logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak złożyć kolorowe kółeczka zębate w programatorze Polar Ekonomik PS389?

darecki7429 19 Gru 2006 14:55 2262 21
REKLAMA
  • #1 3348433
    darecki7429
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    witam ,czy ktoś mógłby mi pomoc,nie umiejętnie zabrałem się do wymiany silniczka programatora i wysypały mi się wszystkie znajdujące się tam kolorowe kółeczka zębate i nie wiem jak je teraz z powrotem złożyć,proszę o pomoc jakiś rysunek sam nie dam sobie z tym problemem rady-robię to po raz pierwszy?Proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3348580
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Elementy o numerach 1, 2, 3 oraz kółka zębate ciemnozielone, jasnozielone i czerwone zupełnie wywal bo one są niepotrzebne :) Po prostu fabryka dała za dużo części :lol:
  • REKLAMA
  • #4 3348638
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    PS 663S BIO napisał:
    Elementy o numerach 1, 2, 3, 4 oraz kółka zębate ciemnozielone, jasnozielone i czerwone zupełnie wywal

Z tym elementem nr 4, to chyba trochę przesadziłeś :D
  • #5 3349290
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    zayzayer napisał:

Z tym elementem nr 4, to chyba trochę przesadziłeś :D

Sorry :oops: Czwórki nie wywalać :!:
  • #6 3349540
    darecki7429
    Poziom 11  
    dziękuje panowie za zainteresowanie moim problemem nie mam tych elementów 1,2,3 więc może to i lepiej i łatwiej dla mnie,element 4 nie wiem jak zamontować żeby był na swoim miejscu?pomóżcie laikowi krok, po kroku jeżeli to możliwe...dziękuję wszystkim za wyrozumiałość i pomoc.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 3350028
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 3350060
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    Witam
    Kolejność jest następująca patrząc od strony silnika(prawym brzegiem ustawione są trzy ośki);
    -koło niebieskie małą zębatką w dół,
    -koło czerwone małą zębatką w dół,
    -koło zielone małą zebatką w górę,
    Ułożyć prwidłowo żeby zęby zazębiały się,musisz zacząć od trzeciego i od dołu koła zielonego,czerwonego,niebieskigo-do silnika.
    Tylko niewiem czy wypadło Ci też kółko białe mimośrodowe?
    Pozdrawiam
    Andrzej
  • #9 3351466
    darecki7429
    Poziom 11  
    serdeczne dzięki twój opis potwierdził prawidłowość złożenia do której doszedłem patrząc na zdjęcia załączone przez kolegów,za co również im dziękuje.Tak białe mimośrodowe też wypadło założyłem je na kolejnej ośce i zazębia się z małą zębatką zielonego?problemem mam z założeniem elementu nr 4 -czarnej zapadki w kształcie literki L założyłem ją na ośce białego mimośrodowego i dalej nie wiem jak ona ma tam być ustawiona i działać?proszę o wskazówki...Pozdrawiam
  • #10 3354475
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Witam
    Koło mimośrodowe-białe najlepiej włożyć w panel programatora w następujący sposób;
    -ustaw programator stroną tylną na przeciwko siebie,
    -ustaw pierścień zębaty wyszczerbieniem-są cztery/kręć wprzeciwnym kierunku zegara/ ustawić na godzinę ósmą w otworze gdzie widać popychacz proramatora-czarny,
    -ułóż popychacz tak,żeby było widać mały otworek,
    -koło mimośr.należy tak włożyć ,żeby mimośród /oś/osadzić w otworze popychacza,a podwójny ząb w wyszczerbieniu pierścienia.
    Dobrze osadzony mimośród da się pokręcić /w przeciwnym kierunku zegara/ słysząc przepchniecie krzywki programotora.Pamiętaj żle osadzony mimośród nie da się pokręcić.
    -wtedy te dwa segmety można złożyć ze sobą i skręcić.
    Można też inną metodą to zrobić?
    Pozdrawiam
    Andrzej
  • #11 3354895
    darecki7429
    Poziom 11  
    dziękuje będę próbował ale widze że nie jest to prosta sprawa-czy ta biała krzywka osadzona na ośce przy kole mimośrodowym ma być włożona pomiędzy blaszki tej cewki która znajduje się z drugiej strony przy silniczku?o moich postępach i trudnościach napisze wieczorem gdyż muszę iść na popołudniu do pracy,jeszcze raz dziękuje mam nadzieje że mi się powiedzie,pozdrawiam...

Dodano po 4 [minuty]:

P.S ten czarny popychacz z mimośrodu mam na zewnątrz i tu chyba będzie największy problem?

Dodano po 29 [minuty]:

witam ponownie po próbie niepowodzenia ściągam programator i może na stole pójdzie lepiej,dla wiadomości typ programatora to 770-Z,dziękuje twoje porady są cenne,tylko chyba ja nie jestem do tego zbyt zdolny?
  • REKLAMA
  • #12 3357391
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Witam
    Bądź ambitny nie poddawaj się!
    Niepokoi mnie wyciągnięty na zewnątrz popychacz-czarny.
    Nie wiem jak to zrobiłes?
    Opiszę Ci drugą możliwość złożenia!
    Programator składa się z 6 segmentów;
    zaznacz pierwszy od strony pokrętła programatora/na jednej z powierzchni czystych/ i tak kolejno do szóstego.
    Siódmym segmetem będzie płytka metalowa na której osadzone masz
    kółka zęb.,a z drugiej strony jest silnik napędowy i cewka blokady.
    Sprawdź dobrze w jakim stanie jest popychacz!
    Na razie cześć.[/GVideo]
  • #13 3357544
    darecki7429
    Poziom 11  
    Witam,czy to znaczy że mam go rozłożyć element po elemencie?popychacz- ten czarny jest cały- nie uszkodzony,w kształcie L .nie potrafie sobie wyobrazić jak on ma być tam włożony...
  • #14 3357879
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Witam
    Warunek czy masz oznaczone segmety od 1-6 po to ,żeby łatwij było razem złoyć.Narzędzia:wkrętak i szczypce płaskie.
    Przystępujemy do działania;
    -odkręc śrubę,która trzyma wszystkie segmenty od 1do6 i uchwyć lewą ręką /kciuk od przodu,a pozostałe 4palce z tyłu programatora.
    -rozdziel programator pomiędzy 5a6 segmentem i prawą ręką złap segment od 1 do 5 i odłóż na bok w tej całości,a 6segment z lewej ręki
    połóz sobie tyną częścią na stół przy ktorym ewentualnie siedzisz.
    -w segmęcie 6 masz 4 konektory męskie,koło krzywkowe serujące obrotami silnika głównego,sprężynę w środku,sprężnkę listwową i 3sterczące kołeczkii tyle opisu.
    -zaczynamy od segmentu 7 od uzbrojenia go w 3koła zęb.-opis wcześniejszy,weż koło mimośrodowe białe i wstaw go w kołek przy kole zielonym tak by otworek technologiczny zgrywał sie z drugim otworkim w płytce 7.Złap 7segment za silniczek lub cewkę blokady/prawą ręką/,a lewą
    6segment tak by rząd styków był w dolne części.Prztrzymując 7segment pod kątem 45stopni nakładaj powoli 6segment do osadzenia i skręć ten zespół tą małą śrubką.
    Wysyłam post daje Ci na to 10 minut
    [/code]
  • #15 3358401
    darecki7429
    Poziom 11  
    Witam Szanownego kolegę,postępuje wg.wskazówek potrwało to dłużej niż 10 min. za co przepraszam,gdyż dopiero rozłączałem od przewodów cały programator i zrobiła się dość pożna pora i nie miałem śmiałości zawracać koledze głowy.Ale zrobiłem zdjęcia,które prześle na e-maila które pomogą ci poznać mój i sprawdzić moje działanie,za wskazówki dziękuję i żałuję,że nie mam tej klasy fachowca w moim mieście.Pozdrawiam wysyłam wszystko na e-mail.
  • #16 3360657
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Witam
    Jest dobrze.Biała zapadka potrzymująca popychacz krzywki powinna być
    miedzy widełkami.
    Popychacz krzywki programatora włóż otworkim na wystającą oś
    mimośrodu-białego,a sprężynkę listwową śrubokrętem przechyl jak najbardziej w prawo i teraz możesz osadzić popychacz na mimośrodzie,
    a sprężynka sama się ułoży.Dociskając od lewej do prawej popychacz
    płynnie amortyzuje.W środek włóż sprężynnę spiralną.
    Wysyłąm posta po kwadransie odezwę się.

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

Witam ponownie
    Jeżeli masz włożoną sprężynę w środku modułu 6 pomiędzy sterczącymi trzema grubszymi kołkami to;
    -wyciągnij z bębenka krzywkowego zębatkę talerzową i osadź
    ją na sprężynie tak otworkami,że po naciśnięciu zębatki w dół musi wejść
    wystające kołki.Powtórz to parokrotnie żeby zębatka talerzowa
    powracając za pomocą rosprężania się sprężyny nie zmieniła położenia.
    Teraz możemy złożyć segment 7z6 do segmentu od 1-5.Pamietaj o
    wcześniejszych oznaczeniach,które teraz przy składania muszą ułożyć
    się w szereg.
    Weź do lewj ręki segment 7z6 ustaw w dłoni pod kątem 45stopni z kciukiem wolnym,a do prawej segment 1-5/przygotuj sobie szczypce
    płaskie/ i powoli próbuj nakładać wystającym kołkiem z bębenka
    krzywkowego w otwór zębatki talerzowej dociskając do momentu
    złożenia się dwóch segmentów i kciukiem wolnym złap za przód 1-5.
    Prawą ręką chwyć szczypce płaskie i pokręć wokół zegara trzonem
    wystającym z przodu 1-5.Teraz powinieneś mieć kostkę złożoną.Weź
    tą krótszą śrubę i skręć programator,nastepnie śrubę długą.
    Nie zapomnij zamocować silniczka programatora!Silniczek zamontuj w
    7 wychodzącymi przewodami elektry. na godzinę piątom.
    Możesz sprawdzić podłączając silniczek do napięcia 230V,czy programator
    przesuwa się co 60sekund.
    Powodzenia w dalszym montażu.
    Pozdrawiam
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #17 3373897
    darecki7429
    Poziom 11  
    Dziękuję ,postąpiłem podłóg wszystkich twoich wskazówek programator działa i wszystko w nim działa poprawnie-tak mi się zdaje?po uruchomieniu pralka działa lecz pozostał jeszcze jeden mały kłopot nie grzeje wody-grzałki sprawne sprawdzałem już je i grzeją po podaniu napięcia-jeśli możesz mi jeszcze w tej sprawie coś podpowiedzieć to proszę. Duże uznanie dla kolegi andrzej-jur i polecam jego fachowość i znajomość sprzętu innym,dziękuję pozdrawiam.

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

Dziękuję ,postąpiłem podłóg wszystkich twoich wskazówek programator działa i wszystko w nim działa poprawnie-tak mi się zdaje?po uruchomieniu pralka działa lecz pozostał jeszcze jeden mały kłopot nie grzeje wody-grzałki sprawne sprawdzałem już je i grzeją po podaniu napięcia-i napięcie dochodzi,ale nie osiąga woda temperatur wymaganych do prania czy to może być skutkiem przestawienia ustawień w programatorze?Dziękuje i pozdrawiam.

Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

Witam ponownie ,a więc programator przestawia się co 60 sek. i tak leci szybko z praniem,grzałki załączają się nie powiem dokładnie w którym momencie prania -gdzieś program4-5 i pużniej 8 ale trwa to zbyt szybko całe pranie. I tak jak napisałem wcześniej woda nie dogrzewa się do temperatury jaka powinna być podczas prania?
  • #18 3376891
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Witam
    Dzisiaj wróciłem z podróży.Czytam,że masz kłopot?
    Napewno p.Darku nie działa dobrze zapadka przy cewce blokady
    programatora lub pomyliłeś podłączenie elektryczne.Przewody
    od cewki blokady winny być na mostku 14-7/zaciski w ilości 4szt.
    podwójnych pod silniczkiem i cewką blokady/,a drugi pod
    nr.21.Musisz też sprawdzić czy cewka blokady podciąga zapadkę-
    -białą,która z koleii na czas grzania blokuje popychacz krzywki
    programatora.Najlepiej tego dokonasz w następujący sposób;
    -na pragramie 4 włącz pralkę i niech nabierze wody do pełna,
    -po nabraniu wody napewno zauważysz,że beben będzie obracał
    na rewrsie,
    -unieś pokrywę do góry podczas działania pralki zaobserwuj czy
    w momecie przesunięcia programu cewka blokady podciągnie do góry
    zapadkę i trzyma ją cały czas w gornym położeniu.Obserwuj tą
    czynność przez parę minut.Gdy zauważysz,że zapadka raz jest u
    góry późnij na dole -to żle osadziłeś popychacz krzywki programatora
    lub zapadka nie znajduje się w widełkach ramienia cewki blokady.
    Pamietaj w momencie pracy sprzętu nie dotykaj przewodów przy
    programatorze.
    Pozdrawiam
  • #19 3377630
    darecki7429
    Poziom 11  
    Witam,dziękuję sprawdzę to ,przewody raczej są tak wpięte jak opisujesz,może być problem z tym popychaczem przy montażu ten czarny założyłem na mimośrodzie i ten jego pazurek założyłem na tej białej zapadce blokady od góry go dotyka -i tu może być problem czy jest on prawidłowo zmontowany? I z tego co widzę bez ściągania raczej nie jest dobrze-proszę o instrukcje ułożenia tego popychacza i tej białej blokady-no cóż zabieram się do demontażu programatora?Pozdrawiam.
  • #20 3380755
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Witam
    Zdjęcia obejrzałem i zauważyłem,że na panelu 7 /metalowym/
    musisz obrócić silniczek o 180 stopni,wtedy będzie dobrze.
    Na panelu 6 widzę,że źle osadziłeś pazurek popychacza czarnego.
    Pazurek musi płynnie przesuwać się po łożu zapadki /od strony
    wewnętrznej/.Przedstawiam prostą zasadę działania,jak zapadkę
    podciągnie do góry cewka blokady to zarazem wysprzęgli popychacz
    i tym momencie staje się niemożliwe przesuwanie krzywki bębenka.
    Programator wówczas stoi wykonując czynności piorące i oczywiście
    grzeje-grzałka.Gdy nagrzeje do odpowiedniej temeratury,wtedy
    zostaną rozwarte styki na termostacie i cewka blokady uwolni
    popychacz /czarny/ zacznie przesuwać sie program po programie.
    Zanim wmontujesz programator do wiązki przewodów sprawdź go na
    krótko czyli wciśnij prawe przewody silnika i blokady na prawo,
    lewe przewody na lewo 6 panelu.Podłącz przewód przyłączeniowy w te
    same zaciski i włącz w gniazdko 230V.Jeżeli przez 4 minuty nie usłyszysz,
    że krzywka programatora nie jest przesuwana-to jest dobrze.
    Po 4minutach odłącz tylko jeden przewód cewki blokady,jak cyklicznie
    co minutę usłyszysz przesuwanie krzywki programtora-to możesz
    spokojnie zamontować programator!
    Pozdrawiam
  • #21 3380976
    darecki7429
    Poziom 11  
    Witam,wcale to nie takie proste jak mogłoby się wydawać?Dziękuję będę postępował wg wskazówek i napisze o rezultacie moich poczynań-tymczasem serdeczne podziękowania i pozdrowienia.
  • #22 3382338
    darecki7429
    Poziom 11  
    Naprawdę ogromnie dziękuje za fachowe wskazówki i porady oraz czas poświęcony dla mnie.Myślę,że powinno być już ok,wszystko zadziałało teraz będę obserwował przy kolejnych praniach.Satysfakcja jest ogromna i bez znakomitej znajomości tematu przez kolegę byłoby to nie możliwe do wykonania dla mnie.Polecam ,polecam wszystkim o skorzystanie z porad tego znakomitego mechanika,jeszcze raz serdecznie dziękuję i cieszę się ,że zechciał mi Pan pomóc w moim problemie.Życzę dużo zdrowia i wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2007.Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu złożenia kolorowych kół zębatych w programatorze pralki Polar Ekonomik PS389 (typ 770-Z) po wymianie silniczka. Użytkownik zgubił kolejność montażu kółek zębatych i elementu nr 4 – czarnej zapadki w kształcie litery L. Wskazano, że niektóre elementy (1, 2, 3 oraz niektóre kółka zębate) są zbędne, a właściwa kolejność kół zębatych to: od strony silnika – koło zielone z małą zębatką do góry, koło czerwone i niebieskie z małą zębatką do dołu, z zazębieniem od koła zielonego do silnika. Koło mimośrodowe białe należy osadzić tak, aby oś mimośrodu weszła w otwór popychacza, a podwójny ząb znalazł się w wyszczerbieniu pierścienia zębatego. Czarna zapadka (element nr 4) powinna być umieszczona między widełkami popychacza i działać jako blokada przesuwu krzywki programatora, współpracując z cewką blokady. Montaż wymaga rozłożenia programatora na segmenty i dokładnego osadzenia sprężyn (spiralnej i listwowej) oraz elementów blokujących. Po złożeniu programator działa poprawnie, lecz pojawił się problem z niedogrzewaniem wody mimo sprawnych grzałek i prawidłowego napięcia. Sugerowano sprawdzenie poprawności działania zapadki przy cewce blokady oraz prawidłowego podłączenia elektrycznego. Zalecano obrót silniczka o 180 stopni na panelu metalowym oraz prawidłowe ułożenie pazurka popychacza, który powinien płynnie przesuwać się po zapadce od strony wewnętrznej. Po zastosowaniu wskazówek programator i pralka działały poprawnie, a użytkownik wyraził wdzięczność za fachową pomoc.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA