logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai Scoupe 1,5l obroty spadają + przygasają światła

9inch 19 Gru 2006 16:00 2809 5
REKLAMA
  • #1 3348641
    9inch
    Poziom 11  
    Chyba problem z elektryką.

Podczas jazdy, po wrzuceniu 'luzu' i przyhamowaniu obroty spadają do ok 200rpm (na granicy gaśnięcia samochodu). W tym samym czasie przygasają światła (podswietlenie zegarow też) i zwalniają obroty wentylatora ogrzewania samochodu. Po zatrzymaniu/kilku sekundach obroty powoli wracają do wartosci normalnej... swiatła i wentylator też. Jest to bardzo uciążliwe podczas jazdy. Raz zdarzyło się, że obroty spadły tak nisko, że zaświeciła się kontrolka ładowania akumulatora (mam wrażenie, że jest coraz gorzej).

Zaczeło sie tak dziac po zainstalowaniu audio samochodowego (wzmacniacz + instalacja). Myslalem ze to o to chodzi (przebicie do masy czy cos). Ale po odłączeniu wszystkiego, łącznie z radiem, dzieje się nadal to samo.

Z góry dziękuję za sugestie i pomysły.

nine
  • REKLAMA
  • #2 3348952
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    to ze przygasaja swiatla itp to normalne bo jak przy tak niskich obrotach ma wyrobic alternator.poprostu wtedy nie laduje.problem tkwi tu raczej po stronie elektroniki silnika (sterowania).podaj rok produkcji samochodu.
  • REKLAMA
  • #3 3348966
    damian-018
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Sprawdz ładowanie bo jak akumulator jest słaby to tak się może dziać. Nie zauważyłeś nic w pracy rozrusznika podczas odpalania np to że słabiej kręci?
  • REKLAMA
  • #4 3349066
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    to niejest wina akumlatora kolego.
  • REKLAMA
  • #5 3349848
    9inch
    Poziom 11  
    to rocznik 1992... (na silniku od Mitsu Colta). Kolega poradził ECU reset. Moze pomoc?

EDIT: Nie pomógł :/
  • #6 3352637
    damian-018
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Ja napisałem żeby sprawdzić ładowanie bo jak jest słabe to tak się może dziać a przyczyną wtedy jest alternator a co za tym idzie nie doladowany akumulator i wtedy to jest bardziej widoczne.

Pozdro.
REKLAMA