logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fabia 1.4 44kW'01 podstawowa wersja skąd pobrać prąd

djskate8 16 Gru 2006 16:53 2831 4
  • #1 3337683
    djskate8
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam autko jak w tytule. Jest to podstawowa wersja więc nie ma w niej dosłownie niczego. Zabrałem się za montaż zapalniczki samochowej. Już mam masę i podświetlenie pociągnięte z deski rozdzielczej. Ale jeszcze potrzeba pociągnąć kabel prądowy z plusem zasilania.I tutaj bierze się pytanie. Czy gdzieś pod deską rozdzielczą mogę się podłączyć i które jej części mam odkręcić? Bo tragedią jest ciągnąć bezpośrednio do akumulatora. Zapalniczka może pracować cały czas nawet na postoju. Dołącze jeszcze bezpiecznik 10A. A tak swoją drogą gdzie w Fabii są bezpieczniki? Część znalazłem nad akumulatorem. Proszę o sugestie dziękuję:)
  • Pomocny post
    #2 3338189
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Otwórz drzwi kierowcy i z boku po lewej stronie deski rozdzielczej należy podważyć płaskim śrubokrętem pokrywę która jest na spinkach.Pod nią znajduje się skrzynka z bezpiecznikami.Tam znajdziesz miejsce do którego będziesz mógł podpiąć zasilanie zapalniczki.Pod skrzynką należy wybrać przewód o dużym przekroju kolor czerwony gdzie jest napięcie +12V stale nawet gdy kluczyka nie ma w stacyjce.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 3338346
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    djskate8 napisał:
    Już mam masę i podświetlenie pociągnięte z deski rozdzielczej... ...Dołącze jeszcze bezpiecznik 10A.

mase to daj bezpośrednio z nadwozia a nie gdzieś z deski a bezpiecznik 10A za mały na zapalniczkę
  • #5 3339752
    djskate8
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    goldwinger napisał:
    mase to daj bezpośrednio z nadwozia a nie gdzieś z deski a bezpiecznik 10A za mały na zapalniczkę

Masę mam bezpośrednio z nadwozia.Podświetlenie pociągnąłem od podświetlenia ogrzewania tylniej szyby z deski rozdzielczej( wykręciłem schowek).Czemu uważasz, że 10A to za mało? Do większości wtyczek do zapalniczek pakują tylko 5A. W sumie może masz i rację dam 15A. Z ciekawości sprawdze w swojej R19 jaki tam jest bezpiecznik.Fabię musze rozbierać w konspiracji, bo jest mojego despotycznego dziadka:) W życiu bym nie zgadł, że w takim miejscu ukryły się bezpieczniki:)A teraz to już będzie banał, skoro wiem skąd pobrać plusa. Odkręce tylko część deski rozdzielczej i po sprawie.
REKLAMA