logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Sharan 1.9 TDI Webasto nie uruchamia się, brak reakcji podgrzewacza i pompki

Tomek15220 20 Gru 2006 12:51 15530 10
REKLAMA
  • #1 3351719
    Tomek15220
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z webasto w VW Sharan 1.9 TDI sterowanie tego jest w lusterku ale nie działa jako podgrzewacz ani jako ogrzewanie postojowe wogle się nie odzywa nawet pompka wody nie działa, pompkę paliwa podłączyłem na krótko działa. Może ktoś wie co jest .
  • REKLAMA
  • #2 3353114
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Najczęściej świeca żarowa do wymiany.
  • #3 3353575
    Tomek15220
    Poziom 11  
    Świece mierzyłem omomierzem miała 1.08 nie wiem ile powinna mieć
  • REKLAMA
  • #4 3353722
    jary49
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    nie wiem kolego o jakim sterowaniu w lusterku mowisz jezeli chodzi ci o czujnik temperatury to przewaznie znajduje sie pod maska na podszybiu po prawej stronie swiece mozesz miec dobra mozesz miec zanieczyszczona komore spalania. pompka paliwa powinna sie odzywac po wlaczeniu zaplonu,a jesli jej nie slychac, to musisz to sprawdzic.
  • REKLAMA
  • #5 3354675
    stomat
    Poziom 39  
    Sterowanie jest w zegarku NAD lusterkiem wewnętrznym tak ? Bezpieczniki sprawdzałeś ? Prąd dochodzi ? Spróbuj zewrzeć czujnik na podszybiu, powinien się załączyć podgrzewacz. Oczywiście przy pracującym silniku.
    Czujnik jest po prawej stronie patrząc na silnik stojąc przed autem, czyli po LEWEJ stronie samochodu.
  • #6 3354924
    Tomek15220
    Poziom 11  
    Jasne że nie w lusterku tylko przy zegarku moja pomyłka. Zwierałem czujnik temperatury tylko czytałem gdzieś że na czujniku powinien być plus ja u siebie sprawdzałem jest minus. Do pieca dochodzi na pin1 plus. Pin2 minus i po załączeniu ogrzewania postojowego przy zegarku na pinie7 jest też plus reszta przewodów wogle nic nie pokazuje

Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

Chyba doszedłem co jest wymontowałem świecę żarową i podłączyłem na krótko nie grzeje. Dzięki Panowie.
  • #7 3356674
    stomat
    Poziom 39  
    A napięcie na czujniku temperatury sprawdzałeś przy włączonym silniku ? W Twoim modelu napięcie na ten czujnik idzie przez przekaźnik sterowany chyba z klimatronika i nie jest obece stale.
  • #8 3356684
    marekms1
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    sterownik w ogrzewaniu jest diagnozowany przez VAG więc proponuje najpierw wykonać diagozę a dopiero rozbierać urządzenie.
    zwykle w tego typu samochodach (sharan, alhambra itp) było montowane urządzenie Eber D5W.
    pozdrawiam
  • #9 3358472
    Tomek15220
    Poziom 11  
    U mnie jest EBER 5 HB jednak to była świeca po wymianie wszystko działa jest super a może dopiero będzie jak przyjdą mrozy .
  • #10 3395993
    Tomek15220
    Poziom 11  
    Mam kolejny problem z ogrzewaniem w momęcie działania przez tłumik leci ropa. Do środka nie zaglądałem nie wiem która uszczelka lub oring do wymiany, a tak wogle gdzie można je kupić. Jest eber B5 WS.
  • REKLAMA
  • #11 3397340
    skylark
    Poziom 25  
    Ocena: 239
    A to ciekawe.... Urządzenie jest benzynowe, a z wydechu leci ropa.
    Czyżby mała rafineria :-)?

Podsumowanie tematu

✨ W VW Sharan 1.9 TDI wystąpił problem z Webasto – podgrzewacz i pompka wody nie reagują na sterowanie z panelu przy zegarku nad lusterkiem. Pompkę paliwa sprawdzono bezpośrednio i działa. Pomiar świecy żarowej wykazał rezystancję około 1,08 Ω, co budzi wątpliwości co do jej stanu. Czujnik temperatury znajduje się pod maską po stronie kierowcy (lewa strona samochodu) i jego zwarcie powinno uruchomić podgrzewacz. Napięcie na czujniku jest obecne tylko przy włączonym silniku i jest sterowane przez przekaźnik powiązany z klimatronikiem. Zalecana jest diagnostyka sterownika Webasto za pomocą interfejsu VAG przed demontażem urządzenia. W Sharanie montowane są urządzenia Webasto Eber, w tym modele EBER 5 HB i Eber B5 WS. Po wymianie świecy żarowej system zaczął działać poprawnie, choć pełna funkcjonalność ma być potwierdzona przy niskich temperaturach. Pojawił się też problem z wyciekiem paliwa (ropy) z tłumika podczas pracy ogrzewania, co wskazuje na możliwe uszkodzenie uszczelek lub oringów, które należy wymienić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA