logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duży pobór prądu przez zegarek w Polonezie - jak zdiagnozować?

street 14 Gru 2006 17:18 3669 20
REKLAMA
  • #1 3330880
    street
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam, mam problem z poldkiem kumpla. Rozładowuje mu sie akumulator. Zgodnie z poradami z forum podłączyłem między klemę a biegun akumulatora multimetr. Przy wyłączonym zapłonie pokazuje 0,1A. To chyba troche dużo, wyciągałem po kolei bezpieczniki i gdy wyjąłem ten na którym chodzi zegarek to pobór spadł na 0 A. Ale czy zegarek ciągnie aż tyle prądu? Jak sprawdzić co tam jest takie prądożerne ? :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3330898
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Witam!
    Zegarek może pobierać taki prąd. Wszak to jest tylko 1,2W. Taki pobór nie ma znaczenia dla życia akumulatora.
    Skoro po wyłączeniu wszystkiego prąd zmalał do zera, to winą obciążył bym jednak akumulator.
    Ile ma lat?
  • #3 3331055
    street
    Poziom 10  
    Nie wiem ile ma dokładnie lat ale coś koło 5-6. Wydało mi sie że te 0,1A to dużo, dlatego że mierzyłem u siebie w audi i pokazuje 0,04A.
  • #4 3331062
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Napisz dokładnie jaki to model poloneza, będzie łatwiej coś powiedzieć. Dla przykładu napiszę że w moim Caro'94 GLE pobór prądu wynosi kilka mA ( zegarek analogowy). 0,1A to całkiem sporo.
  • REKLAMA
  • #5 3331175
    arba
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    wymień aku i po sprawie
  • #6 3331536
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    dokładnie tak -jest już stary i nie ma pojemności 0,1 A to nawet radia z panelem ciągna .---to jest tyle co 2.4Ah na dobę a na 10 dni 24Ah więc jakiej pojemności masz aku ,a właściwie ile Ci jej zostało jeżęli tak się rozładowuje .Ale jest druga strona medalu a mianowicie może byc za mało ładowany...
  • #7 3331819
    mw5
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam wszystkich .
    Takim prądem bym się wcale nie przejmował (u mnie jest 0.2A).
    Weź także pod uwagę błąd miernika .
    Jeżeli samochód jest codziennie eksploatowany nie ma to najmniejszego wpływu na akumulator .
    Sprawdź ładowanie (powinno być 13,8-14.4V), jeżeli jest w porządku to wymień akumulator (młodość to on ma już za sobą , akumulator jest liczony na 4 lata użytkowania).
  • REKLAMA
  • #8 3332021
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Dokładnie tak. Jeśli normalna codzienna eksploatacja nie zapewnia mu naładowania a jest już "pełnoletni" to pora nabyć następcę.
  • REKLAMA
  • #9 3332093
    Horse5
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Niezgodzę się że 0.2A to normalny pobór, poprawnie przy pomiarze prądu należało by odczekać parę minut aż wyłączą się wszystkie odbiorniki w samochodzie, moduły lampki itd. W poldku Spróbuj odłączyć całkowicie radio(chyba to ten sam bzp co zegar) jeśli aku potrafi jeszcze zakręcać rozrusznikiem po nocy to nie jest tak źle ja mam też 5letnii i jest sprawny.
  • #10 3332114
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    miałem kiedyś rekordzistę padł po 8 latach.
    0,1 to dużo a 0,2 to już całkiem przesada
  • #11 3332364
    street
    Poziom 10  
    Cytat:
    Napisz dokładnie jaki to model poloneza, będzie łatwiej coś powiedzieć

Polonez caro 93' 1,6 z gazem, zwykły gaźnik. Akumulator po nocy kręci ale za słabo żeby odpalić. Po podładowaniu można jeździć cały dzień.
  • #12 3332436
    Horse5
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Wymień akumulator...tym bardziej że teraz zima, i z pewnoscią bardziej irytujące będzie kiedy odmówi ci posłuszeństwa w najmniej oczekiwanym momęcie - niż wydanie kasy na nowy ,a będziesz mieć święty spokój.

Sprawdź ten pobór powinien być max 30mA i to tylko jeśli masz alarmy immobilizery itd. inaczej bliski zeru.

Aku może dobrych kilka lat wytrzymać jak się o niego dba; doładowuje co jakiś czas małym prądem gdy samochód dłużej stoi, nie męczy światłami, wzmacniaczami czy ogrzewaniem elektrycznym bez potrzeby itd.
  • #13 3332562
    street
    Poziom 10  
    Cytat:
    Sprawdź ten pobór powinien być max 30mA i to tylko jeśli masz alarmy immobilizery itd. inaczej bliski zeru

Teraz ma 0,1A, myślisz że po zmianie akumulatora będzie inaczej?
    Nie ma żadnych alarmów czy innych bajerów (w tej chwili nawet radia).
  • #14 3332577
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2475
    zmiana akumulatora napewno niezmniejszy poboru pradu z niego 0,1A to troche za duzo jak niema ani radia ani alarmu ( wyjmuj pokoleji bezp. musi na ktoryms byc obciazenie ? moze zarowka w schowku ? )
  • #15 3332635
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3615
    Po skończonej jeździe, na noc, odłącz klemę masową z akumulatora. Jak rano powtórzy się objaw słabego akumulatora, to on sam jest bliski agonii. Sprawdź też dokładnie pobór prądu przez auto w stanie spoczynku, bo te 100mA, to górna granica "przyzwoitości". Nie jest tragicznie, ale powinno być mniej.
    W jakim trybie jeździ auto: trasy, czy jazda miejska? Ile przejeżdża dziennie? Jeśli to drugie, to nie dziw się, że akumulator jest niedoładowany.
  • #16 3332959
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2152
    Kolega nie odpowiedział na podstawowe pytanie jakie jest ładowanie bo wystarczy że ma lużny pasek typowe dla poloneza.P
  • #17 3333159
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Pierwasza rzecz to stary akumulator. W swoim aucie tez mam zegarek itd i stoi nieraz tydzien niepalony i kreci bez problemu.Podejrzewam ze akumulator slabo ci trzyma i kwalifikuje sie do wymiany
  • #18 3334983
    mw5
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Prąd 0,2 A to naprawdę nie jest dużo!
    Aby rozładować akumulator 40Ah prądem 0,2A do około 50% sprawności to potrzeba 100 godzin.
  • #19 3414220
    andiRT
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Witam.Moim zdaniem 0,2 A to jest za duzy pobór.Na dodatek masz stary akumulator.Pobór pradu na "postoju" nie powinien przekraczac 0,06A.Wiem to poprostu z doświadczenia.Jak sadze masz podłączony radioodbiornik w ten sposób,ze mozna go włączyc bez wkładania kluczyka do stacyjki.To błąd.Podłącz bezposrednio do plusa tylko przewód pamięci radia a po włączonym zapłonie głowny przewód zasilajacy radia.Zapewniam ze odczujesz(Twój akumulator)róznicę.
  • #20 3415609
    Jarząbek
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Horse5 napisał:

Sprawdź ten pobór powinien być max 30mA i to tylko jeśli masz alarmy immobilizery itd. inaczej bliski zeru.

Nic dodać, nic ująć. Do autora tematu: Jakiej firmy jest akumulator?
  • #21 3416312
    street
    Poziom 10  
    Akumulator to ZAP, ale wstawiłem teraz drugi Centry i jest OK. Tylko następny problem sie pojawił że czasem nie odpala. Na pych zapala lekko ale rozrusznikim można kręcić w nieskończoność. A jak mu najdzie to pali jak nalezy. Próbowałem odpalić podając + bezpośrednio na cewkę (pominąć stacyjkę) ale też nie odpala.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nadmiernego poboru prądu w Polonezie Caro 1993 1.6 z gazem, gdzie pomiar wykazał 0,1A przy wyłączonym zapłonie, co jest wartością wyższą niż oczekiwana dla zegarka i innych odbiorników w pojeździe. Uczestnicy wskazali, że taki pobór jest stosunkowo duży, gdyż typowy prąd spoczynkowy powinien wynosić około 30mA, a wartości powyżej 0,1A mogą świadczyć o problemach z instalacją lub zużytym akumulatorem. Zalecano wymianę akumulatora, zwłaszcza że obecny ma około 5-6 lat i może być już wyeksploatowany. Podkreślono również konieczność sprawdzenia prawidłowego ładowania akumulatora (13,8-14,4V) oraz ewentualnych luźnych pasków alternatora, które mogą powodować niedoładowanie. Sugerowano dokładne sprawdzenie obwodów zasilających zegarek i radio, wyjmowanie bezpieczników w celu identyfikacji odbiorników generujących nadmierny pobór, a także odłączenie masy na noc w celu oceny stanu akumulatora. Wskazano, że sam zegarek analogowy nie powinien pobierać aż 0,1A, a jeśli nie ma dodatkowych urządzeń jak alarm czy radio, to taki pobór jest podejrzany. W końcowej części dyskusji pojawił się problem z odpalaniem auta, gdzie mimo wymiany akumulatora na Centry, rozrusznik kręci, ale silnik nie zapala, co może wskazywać na usterkę układu zapłonowego lub paliwowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA