logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio CB YOSAN 2204 - warczenie i buczenie po podłączeniu do zasilania

sweet_punk 03 Gru 2006 12:19 2253 8
REKLAMA
  • #1 3288981
    sweet_punk
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam, mam radyjko Yosan 2204 które działa mniej wiecej ok, radyjko jest przestrojone z "5" na "0". Po Podłączeniu CB do gniazda zapalniczki i anteny (jedna antena około 30cm a druga 150cm obie orginalne). radyjko działa spokojnie da sie rozmawiać ale co jakis czas jak się włączy je do zasilania lub nawet samo to sie załączy to radyjko strasznie warczy, buczy a skala jest wtedy na cały wyswietlacz. Odpiecie anteny lub gruszki nie pomaga, przełączenie AM\FM lub wyciszenie szumów tez zero reakcji zmiana kanałów tez nie ma znaczenia. Oczywiscie warczenie wychodzi z głośnika. Czy ktos miał podobny przypadek?

Dodam ze czasami cos popstrykam w nim i zaskoczy, czasami kilkukrotne włączenie i wyłączenie pomaga a czasami samo przechodzi więc wydaje mi sie ze to niema różnicy czym ragam poprostu mu jakos przechodzi.

(??) – ozdobnik ? [h]
  • REKLAMA
  • #2 3289101
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Witam
    Sprawdź potencjometr od siły głosu tam też znajduje się wył.radia może jest tam zimny lut.Przelutuj okolice tego potencjometru i wszystko powinno wrócić do normy.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 3289210
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    jezeli bylby problem z potencjometrem to raczej radio owszem buczalo by ale na skali niebylo by pelnego wychylenia.Radze dobrze przegladnac plyteke pod wzgledem zimnych lutow.Pozdrawiam Arek
  • #4 3289365
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Potwierdzam, to będzie zimny lut, najprawdapodobniej przy procku z racji tego że całe radio wariuje
  • REKLAMA
  • #5 3289575
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    W tych radiach nie było zimnych lutów. Płytka drukowana z metalizacją otworów to zapewnia.
    No chyba że to wyjątek od reguły.
  • #6 3295738
    tatronic
    Poziom 24  
    sq6ad -nawet jak element jest montowany SMD ???Pozdrawiam Arek
  • REKLAMA
  • #7 3296512
    sq6ade
    Poziom 40  
    Mam na myśli elementy przewlekane. W smd też się zdarzają błędy montażu. Natomiast pochopne - obligatoryjne przelutowywanie wszystkiego co sie da może dać opłakany rezultat w postaci przypadkowych zwarć z cyny.
  • #8 3299222
    tatronic
    Poziom 24  
    No tak jak tos niewi jak lutowac (lub nieumie) to najlepiej jakby sie wogole niezabieral za lutowanie.A ja niemowilem o pochopnym lutowaniu wszytkiego.Ja radzilem poogladac plytke a nie zaraz lutowac.Pozdrawiam Arek
  • #9 3299662
    sq6ade
    Poziom 40  
    Te przypadkowe zwarcia przy przelutowywaniu to nie jest wcale kwestia czy sie umie lutować czy nie. Ja lutuję już dosyć długo i moge nieskromnie stwierdzić że jako-tako mi to wychodzi ale czasami się przytrafia niechciana zworka . Lepiej uważać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada radio CB Yosan 2204, które po podłączeniu do zasilania i anteny generuje silne warczenie i buczenie z głośnika oraz pełne wychylenie skali na wyświetlaczu. Problem nie ustępuje po odłączeniu anteny, zmianie trybu AM/FM, wyciszeniu szumów ani zmianie kanałów. W dyskusji sugerowano, że przyczyną może być zimny lut, zwłaszcza w okolicach potencjometru siły głosu lub procesora, co powoduje niestabilne działanie radia. Jednakże pojawiły się też opinie, że w modelach Yosan 2204 płytka drukowana z metalizacją otworów powinna wykluczać zimne luty, choć błędy montażowe mogą się zdarzyć zarówno w elementach przewlekanych, jak i SMD. Zalecane jest dokładne sprawdzenie płyty głównej pod kątem zimnych lutów, ale z zachowaniem ostrożności przy przelutowywaniu, aby nie spowodować zwarć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA