logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przylutować LgY 4 żo do blachy nierdzewnej/zlewozmywak

Elmont 10 Gru 2006 10:54 4929 10
REKLAMA
  • #1 3314699
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    W jaki sposób przylutować przewód miedziany/linka/ LgY 4żo do blachy
    nierdzewnej /zlewozmywak/ celem uziemienia jako części przewodzacej
    obcej.Wg przepisów części metalowe przewodzace niebędace częścią
    instalacji elektrycznej powinny być połączone z uziemieniem dotyczy to
    konkretnie kuchni.:?:
  • REKLAMA
  • #2 3314801
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Ja przykręcam oczko lutownicze do krawędzi kołnieża pod zlewozmywakiem :D
  • REKLAMA
  • #3 3315518
    Elmont
    Poziom 26  
    Przykręcenie oczka z końcówką jest najprostrzym rozwiazaniem które ja
    znam i tez czasem stosuje ale wolałbym to przylutowac i nadal czekam
    na podpowiedzenie :?:
  • #4 3315625
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Sprawdziłem 10 minut temu,pasta (topnik) ze zdjęcia,kupiłem kiedyś chyba w "Castoramie" lutuje pięknie mój zlewozmywak :D :D :D (żona robiła głupie miny :D ) Polecam.

Ps. Próbę robiłem zwykłą pistoletową lutownicą (chyba ze 40W)
    Załączniki:
    • Jak przylutować LgY 4 żo do blachy nierdzewnej/zlewozmywak Obraz.jpg (12.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3315636
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    trudne ale wykonalne
    musisz mieć mocną lutownię (60W zapomnij że się uda)
    no i zamiast kalafoni kwas i się przylutuje
    Pozdrawiam i powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 3316240
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    Jak chodzi o kwas, to nierdzewka (i chrom) lutuje się pięknie przy pomocy kwasu fosforowego (solnym lub chlorkiem cynku się nie da). Trzeba zrobić roztwór 10-20% w wodzie. Można też dodać ok. 10% stężonego kwasu fosforowego do roztworu kalafonii w spirytusie, jest jeszcze lepszy. W razie trudności ze zdobyciem można spróbować odrdzewiacza Fosol, który zawiera ten kwas (sam nie próbowałem, gdyż mam czysty). Trzeba pocynować obie lutowane części (miedź za pomocą kalafonii), umyć nierdzewkę z resztek kwasu np. wodą z proszkiem do prania i potem lutować używając kalafonii. Kwas fosforowy nie jest żrący, jest to raczej kwas spożywczy, bo zawierają go niektóre napoje jak cola czy tonic.
  • #7 3316332
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    jak solnym się nie da kiedy wiem że się da bo nie raz lutowałem
  • #8 3316570
    Elmont
    Poziom 26  
    kwasem solnym niepujdzie bo ja to juz kombinowałem a niejestem w tym
    temacie nowicjuszem ,kwasem solnym lutowałem do blachy nierdzewnej
    ale była chyba z innego metalu bo tej obecnie niebierze absolutnie .
  • #9 3316801
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    Zlewy są wykonane ze stali nierdzewnej o dużej zawartości niklu i chromu (np. 10% Ni i 18% Cr) i takiej stali na pewno nie da się lutować kwasem solnym. Kwas fosforowy jest najprostszym topnikiem do lutowania takiej stali. Sam to robiłem wiele razy (w tym raz lutowałem narożnik swojego zlewozmywaka). Wg książki pt. "Lutowanie" (T. Radomski, A. Ciszewski) jeden z topników do takich stali ma skład:
    kalafonia - 38%, kwas fosforowy - 12%, alkohol etylowy - 50%. Używałem go i lutuje się znakomicie. Można nim też lutować chrom i pewne gatunki brązu (spotkałem takie), których się nie da pobielić przy pomocy innych topników. Ale sprawdziłem też, że wystarczy sam kwas fosf. z wodą.
  • #10 3317670
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    :arrow: kw48 ma całkowitą rację. Fosol lub ewentualne pochodne na bazie kwasu fosforowego.

Jak ktoś ma kolege modelarza, to niech zapyta, w jaki sposób i czym modelarze lutują poszczególne ogniwa akumulatorów NiCd ?
  • #11 3338121
    Elmont
    Poziom 26  
    Serdecznie Dziękuję Wszystkim chętnym którzy starali się mi pomóc w
    przylutowaniu przewodu LgY4żo do blachy nierdzewnej/zlewozmywaka/
    niewiem komu szczególnie ,ale dopiero dzisiaj to robiłem stad to opuznienie
    Kupiłem Olej RST prod niemieckiej do lutowania miękkiego stali nierdzewnej
    i stwierdzam lutuje sie wysmienicie cyna zwykłą np:LC60 i też tinolem.
    Robiłem to dzisiaj bo sobota wolna a robotę miałem w terenie.Więc raz
    jeszcze WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod przylutowania przewodu miedzianego LgY 4żo do blachy nierdzewnej, np. zlewozmywaka, w celu uziemienia części przewodzącej obcej zgodnie z przepisami. Najprostszym rozwiązaniem jest przykręcenie oczka lutowniczego do krawędzi kołnierza pod zlewozmywakiem. Jednak dla trwałego połączenia lutowanego konieczne jest użycie odpowiedniego topnika i lutownicy o odpowiedniej mocy (minimum 40W, 60W może być niewystarczające). Do lutowania stali nierdzewnej, zawierającej nikiel i chrom, najlepszym topnikiem jest kwas fosforowy (10-20% roztwór w wodzie) lub mieszanka kalafonii z kwasem fosforowym i alkoholem etylowym. Kwas fosforowy jest skuteczny i bezpieczny, w przeciwieństwie do kwasu solnego, który nie sprawdza się przy lutowaniu stali nierdzewnej o wysokiej zawartości chromu i niklu. Po cynowaniu obu lutowanych powierzchni i umyciu ich z resztek kwasu można przystąpić do lutowania. W praktyce sprawdza się także użycie specjalnego oleju RST do lutowania miękkiego stali nierdzewnej oraz cyny LC60 z topnikiem tinol. Takie połączenie daje trwały i skuteczny efekt uziemienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA