logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosze o przetlumaczenie mi tego tekstu i wyjasnienie o co

Lukashh 12 Gru 2006 21:55 1614 15
  • #1 3323728
    Lukashh
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam !

Mam plyte głowną ECS L7S7A2 -plyta obsluguje UDMA 133
    zainstalowalem sterowniki do plyty glownej i niestety dysk pracuje tylko w trybie UDMA 100 .

Jak wlaczyc UDMA 133 ?

Drugie pytanie - czy jest jakis program, ktory moze sprawdzić błedy tasmy ;)

bledy od plyty glownej do dysku twardego - mam dziwny problem i chcialbym sprawdzic czy to nie jest wina tasmy.
  • #2 3323820
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Najprawdopodobnie twój HDD pracuje max na 100...
    I tak został rozpoznany. Więc nie ma opcji 133.
  • #3 3323870
    wawxx
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Lukashh napisał:
    Witam !
    Mam plyte głowną ECS L7S7A2 -plyta obsluguje UDMA 133
    zainstalowalem sterowniki do plyty glownej i niestety dysk pracuje tylko w trybie UDMA 100 .
    Jak wlaczyc UDMA 133 ?
    Drugie pytanie - czy jest jakis program, ktory moze sprawdzić błedy tasmy ;)
    bledy od plyty glownej do dysku twardego - mam dziwny problem i chcialbym sprawdzic czy to nie jest wina tasmy.

Witam !
    O szybkości transmisji decyduje płyta główna, szybkość pracy dysku i tasiemka. Szybkość dysku można sprawdzić na stronach internetowych. Kabel jest na ogół automatycznie rozpoznawalny przez BIOS i komputer sam prosi o włożenie kabla wykonanego na bazie taśm 80-żyłowych, przy czym wtyczki są standartowe 40-pinowe.
    pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę nie cytować całych wypowiedzi... !

• #4 3324270
    Lukashh
    Poziom 16  
    Mam dysk samsung 80 GB

jak wlaczyc udma 133 znalazlem w tym poscie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic373083.html

uruchomilem hutl pod dosem i zeby zmienic tryb z udma 100 na udma 133 ten program kasuje caly dysk (erase all data) - co za bzdura !

Mam juz polowe dysku zapelnioną i nie moge sobie na to pozwolić.
  • #5 3324351
    Wlodek83
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Ja tez to robilem tym programem w dysku Samsunga i nic mi nie skasowalo z dysku - wszystkie dane pozostaly bez zmian. Nie pamietam juz dokladnie ale wybralem ze ma zmienic na 133 i wszystko dzialalo bez problemu.
  • #6 3324394
    Lukashh
    Poziom 16  
    Wlodek83 napisał:
    Ja tez to robilem tym programem w dysku Samsunga i nic mi nie skasowalo z dysku - wszystkie dane pozostaly bez zmian. Nie pamietam juz dokladnie ale wybralem ze ma zmienic na 133 i wszystko dzialalo bez problemu.

Tez wybieram na 133 pozniej trzeba podobno kliknac process i jak to robie wyskakuje ekran ze bedzie kasowany dysk .
  • #7 3324441
    Wlodek83
    Poziom 17  
    Oj to dokladnie ci nie powiem jak to bylo bo dawno to robilem ale na 100% nie stracilem danych, partycje mialem ntfs. Moze jeszcze gdzies indziej mozna zmienic to - bo wiem ze tam byl kilka opcji do wyboru.
  • #8 3324526
    Lukashh
    Poziom 16  
    Dokladnie takie cos mi wyskakuje - moze zle podzielilem go na partycje nie wiem:

Mam 4 partycje 1 na system w ntfsie 5gb

2.na gry w fat32 15 gb
    3.w ntfsie 30 gb
    4.w ntfsie 25 gb

Nie wiem o co chodzi z tym native size itd.

Pamietasz czy u Ciebie tez takie cos wyskoczylo ?

http://img481.imageshack.us/img481/5099/obrazzf3.jpg
  • #9 3324618
    Lukashh
    Poziom 16  
    chodzi :)

Mam dysk Samsung i chce przestawic z UDMA 100 na UDMA 133 i w programie do samsunga podczas zmiany wyskakuje mi takie cos :

Prosze o przetlumaczenie mi tego tekstu i wyjasnienie o co
    dlatego dalej nic nie robie bo nie chce stracic danych ale o co chodzi z tym native capative size?
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

TEMATY:
    :arrow: Jak uruchomić tryb UDMA 133 ? Jak sprawdzić tasme IDE ?"
    :arrow: Prosze o przetlumaczenie mi tego tekstu i wyjasnienie o co
  • Pomocny post
    #10 3324684
    Wlodek83
    Poziom 17  
    Takiego czegos to napewno nie mialem. Tam jest napisane cos ze rozmiar bieżącego dysku jest inny niz naturalny rozmiar i jezeli chcesz wykonac ta operacje to on musi sobie to zmienic ale dane beda stracone - tak ja to rozumiem. Ja mialem dwie partycje ntfs. Podejrzewam ze to wlasnie z partycjami bedziesz mial cos nie tak ale dlaczego to juz nie mam pojecia. Chyba nie masz wyjscia jak zgrac dane i zalozyc od poczatku partycje.
    Pozdrawiam.
  • #11 3324769
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Witam,

A jaki Ci pokazuje native size oraz current size?

Mozesz to zobaczyc uzywajac narzedzia HUTIL: http://www.samsung.com/in/products/harddiskdrives/utilities/hutil.htm

Uwazaj, abys przez pomylke nie zmienil native size na wartosc mniejsza niz pojemnosc Twojego dysku. Potem ciezko wrocic poprawna wartosc. Gdyby Ci sie to stalo to polecam HDAT2.

Pozdrawiam
  • #12 3324788
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Witam!
    Proszę skorzystać z tego programu - http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm#FeatureTool Odzyska kolega brakujące GigaBajty bez konieczności kasowania HDD i skorzysta również z możliwości przestawienia trybu na UDMA mode 6 – ATA 133. Wszystko zostanie przeprowadzone bez bólu, szybko i zgrabnie :-D
    Pozdrawiam.
  • #13 3324852
    Lukashh
    Poziom 16  
    W programie Hutil

Current Size: 76350MB ( LBA : 156365903 )
    Native Size : 76351MB ( LBA : 156368016 )

Takze roznica jest mala - 1 MB :)

Dzisiaj dysk dzielilem Partition Magic i to moglo powstac od tego ?
  • #14 3324933
    Decha
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.

Na począte co do taśmy
    - ATA100 stare tasiemki HDD 40 żyłowe (widać ze te żylki są grube, jakto nie wierzy to może policzyć) obsługują standard do
    - ATA133 potrzeba nam nowych tasiemek 80 żyłek w teori powinno obsługiwać ww. standard.

Co do dysków: Jeśli dysk nie obsluguje tego standardu ATA133 to nie ma co prubować owszem jest to możliwe na upartego ale potem nie miejcie pretensji jeśli np. w Nero będą wa sie płytki maściły, dokumenty w wordzie uszkadzały itp. Próbowałem to robić na Samsungo SpinPoint 20GB i efekt był mizerny. Może lepiej SATA II?

Pozdrawiam. DECHA
  • #15 3325000
    Lukashh
    Poziom 16  
    Mam wszystko czego trzeba by spelnic warunki udma 133 :

Płyta glowna obsluguje ten tryb - ECS L7S7A2
    Dysk Samsung 80 gb SP0822N - aktualnie pracuje w UDMA 100
    Tasmy 80 zyl

Ten program do Hitachi jakis dziwny - juz go nie bede uzywal :P

Uruchomilem go i nie widzial nawet smarta z dysku Samsunga ani trybu dma
    Pozniej nagle wyskoczyly dziwne bledy i zawieszka.
    Ze starszym WD 40 dobrze pracowal - bo tez mam WD - odczytal smart i tryb dma 5.

Zresetowalem kompa i juz samsunga bios nie widzial - troche sie wystraszylem ze Hitachi programik zyebal mi dysk :( ale zostawilem sam dysk na ide 1 i uruchomilem kompa od nowa i dziala na szczescie - pozniej podlaczylem reszte i jest dobrze.

Jednak uzyje tego Hutila tylko musze przegrac dane na inny dysk.

Dzieki wszystkim za pomoc :)
  • #16 3325280
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Decha napisał:

Na począte co do taśmy
    - ATA100 stare tasiemki HDD 40 żyłowe (widać ze te żylki są grube, jakto nie wierzy to może policzyć) obsługują standard do
    - ATA133 potrzeba nam nowych tasiemek 80 żyłek (widać że jets ich od zajebania) w teori powinno obsługiwać ww. standard.

I tu sie bardzo konkretnie myslisz, bo ATA100 na tasmie 40 zyl nie uruchomisz. 80zył potrzebne jest dla ATA66, 100 i 133.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z włączeniem trybu UDMA 133 na płycie głównej ECS L7S7A2, która teoretycznie obsługuje ten standard, jednak dysk Samsung 80 GB SP0822N pracuje tylko w trybie UDMA 100. Użytkownik próbuje zmienić tryb za pomocą narzędzia HUTIL pod DOS-em, które podczas próby zmiany trybu wyświetla komunikat o konieczności kasowania danych, co budzi obawy o utratę danych. Inni uczestnicy potwierdzają, że zmiana trybu UDMA 100 na 133 jest możliwa bez utraty danych, jednak problem może wynikać z niezgodności rozmiarów partycji (native size vs current size), co może wymagać backupu i ponownego partycjonowania dysku. Poruszono także kwestię jakości i typu kabla IDE – do UDMA 133 konieczne są taśmy 80-żyłowe, a starsze 40-żyłowe nie obsłużą wyższych prędkości. Użytkownik zgłaszał też problem z programem Hitachi Feature Tool, który nie rozpoznawał dysku Samsunga i powodował błędy systemowe. Zalecane jest użycie narzędzia HUTIL, ale po uprzednim zabezpieczeniu danych. Wskazano, że płyta główna, dysk i taśmy spełniają wymagania dla UDMA 133, więc problem może leżeć w konfiguracji partycji lub oprogramowaniu. Poruszono także temat testowania taśmy IDE pod kątem błędów, jednak konkretne narzędzia do tego nie zostały wskazane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA