logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony RX 88 - przeskakiwanie dźwięku po wymianie lasera, co zrobić?

dyzio2 10 Gru 2006 12:07 1158 9
REKLAMA
  • #1 3315012
    dyzio2
    Poziom 11  
    Witam .Jestem nowicjuszem i próbuję sobie jakoś radzić.Otóż wymieniłem laser - zaczęła wieża grać ale? i tu problem..jak się przechodzi obok /a mieszkam w starym budownictwie/oczywiście jak odtwarza to przeskakuje, po prostu reaguje na najmniejszy wstrząs , czego przedtem nie było
    Nie wiem gdzie zrobiłem błąd.może w ustawieniach w wieży ?Może jak wkładałem laser do napędu i skręcałem napęd.Proszę o pomoc .Jestem emerytem i daleko mi do elektroniki ale każda taka naprawa bardzo mnie cieszy.Oczywiście jak dojdzie do wymiany jakiś elementów z elektroniki to leże ale przed wymianą lasera tego nie było.Można było tańczyć w pokoju i nic się działo.Pozdrawiam i czekam na pomoc.A po zatem Wszystkim Zdrowych i Wesołych Świąt !!
  • REKLAMA
  • #2 3315288
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Moze kupiles wadliwy laser lub popelniles gdzies blad przy montazu.
  • #3 3315902
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Witam!
    Jest duże prawdopodobieństwo, że tor prowadzenia układu optycznego z jakiegoś powodu został zakłócony. Może kolega spróbować przeczyścić prowadnice optyki i sprawdzić, czy nic nie blokuje swobodnego przebiegu całego układu po saniach. To może być np. niewłaściwie układająca się taśma łącząca optykę z elektroniką. Wygląda mi to raczej na jakieś niedomaganie mechaniczne i chyba nie ma powodu do wpadania w panikę.
    Druga możliwość to nieprawidłowe ogniskowanie promienia lasera na odczytywanym materiale, czyli wadliwy układ optyczny. Mam nadzieję, że ten wariant odpadnie już w przedbiegach.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3316646
    dyzio2
    Poziom 11  
    dziękuję sprawdzę
  • #5 3318177
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2311
    Podstaw silnik napędu płyty.
  • REKLAMA
  • #6 3320354
    dyzio2
    Poziom 11  
    co to znaczy podstaw silnik?
    Narazie nic nie pomogło
  • #7 3320419
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Cytat:
    co to znaczy podstaw silnik?

To oznacza, żeby wstawić nowy silnik od napędu płyty.
  • #8 3321735
    dyzio2
    Poziom 11  
    rozkręciłem ten napęd i brakuje tam srężyniki na rogach pod śrubkami może to jest przyczyna? ą ewentualnie gdzie dostać taka? przszukałem pokój i niema.Albo kupić nowy napęd kompletny.Może nie jest drogi?poradźcie co mam zrobić .Dzięki!.Acha Płytka sie obraca ale niema teraz głosu.
  • #9 3321760
    bibul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    witam,
    zapewne była to sprężynka odpowiedzialna za resorowanie napędu podczas odtwarzania. Jej brak pewnie powodował błędy podczas odtwarzania przy wstrząsach. Prosze obejrzeć dokładnie napęd bo z reguły jest ich conajmniej 2 (czasami są gumowe resory) więc jest szansa na dobranie odpowiedniej jak oryginał wsiąkł. Nie bardzo rozumiem co z tą płyką kręci cały czas z jednakową prędkością- na wyświetlaczu czas leci?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3324156
    dyzio2
    Poziom 11  
    Witam więc na wyświetlaczu leci jak złapie - tzn. odezwie się poskacze głos trochę sie odezwie i po chwili nic niewyświetlai obraca talerzem szukając dalej. a ostatnio kręcił płytką a wyświetlacz nic nie pokazywał.Tylko np. CD 1 i nie było licznika. A na końcu "no disc"Nie wspomniałem że wieża ta jest na 3 cd.Głupio już jest mi na forum zawracać głowę ale przepraszam może się coś uda zrobić.Dziękuje za cierpliwość.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana lasera w wieży Sony RX 88 spowodowała problem z przeskakiwaniem dźwięku podczas odtwarzania, szczególnie przy najmniejszych wstrząsach, co wcześniej nie występowało. Możliwe przyczyny to wadliwy laser, błędy montażowe, zakłócenia mechaniczne w torze optycznym, zabrudzone prowadnice optyki lub niewłaściwe ułożenie taśmy łączącej optykę z elektroniką. Sugerowano także sprawdzenie i ewentualną wymianę silnika napędu płyty. Autor zauważył brak sprężynki pod śrubkami napędu, co może powodować brak amortyzacji i błędy odczytu przy wstrząsach. Brak sprężynki może być przyczyną problemów mechanicznych i przeskakiwania dźwięku. Napęd obraca płytę, ale pojawiają się problemy z odczytem i wyświetlaniem informacji na panelu, a dźwięk jest przerywany. Wieża jest na 3 płyty CD, a objawy to m.in. brak licznika czasu i komunikat "no disc". Zalecane jest dokładne sprawdzenie mechanizmu napędu, uzupełnienie brakujących elementów sprężynujących oraz czyszczenie i kontrola układu optycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA