Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Webasto w Sharan wymiana swiecy zarowej

Tomek15220 20 Gru 2006 12:51 12596 10
  • #1 20 Gru 2006 12:51
    Tomek15220
    Poziom 10  

    Witam mam problem z webasto w VW Sharan 1.9 TDI sterowanie tego jest w lusterku ale nie działa jako podgrzewacz ani jako ogrzewanie postojowe wogle się nie odzywa nawet pompka wody nie działa, pompkę paliwa podłączyłem na krótko działa. Może ktoś wie co jest .

    0 10
  • #2 20 Gru 2006 19:28
    stomat
    Specjalista elektryk

    Najczęściej świeca żarowa do wymiany.

    0
  • #3 20 Gru 2006 21:15
    Tomek15220
    Poziom 10  

    Świece mierzyłem omomierzem miała 1.08 nie wiem ile powinna mieć

    0
  • #4 20 Gru 2006 21:38
    jary49
    Poziom 10  

    nie wiem kolego o jakim sterowaniu w lusterku mowisz jezeli chodzi ci o czujnik temperatury to przewaznie znajduje sie pod maska na podszybiu po prawej stronie swiece mozesz miec dobra mozesz miec zanieczyszczona komore spalania. pompka paliwa powinna sie odzywac po wlaczeniu zaplonu,a jesli jej nie slychac, to musisz to sprawdzic.

    1
  • #5 21 Gru 2006 08:29
    stomat
    Specjalista elektryk

    Sterowanie jest w zegarku NAD lusterkiem wewnętrznym tak ? Bezpieczniki sprawdzałeś ? Prąd dochodzi ? Spróbuj zewrzeć czujnik na podszybiu, powinien się załączyć podgrzewacz. Oczywiście przy pracującym silniku.
    Czujnik jest po prawej stronie patrząc na silnik stojąc przed autem, czyli po LEWEJ stronie samochodu.

    0
  • #6 21 Gru 2006 14:55
    Tomek15220
    Poziom 10  

    Jasne że nie w lusterku tylko przy zegarku moja pomyłka. Zwierałem czujnik temperatury tylko czytałem gdzieś że na czujniku powinien być plus ja u siebie sprawdzałem jest minus. Do pieca dochodzi na pin1 plus. Pin2 minus i po załączeniu ogrzewania postojowego przy zegarku na pinie7 jest też plus reszta przewodów wogle nic nie pokazuje

    Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

    Chyba doszedłem co jest wymontowałem świecę żarową i podłączyłem na krótko nie grzeje. Dzięki Panowie.

    0
  • #7 21 Gru 2006 19:20
    stomat
    Specjalista elektryk

    A napięcie na czujniku temperatury sprawdzałeś przy włączonym silniku ? W Twoim modelu napięcie na ten czujnik idzie przez przekaźnik sterowany chyba z klimatronika i nie jest obece stale.

    0
  • #8 21 Gru 2006 19:22
    marekms1
    Poziom 13  

    sterownik w ogrzewaniu jest diagnozowany przez VAG więc proponuje najpierw wykonać diagozę a dopiero rozbierać urządzenie.
    zwykle w tego typu samochodach (sharan, alhambra itp) było montowane urządzenie Eber D5W.
    pozdrawiam

    0
  • #9 22 Gru 2006 10:49
    Tomek15220
    Poziom 10  

    U mnie jest EBER 5 HB jednak to była świeca po wymianie wszystko działa jest super a może dopiero będzie jak przyjdą mrozy .

    0
  • #10 02 Sty 2007 12:32
    Tomek15220
    Poziom 10  

    Mam kolejny problem z ogrzewaniem w momęcie działania przez tłumik leci ropa. Do środka nie zaglądałem nie wiem która uszczelka lub oring do wymiany, a tak wogle gdzie można je kupić. Jest eber B5 WS.

    0
  • #11 02 Sty 2007 18:58
    skylark
    Poziom 25  

    A to ciekawe.... Urządzenie jest benzynowe, a z wydechu leci ropa.
    Czyżby mała rafineria :-)?

    4