logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy GDN 20/80/2 to dobry wybór do małego, przenośnego subwoofera?

asufasuna 11 Gru 2006 00:16 4732 12
REKLAMA
  • #1 3317931
    asufasuna
    Poziom 11  
    witam, mialem poczekac z tym postem do poswietach, ale stwierdzilem ze zbierajac informacje juz teraz bedzie wieksza szansa na skonczenie przed nowym rokiem
    a zatem do sedna, tak jak w temacie chce skonstruowac suba, nieduzego, ale dosc mocnego

czytalem sporo na forum o samym glosniku gdn 20/80/2, jak i konstrukcjach na nim bazowanych i z tego co wyczytalem to wystarcza mu skrzynia ok 30litrow, co jest dla zdecydowanie na plus wzledem kobytastych 100litrowch subow, bo suba bede przenosil 2 razy do roku jak ze studiuje i mieszkam w akademolu ;)
    myslicie ze to dobry glosnik, czy lepiej zastosowac cos innego w podobnej cenie
    z gory zaznacze ze jestem dosc zielony w temacie i wiem tyle i zdolalem wyczytac z forum

i tak zdobyme program winISD oraz BassBox 6 PRO, ale one sa do wyliczania pudel pod okreslona czestotliwosc z tego co wiem i tu pierwsze pytanie, na jaka czestotliwosc powinien byc strojony jezeli ma towazyszyc
    kolumnom frontowym z basem GDN 20/80( narazie beda one wkrecony do ZG 60 bodajze, ale jezeli sub bedzie spox to dorzuce nowe kolumienki DIY ;) )

widzialem podejscie jakiegos uzytkownika Wieslaw3 z przed ponad 2 lat na tym glosniku, byl strojony na 50Hz, sporo chyba w moim przypadku skoro sub ma przewyzszac basem gdn'y 20/80, do tego biorac pod uwage okolo 2centymetrowa warstwe syfu ktory gromadzi sie co tydzien na podlodze to chyba wole zeby glosnik nie byl skierowany w dol, fajnie jakby albo byl w srodku albo z przodu,
    widzialem podejscie usera Chaka do suba na tym glosniku, ale temat umarl dosc gwaltownie, a szkoda bo z tego co czytalem Chaka jest dosc zorientowany w temacie i do tego bardzo rzeczowy, moze tu zajrzy ;)

dalej b-r (uzywam skrotow co je w innych topikach podlapalem:P) w kontrukcji wieslawa3 jest przedluzony, ale widzilem tez konstrukcje z bardzo krotkimi b-r'ami, jaka jest roznica w dzieku w obu przypadkach??

nie napisalem jeszcze ze ma to byc sub aktywny, bo ja lubie sobie poregulowac czasem zeby mi pod ucho pasowalo ;)
    no i tu trzeba jakis wzmak, gotowy? jesli tak to jaki do tego glosnika?
    a jesli nie gotowy, to czy ciezko bardzo bedzie mi skutecznie skontrowac samemu( nigdy nie robilem, ale jestem gotowy do nauki), najpopularniejsze sa chyba te na ukladzie TDA 7294, ale ponoc on ciagnie max do 80W, czy to wystarczy napedzic ten glosnik, by wycisnac z niego dobry bass??
    wieslaw3 napisale ze kupil wzmaka od Irka( ale kto to jest irek, czy moze to tez jakis elektroniczny slang), poza tym bylo to 2 lata temu, a co ja mam zrobic dzisiaj? tamten wzmak na 2xTDA 7294 dawal 140W w subie konkretnie pod ten glosnik wiec to byloby chyba spoko, czy przez te 2 lata powstalo cos lepszego??
    do tego tak sobie patrzylem na rozne suby i niektore maja wyjscia na satelity, jesli ma sie amplituner stereo 4 kanalowy to niby niepotrzebne, ale gdyby nie to chyba dobra opcja??

lecimy dalej, trafo, bo tak chyba sie wola na transformator, bo chyba trzeba to zasialc jakos
    nie chialbym zeby to sie mi popalilo jak najakiejsc imprezce podkrece troszke, no i zeby dostarczalo wystarczajaca moc (niezadooza, nie za mala)

jeszcze takie drobnostki, jak wyglad zewnetrzny, bardzo bardzo mpodoba mi sie konstrukcja oleczka1988, fajny i dosc prosto wygladajacy zaprezentowal gdzies Chaka na SP-302 monacora, no i jeszcze cudenko w oldschoolowym wykonaniu usera wektorx ;), na prawde fajny sub

aha no i jeszcze jedno plyty wiorowe czy zainwestowac w MDF(ktos chyba pisal ze z castoramy dorwal przyciete juz), MDF ladne sa i nie trzeba ich juz niczym pokrywac, ale tak jak napisalm skalaniam sie ku pomyslowi oleczka1988, mam nadzieje ze nie bedzie mial nic przeciwko ;)

ok, rozpisalem sie, ale to dlatego ze naprawde duzo czytalem przez te ostatnich kilka dni i wkoncu musialem zadac pytania

no to czekam az ktos przemeczy moje wypociny i cos napisze
    a za to z gory wielkie dzia :)

PS spolszczylem troche, zeby sie nie czepiano ;], a co do dzialu to przepraszam, myslalem ze dobry dzial, ale skoro nie toczekam na przeniesienie

Moderowany przez McRancor:

Przeniosłem z DIY Akustyka

• REKLAMA
  • #2 3318952
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    20/80/2 Tonsila to bardzo dobry przetwornik za tą kasę ale nie wiem czy jest sens robić suba na 20/80 jeżeli będziesz miał podłogówki na tych przetwornikach w których de facto możesz mieć dwa suby na tym przetworniku. Przemyśl to i albo daj mocniejszy gdn na suba od tych 20/80 wtedy uzyskasz więcej basu albo pod suba na 20/80 podłogówki zrób np na dwóch 16/50 na kolumne dwu drożne. Jeżeli zdecydujesz się na suba na 20/80 to daj mu strojenie 40hz tunelem o średnicy co najmniej 7 cm tak przy spadku -5db - niestety nie chce mi się tego wklepać do winisd i nie wiem jaki Ci wyjdzie litraż i długość tunelu. Polecam takiego suba do podłogówek na dwóch 16/50. Kiedyś miałem okazję słyszeć taki zestawik, grał naprawdę pysznie.
    Do takiego zestawu subik musi mieć własny wzmak najlepiej z filtrem aktywnym.
  • #3 3319586
    asufasuna
    Poziom 11  
    ja myslalem zeby kolumny zestric troche wyzej, kolo 50Hz, te glosniki gdn 20/80 chyba wtedy ladnie hasaja, a gdn 20/80/2 zestric jak najnizej sie da w subie, bo zwykle gdny 20/80 gorzej sie chyba w sunie sprawuja niz gdny 20/80/2, chociaz nawet z samych 20/80 idzie ladny basik, ale to nie taki subwooferowy przestrzenny:P
    dobrze kombinuje, czy raczej jak kon pod gorke?

Dodano po 54 [minuty]:

dodam moze jeszcze ze posiadam taki glosnik i w sumie wolalbym na nim oprzec konstrukcje
    ewentualnie, co nie bylo by glupim pomyslem, zrobil bym suba i 2 monitorki do niego na glosnikach gdwk i gdm
    dalo by to zestwaik 2+1, do tego znacznie mobilniejszy niz moje zg60 no i do tego chyba dosc efektywny w malych pomieszczeniach, jak moj pokoj w akademiku:)

Dodano po 4 [godziny] 11 [minuty]:

Arkadyo: a gdybym ladnie poprosil zebys zajrzal do winISD, bo ja tam zagladam ale nierozumie o co chodzi z wyborem pudla, w kreatorze nastepna zakladka po tym jak wybieram zeby bylo wentylowane to tam sa
    niby pisze ze jak nie wiem to mam kliknac finish, ale jak probowalem roznych opcji, np tej -3dB towykresik ladniej sie prezentowal, niestety przy pudle wielkosci 70l, a to chyba sporawo

Dodano po 5 [minuty]:

mam jeszcze pytanie odnosnie tego wzmacniacza, bo ja tez wlasnie chce zeby to byl aktywny sub, sprzedaje ktos moze na forum gotowe?
    taki z kontrukcji uzytkownika wieslaw3, ktory kupil go od irka bylby spoko, ale kim jest irek, uzytkownikiem forum, allegro? czy ktos wie moze jak sie z nim skontaktowac i czy on wogole sie tym jeszcze zajmuje?
    bardzo prosze o jakis namiar na kogos kto sie tym zajmuje

szkoda ze tak malo osob tu zaglada :(
  • REKLAMA
  • #4 3321751
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    To jest prosty głosnik, Z niego można zrobić Subwoofer bez obliczeń -> obudowa okolo 1/2 vasu, strojenie około Fs. I trzeba sprawdzić jak się zachowuja opóźnienia. Trochę skorygowac w programie i powinno dziąłać.

Długość BR zalezy od jego przekroju i wielkości obudowy czyli to nie jest tak, ze sobie wstawimy jak długi chcemy.

Poszukaj promocji głośników Tonsila na allegro - wyjdzie taniej, nowe głośniki są bardzo drogie. Jesli chodzi o GDN 20/80/2 można za niego jeszcze tyle dać...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 3321777
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Jeżeli 20/80/2 już masz to zostało tylko zrobić suba. Ja dałbym go do 35l brutto (musisz dołożyć tyle ile Ci zabiorą bebechy tj wzmak, tunel i trochę sam przetwornik) i zestroił na 38hz tunelem 70x177mm i lekko wytłumił tylną i boczne ściany 2 cm chociażby gąbką tapicerską. Do tego filtr aktywny który najczęściej ma odcięcia regulowane w przedziale 50-150hz. Zespolenie tego z kolumnami na 20/80 będzie kłopotliwe bo przenoszą to samo pasmo i bedą Ci się wzajemnie podbijać. Mając dwa osobne napędy można to jako tako wyregulować ale wtedy ładniej grający 20/80/2 Ci się rozmyje. Dlatego lepiej zrobić jakieś monitorki które nie bedą się "wtryniać" w zakres suba a ładnie pociagna resztę np. tonsil 16/50 razy dwa na monitor żeby wyrównać skuteczność tyle że połączone równolegle dadzą 4omy - wiec najpierw sprawdz wzmaka czy poradzi. Możesz też zobaczyć na nowego stxa 15 AX - z charakterystyk wyglada bardzo fajnie ale chyba go jeszcze nikt na tym forum nie słyszał. W ostateczności zostaje czeski arn 150. To wszystko dobre przetworniki które ładnie wysoko ciągną pasmo więc i zwrotka bedzie prosta i bezpieczna dla wysokotonowego.
  • REKLAMA
  • #6 3321806
    asufasuna
    Poziom 11  
    wielkie dzia, Arkadyo za konkretne dane, bede sie staral wykonac obudowe w podanym prze Ciebie litrazu, jest on podobny do tego w jakim robili do iini uzytkownicy, wiec chyba bedzie ok, co do b-r to Tremolo(tu rowniez dziekuje) napisal, ze trzeba bedzie go dopasowac do kontretnych wymiarow, czyli jak sadze DxSzxG, brales jakies pod uwage, czy to bardziej pod sama objetosc ten b-r co podales?

i jeszcze jak mozecie to powiedzcie mi cos o samej elektronice czyli tym filtrze aktywnym, wzmacniaczu i trafo ktore by to zasilalo

co do monitorkow, to musza poczekac az sub powstanie, ostro sie nakrecilem i mysle ze jak wyjdzie pomyslnie to jak najbardziej wskazane bedzie skontruowanie takze monitorkow :)
  • Pomocny post
    #7 3322077
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Brałem pod uwagę ilość litrów w tym wypadku 35 bo głównie to ma znaczenie a nie czy pudło będzie kwadratowe czy prostokątne, zrób sobie jak Ci się podoba byleby wlot br miał odległość przynajmniej jednej średnicy od najbliższej przeszkody. Tunel br który Ci podałem tj. 7cm śrdnicy wewnętrznej i długi na 17cm da strojenie na 38hz w punkcie około -5 db dla budy 35litrów. Precyzyjne dostrojenie br możesz a właściwie powinieneś zrobić na słuch przedłużając lub skracając ten br jeżeli dasz jego wylot od frontu suba. Wydłużenie br obniży zejście a skrócenie podniesie. Możesz też zrobić w inny sposób tzn wylot br dać z tyłu, wtedy tunel tak ze 20cm długości i efektywność regulujesz odległością suba (wylotu br ) od ściany i tak chyba jest najlepiej ale musisz mieć dla suba trochę więcej miejsca.
  • #8 3322155
    asufasuna
    Poziom 11  
    ok, ale wolabym chyba zeby przetwornik i b-r byly na jednej sciance, bo wlasnie czy to w domu czy w akademiku to pokoj ma wymiary 3x4m i bedzie problem zeby odsunac go wystarczajaco od sciany, zwlaszcza ze jednak 35l tez zajmie troche miejsca ale jezeli ma to grac gorzej z b-r i przetwornikiem na 1 scianie to moze juz dac przetwornik na dolna sciane jednak, bedzie sie na pewno straszliwie wtedy u mnie kurzyl ale ogolnie to chyba kurz go nie zabije :P
    a o elektronice moglbys cos jeszcze powiedziec?

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

na allegro znalazlem cos takiego
    http://allegro.pl/item146058681_filtr_do_subwoofera_aktywnego.html
    wyglada ze wystarczy wyrzucic regulatory i diody na plytke albo gdzie sie chce i gotowe
    co o tym myslicie?
  • Pomocny post
    #9 3333400
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Ktos mnie wolal? :D

Jak gdn20/80/2 to TYLKO band pass bo w zwyklym br ten glosnik sie poprostu marnuje. Zrobilem najpierw br i bylo hmm fajnie bylo nawet bardzo fajnie ale potem pomyslalem sobie ze to w sumie jedna deska roznicy i zobacze jak bedzie gral w band-passie. To bylo to! Dzwieki poprostu kosmos! Czysty sprezysty i dynamiczny:) Potrafi kopnac a jak zrobii buuuu to nie ma..... nie ma sasiada w soim domu bo stoi pod moimi dzwiami upierdliwie naparzajac w moj dzwonek ktory sie czuje jakby ataku epilepsi dostal...

Obudowa 36L, podzielona na 10L i 25L Mala komora strojona jest na chyba cos kolo 85hz a duza na 35hz.

Napedzam to wzmakiem tranzystorowym ktory ładuje w głosnik ok 60W. Jak na moje warunki lokalowe to jest co najmniej dwukrotnie za duzo:P

Wykonczenie bedzie nietypowe bo pokryje go lnem naturalnym.

Głosnik jest jeszcze nie skonczony ponownie go rozlozylem bo musze mu jeszcze kilka rzeczy upchnac do srodka, czekam na panel ktory sie wlasnie wycina i kilka innych bajerkow:)
    Polecam:)
  • #10 3334407
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    ja do czegoś takiego wsadziłem 2xGDN 20/60/3 w Bandpasie - tyle że z mniejsza komorą niewentylowaną.

Widzę radiatory z Polkata Forte już się tego boję
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 3335390
    asufasuna
    Poziom 11  
    ooo bandpass 6th o ile dobrze widze, cos czego sie niespodziewalem ;D, jestem mile zaskoczony pomyslem Chaka, powiem tyle, ze takiego posta mi brakowalo, bardzo mnie nakrecil i zmotywowal do pracy:)
    ciekawe jak by sie sprawdzil w 4th
    nie wiem co tam za wzmaka skleciles, 60W to chyba nie doozo, ja staram sie o wzmaka 2xTDA7294 by Irek :), idzie powoli ze wzgledu na kontakt i moje pobozne zyczenia:P, mam nadzieje, ze jednak sie uda do swiat
    tymczasem czekam na posta w DIY z twoim subem w wersji finalnej, mam nadzieje, ze go tam wrzucisz, bo w sumie czegos takiego jeszcze nie widzialem na forum ;)

Dodano po 6 [minuty]:

wprowadzilem takie paramerty do winISD i to w sumie wyglada dziwnie:P
    symulowales taki system?
    jak tak to moglbys mi wyslac na emial screena
    i jakie przyjales dlugosci i srednice b-r?
  • #12 3336178
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Długosci i srednice podam gdy bede w stanie obslugiwac suwmiarke:P Piatek dzis:P
    60W naprawde do normalnego sluchania to az nadto. Tda jak dla mnie na suba to pomyłka ale z drugiej strony tranzystorowe wzmaki trzeba umiec poskramiac:)

Uuuu Tremolo znawca a nie wie ze to radki z eltrona a nie polkata:P
  • #13 4483633
    kowad
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witam.

Z akustyką bawię się sporadycznie i sporo robie bardziej po omacku. Dla tego mam pytanie. Chcę zrobić subwoofer w takiej skrzyni jak tutaj, ale wsadził bym do niego STX GDN 20/120/8 strojenie ustawić na 35Hz i 75Hz.... troszkę nisko ta druga, ale... Głośnik jest znacznie tańszy, parametry gorsze, jednak chcę go użyć do kina domowego i bardzo sporadycznie do jakiejś lekkiej muzyki. Jak myślicie, czy to dobrze zagra?? Porównując w WinISD te dwie ch-ki ta na STX jest przesunięta w lewo, i chudsza. Jak ktoś może mi pomóc to będę bardzo wdzięczny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania głośnika GDN 20/80/2 Tonsila do budowy małego, przenośnego subwoofera o pojemności około 30-35 litrów. Użytkownicy rekomendują obudowę wentylowaną (bass-reflex) z tunelem o średnicy około 7 cm i długości około 17 cm, strojoną na około 35-40 Hz, z lekkim tłumieniem wewnętrznym. Zalecane jest stosowanie filtra aktywnego i osobnego wzmacniacza, najlepiej tranzystorowego o mocy około 60 W, z regulacją odcięcia pasma w zakresie 50-150 Hz. Podkreślono, że GDN 20/80/2 lepiej sprawdza się w obudowie typu band-pass (6th order), co zapewnia czysty, dynamiczny i sprężysty bas, niż w klasycznym bass-reflex, gdzie głośnik może się marnować. Wskazano również na problem nakładania się pasm przenoszenia subwoofera i kolumn frontowych na tym samym głośniku, co utrudnia ich współpracę. Propozycją jest zastosowanie do kolumn frontowych mniejszych głośników (np. Tonsil 16/50) w konfiguracji dwudrożnej, aby uniknąć interferencji. Poruszono także kwestie konstrukcyjne dotyczące umiejscowienia głośnika i tunelu bass-reflex na jednej ściance obudowy ze względu na ograniczoną przestrzeń w małym pokoju. Wspomniano o alternatywnych modelach głośników, takich jak STX GDN 20/120/8 oraz STX 15 AX, jednak bez jednoznacznej rekomendacji. Do symulacji i projektowania obudowy polecano programy WinISD i BassBox 6 PRO, choć ich obsługa wymaga praktyki. Wskazano na możliwość regulacji strojenia tunelu bass-reflex poprzez zmianę długości i położenia wylotu względem ściany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA