logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

układy cyfrowe zegar cyfrowy pomocy!(!!!!!!!!!!!!)

tomas89 02 Gru 2006 12:52 2190 6
REKLAMA
  • #1 3285764
    tomas89
    Poziom 2  
    siemka potrzebna mi osoba kótra zna sie na układach cyfrowych i umie stworzyc zegrar cyfrowy różych bramek.czy jest któs taki???? pilne czekam na pomoc pod muenrem gg 8016286

(!...!) – ozdobnik?

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • REKLAMA
  • #2 3287537
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    tomas89 napisał:
    Witam potrzebna mi osoba kótra zna sie na układach cyfrowych i umie stworzyc zegrar cyfrowy różych bramek.czy jest któs taki???? pilne czekam na pomoc pod muenrem gg 8016286

a co to znaczy "zegar cyfrowy różnych bramek " ???
  • REKLAMA
  • #3 3287598
    GREGORsw
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Byl w sprzedarz gotowy uklad zegarowu ..MC iles ,mam takowy gdzieś i do tego ,zmontowany ,jezeli bylbys zainteresowany to wiadomosc na PW.
  • REKLAMA
  • #4 3304041
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Kolega ma pewnie "zadanie do odrobienia" - mam rację? Kiedyś w "prehistorycznych czasach" zaprojektowałem i wykonałem zegar cyfrowy na samych NANDach MH7400 (Teslowskich, bo o CEMOwskie było wtedy trudno - byyyyły takie czasy). Miał wielkość małej szafki, żarł tyle prądu co telewizor, ale DZIAŁAŁ :-))

PS Fajnie jest powspominać dawne czasy

W starym nr Radioelektronika 3/79 opisany był zegar "wczesnoTTLowski" (10x7490, 1x7492, 3x7400, 4x 74141, 4x wyswietlacz jarzeniowy typu NIXI, LM723 i parę innych elementów) z wyswietlaczami jarzeniowymi (modnymi obecnie). Poszukaj schematu w zasobach archiwalnych "elki".
  • REKLAMA
  • #5 3322037
    piotrus
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Hejka

proponuje także zajrzeć do sklepu z elektroniką i zapytać o układy do samodzielnego montażu jak wspomiał kolega po fachu ;)

a i jeszcze o ile pamiętam możesz zajrzeć do książki Głockiego "Układy cyfrowe" tam jest dużo info na temat jak taki zegar zbudować.

powodzenia i pozdrowionka piotrus
  • #6 3322066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3322087
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Układy scalone

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy cyfrowego zegara wykorzystującego układy cyfrowe i bramki logiczne. Poruszono kwestie projektowe, takie jak wykorzystanie liczników do odmierzania jednostek minut i godzin oraz dekoderów BCD do sterowania wyświetlaczami 7-segmentowymi. Zasugerowano użycie gotowych układów scalonych do montażu samodzielnego lub synchronizację zegara z częstotliwością sieci 50 Hz, jeśli nie stosuje się generatora kwarcowego. Wspomniano historyczne realizacje zegarów cyfrowych z użyciem układów NAND MH7400 oraz układów TTL (7490, 7492, 7400, 74141) i wyświetlaczy jarzeniowych NIXI. Polecono również literaturę, m.in. książkę Głockiego „Układy cyfrowe” oraz archiwalne schematy z czasopisma Radioelektronika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA