logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralny zamek. Drzwi nie ryglują się tak jak powinny.

g.sm 03 Gru 2006 16:25 2146 6
REKLAMA
  • #1 3289933
    g.sm
    Poziom 10  
    Witam
    Mam problem z centralnym zamkiem w felicji. Dziś rozkręcałem drzwi, myślałem, że problem leży po stronie siłownika, ale chyba nie... Siłowniki zostały założone fabrycznie przez firmę fox, na siłownikach jest symbol ST 4/5 . W przednich drzwiach mają po 5 kabli.
    Problem przedstawie w kilku sytuacjach: Załóżmy,że siedze na miejscu kierowcy wszystkie drzwi są odryglowane

1) Naciskam rygiel drzwi przednich od kierowcy-zamykaja się tylko te drzwi, reszta nie reaguje
    2) Naciskam rygiel drzwi przednich od pasażera- zamykaja się wszystkie drzwi, podnosze rygiel- otwieraja sie wszystkie drzwi
    3) Naciskam rygiel drzwi przednich od pasażera-zamykaja się wszystkie drzwi, próbuje je otworzyć ryglem od kierowcy- otwierają się wszystkie z wyjątkiem tych przednich od pasażera.

Na początku myślałem, że coś nie tak jest z siłownikiem w drzwiach kierowcy, podmieniłem je z tym z drzwi pasażera i sytuacja wygląda tak samo.
    Proszę o pomoc, gdzie szukac problemu? Dodam jeszcze , że drzwi czasem w czasie jazdy same się ryglują, albo podczas trzaśnięcia drzwiami to chyba juz wina wstrząsów i niewiem czy ma coś wspólnego z powyższym problemem
  • REKLAMA
  • #2 3290020
    elektr.sa
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    sprawdż przewody w przesmyku dżwi przednich od strony kierowcy
  • REKLAMA
  • #3 3290122
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3291055
    g.sm
    Poziom 10  
    Czyli możliwe,że problem tkwi w uszkodzonym przewodzie? a jak mam wyregulowac skok tych siłowników? nie widziałem tam żadnej regulacji przy nich?
  • #5 3292032
    irreligious
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Prawdopodobnie masz uszkodzone przewody... radzę sprawdzić nie tylko w przepuście drzwi, ale najlepiej na całej długości... przewody potrafią nawet "ugnić" wewnątrz izolacji czego nie widać z zewnątrz....
  • REKLAMA
  • #6 3293069
    g.sm
    Poziom 10  
    OK. Dzieki za podpowiedzi, w wolnej chwili postaram sie sprawdzić te przewody, chociaż dostanie się do niech nie będzie chyba łatwe gdyż po wyjściu z dzwi znikaja gdzieś zamaskowane... A czy przewody np z lewych drzwi łączą sie bezpośrednio z tymi z drzwi prawych? jak tak to mogę sprawdzić za pomocą miernika czy nie ma na nich przerwania, tak?
  • #7 3295308
    irreligious
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miernik nie jest wiarygodnym źródłem informacji... (np. nie bada wpływu prądu na rezystancję przewodu.....) przebicia do masy też ciężko nim wybadać... (nie wykryje czy przewód łączy się bezpośrednio z masą, czy przez jakiś odbiornik....!) no chyba że jesteś pewien, że przewód jest odłączony od instalacji wtedy owszem...

Wiem, że to dużo roboty przekopać instalację, ale w ostateczności....

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centralnego zamka w samochodzie Fiat Felicia, gdzie drzwi nie ryglują się prawidłowo. Siłowniki centralnego zamka, fabrycznie montowane przez firmę Fox, oznaczone symbolem ST 4/5, mają po 5 kabli w przednich drzwiach. Objawy to m.in. zamykanie się tylko drzwi kierowcy po naciśnięciu rygla od jego strony, natomiast rygiel od strony pasażera zamyka i otwiera wszystkie drzwi z wyjątkiem przednich drzwi pasażera. Wymiana siłowników między drzwiami nie rozwiązała problemu. Wskazano na konieczność sprawdzenia przewodów elektrycznych w przesmyku drzwi kierowcy, gdyż mogą być uszkodzone lub przerwane, co jest częstą przyczyną nieprawidłowego działania centralnego zamka. Zalecane jest także wyregulowanie skoku siłowników w przednich drzwiach, co jest niezbędne do prawidłowej pracy przełączników sterujących w siłownikach typu master. Pomiar ciągłości przewodów za pomocą miernika może być niewystarczający, zwłaszcza jeśli przewody nie są odłączone od instalacji, dlatego dokładna kontrola całej instalacji elektrycznej jest wskazana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA