara nie było żadnych problemów.
    W razie pytań proszę o kontakt na priva, powiem tylko że w serwisie za wymianę dysku "Pan" zażyczył sobie 1340 zł, dysk kosztował mnie 130zł. Co tu jest grane!? Rozbój i nic więcej. Myślę że analogicznie jest w kazdej nagrywarce panasonica.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • #13 4839373
    Sting
    Specjalista - kamery
    Widać, że Panasonic jest nawet łatwiejszy od Sony.
  • #14 4864263
    Sting
    Specjalista - kamery
    W DMR-EH50 trafił mi się uszkodzony LV7105M , to scalak zawiadujący wejściami i wyjściami. Usterka wystąpiła po wyłączeniu i ponownym przywróceniu napięcia w sieci energetycznej i objawia się brakiem lub zniekształceniami dzwięku. Układ bardzo trudno dostępny.
  • #15 4897250
    tomek0807
    Poziom 12  
    Z tego co się dowiedziałem w modelach DMR-EH50 i 55 nie maowy o wymianie dysku na zwykły z PC. W późniejszych modelach tak, nie ma z tym problemu. W tamtych dyski posiadają jakieś zabezpieczenie. Zwykły jest wogóle niewidoczny przez nagrywarkę. Zgłasza się HDD N/G i zero reakcji na cokolwiek. Nie wiem może jest to sprawa firmware dysku lub jest na nim coś zapisane w jakimś dziwnym systemie, który rozpoznaje nagrywarka. W serwisie za 80 GB wołają 650zł.
  • #16 4905868
    pietran2
    Poziom 27  
    Ocena: 112
    W DMR-EH55 należy włożyć byle jaki dysk z partycją FAT32 i po włączeniu otworzy się kieszeń płyty.Włożyć płytę z odpowiadającym firmwarem i zamknąć.Po wgraniu firmware dysk sformatować z menu .Drugim sposobem jest sklonowanie HDD z takiej samej nagrywarki.Innych sposobów chyba niema.
  • #17 6429721
    igal
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Koledzy, właśnie poleciał mi dysk w pogwarancyjnej nagrywarce Panasonic EH55. Czy ktoś z was posiada obraz dysku lub wsad na CD o który prosi nagrywarka wysuwając tackę ?
  • #19 7316413
    filterek110
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Dysk twardy trzeba ustawić na "Cable select" przynajmniej tak zrobilem przy nagrywarce DMRE-85H, nie wiem jak z innymi

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana dysku twardego w nagrywarce Panasonic DMR-EH50 (z 80 GB na 250 GB) jest problematyczna ze względu na zabezpieczenia sprzętowe i oprogramowanie. Dyski w modelach DMR-EH50 i DMR-EH55 posiadają wbudowaną część firmware'u, co uniemożliwia użycie zwykłych dysków PC bez odpowiedniej procedury aktualizacji oprogramowania. Po wymianie dysku pojawia się komunikat HDD NG, a nagrywarka nie reaguje, co wskazuje na konieczność wgrania dedykowanego firmware'u z płyty serwisowej. W modelu DMR-EH55 możliwe jest włożenie dysku z partycją FAT32, po czym nagrywarka wymaga wgrania firmware'u i sformatowania dysku z poziomu menu. Próby wymiany dysku na inny model lub większy pojemności często kończą się niepowodzeniem bez specjalistycznej ingerencji w oprogramowanie. W nowszych modelach Panasonica wymiana dysku jest łatwiejsza i nie wymaga takich zabezpieczeń. Wymiana dysku w serwisie jest kosztowna, co skłania użytkowników do samodzielnych prób. Dodatkowo, dyski muszą być ustawione na tryb "Cable select".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA