logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Głośniki Altus 110 - Stare głośniki do odrestaurowania

sztrupi 31 Maj 2019 20:09 600 4
REKLAMA
  • #1 17990353
    sztrupi
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    Kolega ostatnio wyciągnął z garażu stare, prawie 30 letnie Altusy 110.
    Membrana w opłakanym stanie, guma naokoła nie istnieje.
    Głośniki podłączyłem do własnego wzmacniacza i oba działają bez problemu. Żadnego charczenia ani nic podejrzanego.
    Teraz pytanie do szanownych fachowców, czy wymiana samych membran wystarczy, czy lepiej nie ryzykować i kupić nowe głośniki? Obawiam się, że przy nowych membranach wyjdzie jakiś problem z cewkami czy zawieszeniem.
    Dodam, że kolega ma sentyment i chciałby je odrestaurować, nie jest żadnym audiofilem, więc wystarczy, żeby grały i nie wydawały niepokojących dźwięków. :)
    Z góry dziękuję za pomoc/poradę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17990375
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    Nowe oryginalne głośniki byłyby najlepsze tyle tylko żę to kosztuje. Jeżeli membrany sa całe wystarczy wymienić górne zawieszenia, koszt nieduży, wymaga to tylkocierpliwości i uwagi przy pracy. Można wymienić całe membrany tyle tylko żeby były jak najbardziej zbliżone do oryginału.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17990376
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Ahah altus już samym swoim graniem wydaje niepokojące dźwięki :D
    Nie czujesz się na siłach to najlepiej odeślij głośniki na regenerację do tonsila. Ewentualnie sam kup zestaw naprawczy i wymień. Wymiana całych głośników jest bez sensu. Kosz, magnes są w porządku. Regenerując zachowasz trochę z oryginału :)
  • #5 17990411
    sztrupi
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dziękuję wszystkim za odpowiedź :)
    Chyba po prostu poszukam oryginalnych/polecanych membran na internecie i spróbuję sam wymienić. Manualnie akurat daje radę, więc obejrzę jakiś poradnik i ogarnę.
    Właśnie pytałem się znajomego i pierwsze co to wspomniał o magicznym bassie i dźwięku Altusów. :D
    Temat zamykam :)

Dodano po 1 [minuty]:

Użytkownik uświadomił mnie, że wymiana membran wystarczy :)
REKLAMA