logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić silnik tylnej wycieraczki w Astrze I?

keizel 18 Gru 2006 16:03 2034 7
REKLAMA
  • #1 3344889
    keizel
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie otóz moj problem istnieje w tym ze niedziała mi tylna wycieraczka szyby i nie wiem czy padl silnik czy moze z instalacją jest coś nie tak.
    Mam pytanko jak najlepiej sprawdzic silnik od wycieraczki, wiem ze najlepiej wziac i zlaozyc inny ale nestety nie mam innegoa kupowac tez niechce bo moze si okazac ze to wcale nie silnik tlyko cos innego.
    Pozdrawiami czekam na wasze sugestje.
  • REKLAMA
  • #2 3344926
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2100
    najlepiej to podłączyć go na krótko i zobaczyć czy działa, a problem zapewne w poprzełamywanych przewodach w klapie
  • REKLAMA
  • #3 3346112
    s27
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    temat przerabiałem wiele razy - na 99% problem rodzaju kto smaruje ten jedzie a mianowicie trzpień ramienia wycieraczki zaciera się w mocowaniu, wystarczy spryskać WD itp. - po włączeniu wycieraczki pomóc jej ręką by ruszyła jeżeli nie doszło do spalenia silniczka lub bezpiecznika, a tak na dłuższy czas to rozebrać, wyczyścić i przesmarować to samo dotyczy przednich trzpieni - normalne w większości aut
  • #4 3346957
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3346969
    ptasiek1981
    Poziom 2  
    uzytkownik "S27" ma racje. mialem dokladnie ten sam problem w mojej astrze z wycieraczka tylna. poszla lekko do gory i stanela. rozebralem ja, wyczyscilem (bylo pelno syfu) i zalalem spora iloscia wd-40. na poczatku musialem jej troche pomoc reka. teraz smiga mi juz ponad rok od tamtego momentu i nic sie z nia nie dzieje. :) pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 3348699
    keizel
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    A o rientuje sie ktoś moze ile przewodow wychodzi z silniczka i ktore przewody i jak nalezy podlaczyc na krotko pod akumulator aby sprawdzic silniczek czy nie jest spalony..??
  • REKLAMA
  • #7 3348928
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    wez woltomierz i zobacz czy dochodzi napiecie.jesli dochodzi to zrob tak jak radza koledzy.sprawdz szczotki nasmaruj itp.
  • #8 3349775
    s27
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    komplikujesz sobie życie, jeżeli go zdemontujesz to podłącz pod oryginalną kostkę i włącz wycieraczkę, na około 10 szt. wszystkie były naprawione w/w sposobem a jeżeli zechcesz sprawdzić jak idzie zasilanie to wystarczy zobaczyć na kostce dochodzącej do silniczka

Podsumowanie tematu

✨ Problem z tylną wycieraczką w Oplu Astra I często wynika z uszkodzenia silniczka lub problemów z instalacją elektryczną. Najlepszym sposobem sprawdzenia silnika jest podłączenie go bezpośrednio do akumulatora na krótko, aby zweryfikować jego działanie. Warto również zmierzyć napięcie na kostce silniczka za pomocą woltomierza. Częstą przyczyną awarii jest zatarcie trzpienia ramienia wycieraczki w mocowaniu, co można naprawić przez rozebranie, oczyszczenie i nasmarowanie WD-40 lub podobnym preparatem. Pomoc ręką podczas uruchamiania wycieraczki może ułatwić jej rozruch, jeśli silnik nie jest spalony. Sprawdzenie przewodów i szczotek silnika również jest zalecane. Podłączenie silniczka do oryginalnej kostki i włączenie wycieraczki to prosty sposób na diagnozę bez konieczności kupowania nowego silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA