logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzać elementy elektroniczne miernikiem bez wylutowywania?

czacior 27 Sie 2003 15:59 4441 6
REKLAMA
  • #1 306562
    czacior
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam. Wiem ze nie istnieje formula na postepowanie by znalezc usterke w sprzecie ale moze mogby ktos w "pigulce" opisac jak sprawdza za pomoca miernika elementy bez ich wylutowywania. Jakie wskazania np przy tranzystorze diodzie lub kondensatorze wskazuja ze nie sa uszkodzone a jakie ze cos z nimi nie tak. Od kilku lat interesuje sie elektronika i buduje samodzielnie uklady ze schematow ale jesli chodzi o naprawe czegokolwiek zawsze zajmuje mi to kilka dni i zwykle konczy sie tym ze wylutowywuje element po elemencie i wstawiam nowe by sprawdzc czy zadziala jeli nie zadziala to zabieram sie za nastepny element. Przygladalem sie kiedys jak to robi fachowiec i po kilku dotknieciach do elementow miernikiem juz wiedzial co jest uszkodzone. Prosz niech ktos wyjasni jak to jest
  • REKLAMA
  • #2 306571
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Nie ma złotej formuły na naprawę sprzętu elektronicznego. Fachowiec pomiary przeprowadza w oparciu o własne doświadczenie, schemat lub serwisówkę danego urządzenia i dopiero na podstawie tego ustala uszkodzenie. Istnieją także standardowe uszkodzenia danego modelu lub grupy urządzeń (np. zabrudzony laser w CD itp.) które można stwierdzić na pierwszy rzut oka bez robienia specjalnych pomiarów.

Jest jeszcze taka nie pisana zasada, że naprawy wszelkiego typu sprzętu zaczyna się od zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 306583
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Dodam jeszcze ,że bardzo przydatna jest na początku wzrokowa oględzina płytki i elementów,najlepiej przy pomocy lupy.
  • #4 309098
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    najlepiej zastanowić się jaki blok uległ uszkodzeniu a następnie w nim szukać konkretnych elementów, jeśli rzadko naprawiasz to bez ideowego chyba niewiele zdziałasz
  • REKLAMA
  • #6 318187
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Ja wczoraj naprawiłem usterkę przykładając do wszystkich kondensatorów inny kondensator od strony płytki ( we wzmacniaczu, objawami był brak niskich tonów w jednym kanale, więc domyślałem się że któryś kondensator elektrolityczny mógł utracić pojemność). Uszkodzony był rzeczywiście kondensator, ponieważ przykładając do niego drugi radio zaczęło grać normalnie.
    Ten sposób jest nie fachowy ale był skuteczny.
    A większość usterek które naprawiałem, to były zimne luty. Wystarczyło trochę kalafonii i cyny i naprawione !
  • REKLAMA
  • #7 319251
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Ja dodam od siebie, że czasami bardzo dobrze jest posłuchać klienta zgłaszającego usterkę. Czasem można dużo się dowiedzieć np. zanim zniknął obraz zwężył się do cienkiej linii pozimej.

Podsumowanie tematu

✨ Diagnostyka elementów elektronicznych miernikiem bez wylutowywania wymaga doświadczenia, znajomości schematów oraz specyfiki uszkodzeń typowych dla danego urządzenia. Podstawą jest wizualna inspekcja płytek i elementów, najlepiej z użyciem lupy, oraz analiza symptomów zgłaszanych przez użytkownika. Naprawy zwykle zaczyna się od sprawdzenia zasilacza i poszukiwania zimnych lutów. Pomocne jest także określenie uszkodzonego bloku funkcjonalnego, co ułatwia lokalizację wadliwych komponentów. Przykładowo, uszkodzony kondensator elektrolityczny można wykryć przez porównanie działania układu po podłączeniu innego kondensatora. Fachowiec potrafi na podstawie szybkich pomiarów i doświadczenia ocenić stan tranzystorów, diod czy kondensatorów bez konieczności ich wylutowywania. Dodatkowo, dostępne są artykuły i poradniki pomagające w systematycznym wyszukiwaniu usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA