logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

rozladowujacy sie akumulator, alarm nie dajacy sie wylaczac

p4v3u 20 Gru 2006 09:46 2260 7
  • #1 3351215
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    fiat uno, rocznik 2001, akumulator centry bodajze, ten sam od nowosci.
    Mam problem, jest samochod w ktorym co jakis czas, rozladowuje sie akumulator.
    Rozumiem, ze to jest normalne, ale nie jestem w stanie zrozumiec tego, ze alternator nie "kreci" w ciagu 15min od wylaczenia silnika.
    Jest zalozony alarm firmy predator, po wlaczeniu go z pilota, syrena zaczyna wyc, ale w dziwny sposob, przerywany, duzo ciszej. Tak jakby pradu brakowalo.
    i tu moje pytanie, poniewaz nigdy nie dzieje sie to z jakas czestotliwoscia, bardziej wydaje mi sie ze to przypadek, co to moze byc.
    mam nadzieje ze zrozumiecie mnie :)
    moja wiedza o samochodach jest tragiczna, prosze o wyrozumialosc :)
  • #2 3351254
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    nie rozumiem...jesteś totalny laik:alternator nie "kreci" w ciagu 15min od wylaczenia silnika.
    powinno byc rozrusznik!!podjedz do elektrotechnika.
  • #3 3351608
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Masz albo padnięty akumulator albo zwarcie w instalacji elektrycznej(podejrzewam alarm skoro piszesz że są z nim problemy-proponuję podjechać do elektryka).
    Jeżeli rok prod. auta to 2001 i akumulator jest od nowości to na dzień dzisiejszy nadaje się on do wymiany(polecam boshsilver)
  • #4 3357353
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    grzebacz napisał:
    nie rozumiem...jesteś totalny laik:alternator nie "kreci" w ciagu 15min od wylaczenia silnika.
    powinno byc rozrusznik!!podjedz do elektrotechnika.

rzeczywiscie, pomylilem sie.
    wbrew pozorom odrozniam te dwie rzeczy :)
  • #5 3357459
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.A czy syrena tego alarmu nie ma czasem własnego zasilania?Zmierz napięcie akumulatora po dłuższym postoju(np.wieczorem zgasisz silnik,to rano przed uruchomieniem zmierz napięcie),następnie uruchom silnik i zmierz napięcie ponownie.Następna rzecz,to zmierz gęstość elektrolitu równierz np. rano(w marketach taki przyrząd kosztuje około 10 zł,a jest przydatny).Możesz równierz zmierzyć sam prąd akumulatora,ale to już w warsztacie u elektryka,ponieważ podejrzewam,że nie masz takiego urządzenia.Wszystkie te pomiary zrób przy odłączonym alarmie.Możesz również zrobić pomiar poboru prądu przy wyłączonym silniku(sprawdzisz wówczas czy coś nie pobiera ci za dużo prądu podczas postoju.
  • #6 3358655
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    dobra rada idzie zima zmień aku , alarmy nie lubia za małego napięcia , aku przecież nie kosztuje dużo do takiego autka a coraz lepszy nie będzie . a tak rozgrzebiesz instalacje a na końcu okaże sie że to był akumulator ,, pomysł z miernikiem gęstości tez dobry bo tylko tym da sie porządnie sprawdzić .
  • #7 3358667
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Zgadza się bodajże w tego typu alarmach syrena odzywa się w taki sposób jeśli aku jest już słabiutki.
  • #8 3358702
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2153
    Myślę że jedynie porada w warsztacie uchroni cię przed niepotrzebnymi wydatkami. Pomysł z akumulatorem może być trafiony a może nie, dlatego już niejeden żałował wymiany gdy po dwóch dniach sytuacja usterki powracała a np. był tylko luźny pasek na alternatorze itp. P

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Uno z 2001 roku z oryginalnym akumulatorem Centry pojawia się problem z rozładowywaniem akumulatora. Alarm firmy Predator powoduje cichą, przerywaną syrenę, co może wskazywać na słabe napięcie akumulatora. Alternator nie pracuje po wyłączeniu silnika, co jest normalne, gdyż to rozrusznik jest aktywny przy uruchamianiu silnika. Możliwe przyczyny to zużyty akumulator, zwarcie w instalacji elektrycznej lub problem z alarmem. Zalecane jest zmierzenie napięcia akumulatora po postoju i podczas pracy silnika, pomiar gęstości elektrolitu oraz pomiar prądu pobieranego na postoju, najlepiej przy odłączonym alarmie. Wskazane jest skonsultowanie się z elektrykiem samochodowym, aby uniknąć niepotrzebnych kosztów i dokładnie zdiagnozować usterkę. Warto rozważyć wymianę akumulatora, zwłaszcza przed zimą, gdyż alarmy źle reagują na niskie napięcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA