logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedwzmacniacz. Jak połączyć potencjometr do volume na we. przedwzmacniacza?

ToMciO88 15 Gru 2006 14:45 2342 18
REKLAMA
  • #1 3333810
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Siemka mam technicsa dość starego SU-700 ( ze spaloną końcówką) dokładniej chciałbym wykorzystać z niego przedwzmacniacz a dokładniej płytkę z potencjometrami (100kOhm) od Balansu Trebli i Bassów a tak że potencjometr od siły głosu(100KOhm) .Mam takie pytanie bo jak na razie udało mi się znaleźć wyjście z tego przedwzmaka ale jest to wszystko poprowadzone ścieżkami na płycie głównej (podłączam się normalnie przez wejście chinch i podłączam sie do wyjścia z płytki od bssów itp) i ciężko jest mi się trochę połapać w tym jeśli bym znalazł wejście na ten przedwzmacniacz bez wykorzystania tej starej płyty głównej to jak powinienem to połączyć z tym potencjometrem od siły głosu do wyjścia wzmacniacza (bez przedwzmaka) ?? Mogę jeszcze dodać że na płytce od basów balansu i trebli jest zastosowany układ M5220L. Pozdrawiam

Dodano po 5 [godziny] 3 [minuty]:

Czyżbym miał spisać na straty te elementy bo taka cisza ??Chodzi mi głównie jak połączyć potencjometr do volume na wejście przedwzmaka
  • REKLAMA
  • #2 3335197
    tronix_1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Zeby ci pomoc musze znac jakim napieciem jest zasilany owy przedwzmacniacz (Np :symetryczne) i na jakim ukladzie scalonym , czy moze traznystorach jest owe cudo zlozne.
  • REKLAMA
  • #4 3336116
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Witam

Najprosciej to będzie ustalić łopatologicznie.

Masz tam 7 przewodów, więc zapewne 3 to zasilanie + masa, a pozostałe 4 to wejscia oraz wyjścia lewego oraz prawego kanału.

Bierzesz miernik sprawdzasz na których przewodach jest napięcie zasilające i już masz 3 przewody mniej...
    Mase łatwo będzie znaleźć.

Wiadomo ze wyjście z płytki do barwy będzie za potencjometrem balansu, więc trzeba zobaczyć które ścieżki idą w okolice potencjometru do balansu i łaczą sie z nim w jakiś sposób... jeśli to ustalisz to wiadomo że dwa pozostałe przewody to bedzie wejscie.

Z potencjometrem do głośności będzie troche trudniej, bo część przewodów idzie do przełącznika "loudness" ale spokojnie można to ustalić patrząc które z nich tam idą.
    Na potencjometr głośności sygnał przychodzi zawsze z potencjometru do balansu więc z ustaleniem co gdzie nei powinno być problemu...

Pozdrawiam
  • #5 3341611
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Mam jednak inny pomysł mam wzmacniacz Technics SU-700 niestety ze spaloną końcówką mocy i tak myślałem żeby wszystko w nim zostawić prócz tej końcówki i z nóżek 13 i 15 (niżej załączam notke) wyprowadzić sygnał na inna końcówkę np jakaś tranzystorową czy grało by to poprawnie??
    http://img9.imagevenue.com/img.php?image=72194_SVI3206_122_550lo.jpg
  • #6 3341693
    Robert 1960

Poziom 32  
    Ocena: 408
    Witam !
    Trzeba wstawić inną końcówkę mocy lub najlepiej wymienić tą uszkodzoną i będzie bez problemów !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
    Ignacego Rzeckiego 4/39, Lublin, 20-637 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #7 3341833
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Wiem że tak by było najlepiej jednak nowa końcówka kosztuje ok 300 zł chodzi mi o wykorzystanie reszty wzmacniacza czyli przedwzmacniacza obudowy przełączników na poszczególne kanały tylko wstawić tam np jabla J-35 bo tyle miejsca by się znalazło i sygnał na tego jabla poprowadzic od tych nóżek 13 i 15 co o tym sądzisz??
  • #8 3341881
    Robert 1960

Poziom 32  
    Ocena: 408
    Witam !
    Nie do samych nóżek jeśli już, tylko trzeba wyrzucić ( odłączyć starą końcówkę mocy ), posprawdzać napięcia jakie są potrzebne do J-35, a jakie były w oryginale i wstawić w to miejsce nową !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
    Ignacego Rzeckiego 4/39, Lublin, 20-637 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #9 3342202
    misiek_250
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Podaj dokladny model tego wzmacniacza
  • REKLAMA
  • #10 3343241
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Wzmacniacz to SU-700 a co odpowiedzi Roberta to przeciez wiem ze tamta końcówkę muszę usunąć nawet już jej tam nie ma od dawna i wiem ze musze zasilanie doprowadzic odpowiednie do J-35 ja tylko pytałem o sygnał podeny przez te "ressztki" wzmacniacza nie bedzie zniekształcony albo nie odpowiedni :)
  • REKLAMA
  • #11 3343702
    misiek_250
    Poziom 19  
    Witam nie wiem czy posiadasz schemat ale jak nie to tu masz :-) w mim mniemaniu zamiast J35 proponowalby ci NE116.
    Załączniki:
    • TechnicsA700.zip (244.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3346248
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Dzięki za schemacik (ale to chce nie od tego modelu bo mój to SU-700 a schemat który umiesciales jest od A700 )wiesz chce wykorzystać ten J-35 ponieważ mam do niego wszystkie części w swoich zapasach i chcę zobaczyć jak to wszystko będzie grało :)
  • #13 3351085
    misiek_250
    Poziom 19  
    Witam.
    Schemat do A700 i do A600 jest jednakowy z malymi roznicami przy potencjometrach. Do U700 nie widzialem nigdzie. Co do J35 z tego co pamietam potrzebny ejst przedwzmacniacz tak samo z Jabela. Mialem kiedys 5 takich koncowek i zadna nie poszla na obcym przedwzmacniaczu, dopiero po drobnych przerobkach przedwzmacniacza ruszylo ale nie tak zadowalajaco jak by sie chcialo. A na Jabelowskim przedwzmaku dedykowanym do ich koncowek zadnych problemow. Nie wiem dlaczego ale Jabel to Jabel z Nordem takich problemow nie ma.
    Z tego co pamietam J35 jest na TDA2030 wiec jakis odpowiednik tego zestawu na tych elementach bedzie tez w NE.
    Powiedz mi jakie sa roznice miedzy U700 a A700.
  • #14 3352690
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Jabel J35 nie jest na TDA2030 tylko a tranzystorach ( tranzystory końcowe w zestawie dają 2N3055) mam zamiar je wymienić na inne a co do tych przedwzmacniaczy to ja montowałem te końcówkę z przedwzmacniaczem od unitry tylko teraz nie pamiętam jaki to był dokładniej model i gra do dziś bez zarzutów to już ponad 2 lata :)
  • #15 3355147
    misiek_250
    Poziom 19  
    Witam
    Sorki za pomylke problem jest z J01 i podobnymi na TDA2030.
    Co do tej koncowki to nie powinno byc problemu wystarczy pobrac sygnal wchodzacy na stara koncowke.
  • #16 3357589
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Jak tylko to wszystko uruchomię napisze czy działa:)
  • #17 3360739
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Czy do zasilacza symetrycznego 2 x 35V starczą kondy 4 x 1000uF???Bo takie posiadam na stanie .

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

Mój plan nie wypalił kombinowałem z tymi napięciami i nie da rady ponawiam swoje pytanie jak zmniejszyć nap z -/+53V na -/+ 35V.A może J-35 wytrzyma 53V ??
  • #18 3371899
    ToMciO88
    Poziom 17  
    Czyżby nici z moje planu ??

Dodano po 4 [godziny] 28 [minuty]:

Może jakiś stabilizator by tu pomógł ??Czy w ogóle takie istnieją i czy można zasilać takim wzmaka??
  • #19 3375270
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Witam

Nie znam J35 więc w tej kwestji nie pomoge.

Co do zasilacza to niestety najlepszym sposobem na obniżenie napięcia uzwojenia wtórnego jest odwiniecie kilku(dziecięciu) zwojów.

Zastosowanie stabilizatora nie dość że jest kłopotliwe to trzeba znaleźć sposób na odprowadzenie sporych ilości ciepła.
    Chcesz obniżyć napięcie o prawie 20V, co da Ci ok. 50-60W mocy wydzielanej na radiatorach stabilizatora - to ze dwa razy tyle ile wydzieli sie na końcówce mocy :).

Przejżałem kilka tematów na temat j35 i jak widze nie cieszy sie on dobra sławą.

Przejżyj np. : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic624002.html

Kolega Alton napisał że zmodyfikował go tak ze pracuje przy napięciu 2x70V.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania przedwzmacniacza z wzmacniacza Technics SU-700 z uszkodzoną końcówką mocy. Autor posiada płytkę z potencjometrami (100 kOhm) do balansu, tonów i głośności oraz układ scalony M5220L z symetrycznym zasilaniem ±15 V. Poszukuje sposobu na podłączenie potencjometru głośności bez użycia oryginalnej płyty głównej, aby sygnał z przedwzmacniacza mógł być podany do zewnętrznej końcówki mocy, np. tranzystorowej. Wskazano, że należy zidentyfikować przewody zasilania, masy, wejścia i wyjścia sygnału na płytce, a także że sygnał do potencjometru głośności pochodzi z potencjometru balansu. Autor rozważa podłączenie sygnału z nóżek 13 i 15 oryginalnej końcówki mocy do innej końcówki, np. Jabel J-35, która jest oparta na tranzystorach 2N3055, zamiast oryginalnej, kosztownej końcówki. Wskazano konieczność dopasowania zasilania i ewentualnej wymiany uszkodzonej końcówki. Poruszono temat napięć zasilania i kondensatorów filtrujących (4x1000uF) oraz problem obniżenia napięcia z transformatora (z ±53 V do ±35 V) – sugerowano odwinięcie zwojów transformatora jako najlepsze rozwiązanie, gdyż stabilizatory liniowe generowałyby nadmierne straty ciepła. Wspomniano, że J-35 nie jest układem na TDA2030, lecz na tranzystorach, a jego praca na wyższym napięciu może być problematyczna. Zwrócono uwagę, że Jabel J-35 wymaga dedykowanego przedwzmacniacza, a próby podłączenia do innych przedwzmacniaczy mogą wymagać modyfikacji i nie zawsze dają zadowalające efekty. Podano również link do dyskusji o modyfikacjach J-35. Autor planuje testy i dalsze eksperymenty z podłączeniem i zasilaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA