Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto w Sharan wymiana swiecy zarowej

Tomek15220 20 Dec 2006 12:51 14207 10
Relpol
    Tomek15220
    Level 10  
    Witam mam problem z webasto w VW Sharan 1.9 TDI sterowanie tego jest w lusterku ale nie działa jako podgrzewacz ani jako ogrzewanie postojowe wogle się nie odzywa nawet pompka wody nie działa, pompkę paliwa podłączyłem na krótko działa. Może ktoś wie co jest .
  • Relpol
    stomat
    Level 37  
    Najczęściej świeca żarowa do wymiany.
    Tomek15220
    Level 10  
    Świece mierzyłem omomierzem miała 1.08 nie wiem ile powinna mieć
  • Relpol
    jary49
    Level 11  
    nie wiem kolego o jakim sterowaniu w lusterku mowisz jezeli chodzi ci o czujnik temperatury to przewaznie znajduje sie pod maska na podszybiu po prawej stronie swiece mozesz miec dobra mozesz miec zanieczyszczona komore spalania. pompka paliwa powinna sie odzywac po wlaczeniu zaplonu,a jesli jej nie slychac, to musisz to sprawdzic.
    stomat
    Level 37  
    Sterowanie jest w zegarku NAD lusterkiem wewnętrznym tak ? Bezpieczniki sprawdzałeś ? Prąd dochodzi ? Spróbuj zewrzeć czujnik na podszybiu, powinien się załączyć podgrzewacz. Oczywiście przy pracującym silniku.
    Czujnik jest po prawej stronie patrząc na silnik stojąc przed autem, czyli po LEWEJ stronie samochodu.
    Tomek15220
    Level 10  
    Jasne że nie w lusterku tylko przy zegarku moja pomyłka. Zwierałem czujnik temperatury tylko czytałem gdzieś że na czujniku powinien być plus ja u siebie sprawdzałem jest minus. Do pieca dochodzi na pin1 plus. Pin2 minus i po załączeniu ogrzewania postojowego przy zegarku na pinie7 jest też plus reszta przewodów wogle nic nie pokazuje

Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

Chyba doszedłem co jest wymontowałem świecę żarową i podłączyłem na krótko nie grzeje. Dzięki Panowie.
    stomat
    Level 37  
    A napięcie na czujniku temperatury sprawdzałeś przy włączonym silniku ? W Twoim modelu napięcie na ten czujnik idzie przez przekaźnik sterowany chyba z klimatronika i nie jest obece stale.
    marekms1
    Level 13  
    sterownik w ogrzewaniu jest diagnozowany przez VAG więc proponuje najpierw wykonać diagozę a dopiero rozbierać urządzenie.
    zwykle w tego typu samochodach (sharan, alhambra itp) było montowane urządzenie Eber D5W.
    pozdrawiam
    Tomek15220
    Level 10  
    U mnie jest EBER 5 HB jednak to była świeca po wymianie wszystko działa jest super a może dopiero będzie jak przyjdą mrozy .
    Tomek15220
    Level 10  
    Mam kolejny problem z ogrzewaniem w momęcie działania przez tłumik leci ropa. Do środka nie zaglądałem nie wiem która uszczelka lub oring do wymiany, a tak wogle gdzie można je kupić. Jest eber B5 WS.
    skylark
    Level 25  
    A to ciekawe.... Urządzenie jest benzynowe, a z wydechu leci ropa.
    Czyżby mała rafineria :-)?