logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stare altusy - głośniki. Czy kupić nowe głośniki? Jakie? Sprzedać?

dwd01 09 Gru 2006 15:45 2067 10
REKLAMA
  • #1 3312221
    dwd01
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam, mialem stare zniszczone <20 letnie> atusy 140, srednim i niskotonowym wymienilem membrany, ale niskie cholernie charczą, srednich prawie nie slychac i chyba cos jeszcze z gwizdkami jest:/
    co bysie zrobili, kupili nowe glosniki (oryginalne czy jakies podroby), czy sprzedali?
    pozdro
  • REKLAMA
  • #2 3312254
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3312259
    igla
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Widać zle je wymieniłeś,cewka za pewne cewka krzywo lerzy.Ja bym dobrze przykleił te membrany i nacentrował cewke,srednie kupił bym nowe oraz cewki do wysokotonowców.Pozdrawiam :)
  • #4 3316617
    dwd01
    Poziom 11  
    kurcze, wydaje mi sie, że są dobrze posklejane. Gdy wdusze kopulke wszystko chodzi normalnie, nie obciera sie o nic, natomiast obciera gdy przycisne blizej zawieszenia. Tak w zasadzie to robil mi to kumpel, ktory sie troche na tym zna... (sam swoje zregenerowal i dobrze graja) a może np. zwrotnice albo cos innego jest uszkodzone albo zuzyte?
  • REKLAMA
  • #6 3326193
    dwd01
    Poziom 11  
    macie moze jakis pomysl jak rozkleic te membrany? sklejałem butaprenem... czy w gre wchodzi tylko rozciecie zawieszen?
    edit:
    wlasnie wyjąlem te glosniki i widze ze w jednym jest oderwana membrana od cewki...
  • REKLAMA
  • #8 3332400
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Do rozklejenia użyj rozpuszczalnika Neobisol. Najlepiej kup sobie 3 butelki bo trochę go potrzeba.
    Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

Do rozklejenia użyj rozpuszczalnika Neobisol. Najlepiej kup sobie 3 butelki bo trochę go potrzeba.
    Pozdrawiam.
  • #9 3333996
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 362
    Witam
    Napraw stare głośniki - gdy sobie z tym nie poradzisz, wyślij je do Tonsila. Jeśli będą zrobione na cacy to nieraz Cię zaskoczą. :)
    Co do rozklejania to można i nawet zwykłym rozcieńczalnikiem nitro. W ten sposób ładniutko mi się rozkleił cały resorek dolny. Ale... nitro niszczy gąbkę. :|
  • #10 3342126
    dwd01
    Poziom 11  
    A wiecie moze jaki to jest koszt regeneracji jednego glosnika w Tonsilu?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z regeneracją starych głośników Altus 140, w których wymieniono membrany średniotonowe i niskotonowe. Użytkownik zgłasza charczenie niskich tonów, słabo słyszalne średnie oraz problemy z wysokotonowymi kopułkami. Wskazano, że najprawdopodobniejszą przyczyną jest nieprawidłowe centrowanie cewek lub niewłaściwe wklejenie membran, co powoduje ocieranie się cewek w szczelinie magnetycznej. Zalecane jest dokładne rozklejenie i ponowne sklejanie membran z precyzyjnym centrowaniem cewek oraz kontrolą wysokości uzwojenia. Do rozklejania polecano użycie rozpuszczalnika Neobisol lub rozcieńczalnika nitro (choć ten ostatni może uszkodzić gąbkę zawieszenia). W przypadku braku umiejętności samodzielnej naprawy sugerowano wysłanie głośników do serwisu Tonsil, który oferuje regenerację. Koszt naprawy w Tonsilu można uzyskać poprzez bezpośredni kontakt mailowy. W dyskusji pojawiły się także sugestie wymiany zwrotnic i cewek wysokotonowych, jeśli problem nie ustąpi po regeneracji membran.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA