logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 96 brak świateł cofania a żarówki dobre.

mati.b 20 Gru 2006 22:26 9229 7
REKLAMA
  • #1 3353924
    mati.b
    Poziom 1  
    Witam.
    Potrzebuje pomocy.
    Nie świecą mi światła cofania w renault Megane 96.
    Żarówki są sprawne.
    W momencie jak je wyjme i mierzę napięcie na stykach do żarówek to przy włączonych ogólnych światłach jest a jak włoże zarówki to napięcie zanika.
    Zastanawiam się tez czy nie powinno być też wogóle napięcie przy wyłączonych przednich światłach. Bo jest tylko przy włączonych.
    W czym może byc problem jeśli przy włożeniu żarówki to napięcie zanika?
    Prosze o pomoc.
    Z góry dziekuje i licze na szybką odpowiedz specjalistów..
    /Mati
  • REKLAMA
  • #2 3353949
    slavek_
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Problem dziwny i niespotykany.
    Jesli jest napięcie na stykach podczas włączonych swiateł wskazuje to na uszkodzenie instalacji (zwarcie) ale jeszcze bardziej dziwne jest to ze to napiecie znika po włożeniu żarówki.

Moje rady: sprawdz jeszcze raz żarówki a jak to nie pomoże to czujnik wlączania wstecznego biegu który jest umieszczony w skrzyni biegów.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3353962
    kolor83
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    zostaw miernik w spokoju bo nigdy tego nie naprawisz. Weż kontrolke z żarówką i zobacz czy na czujniku na skrzyni dochodzi napięcie jak dochodzi to zmostkój te przewody i zobacz czy świeci.
  • REKLAMA
  • #4 3354046
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    kolor83 napisał:
    jak dochodzi to zmostkój te przewody i zobacz czy świeci.

a czy przypadkiem nie jest masą włączane,
    szukaj jakiegoś słabego styku w lampie
  • REKLAMA
  • #5 3367501
    kolor83
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    na 99% jest zasilany plusem. Nie spotkałem jeszcze w osobówce przekażnika na wsteczny a jeśli ma być masą sterowany to by musiał być wtedy przekażnik.
  • #6 3368418
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    kolor83 napisał:
    na 99% jest zasilany plusem. Nie spotkałem jeszcze w osobówce przekażnika na wsteczny a jeśli ma być masą sterowany to by musiał być wtedy przekażnik.

faktycznie masz rację, ale ja spotkałem się z czujnikami podającymi masę do wstecznego
  • #7 3368917
    mechanik-lakiernik
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    usterka banalna,tylko czasem trzeba się na szukać,jeśli czujnik sprawny i jest+ przy żarówce,oczywiście z obciążeniem,może dać dodatkową masę,jeśli pomoże to przerwa w kablach,czest zdarza sie zwarcie w gniazdku przyczepki jeśli jest i pali bezpiecznik lub kabelek
  • #8 3369014
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2153
    Proponuję sprawdzić kostkę łączącą wiązkę przednią z tylną w lewym słupku kierowcy-lubi gnić bo piny cieniutkie.P

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Megane 96 problem z brakiem świecenia świateł cofania mimo sprawnych żarówek może wynikać z uszkodzenia instalacji elektrycznej, najprawdopodobniej zwarcia lub przerwy w przewodach. Obecność napięcia na stykach żarówek tylko przy włączonych światłach ogólnych oraz jego zanikanie po włożeniu żarówki wskazuje na możliwą usterkę czujnika włączania biegu wstecznego, który znajduje się w skrzyni biegów. Zaleca się sprawdzenie czujnika, a także kontrolę połączeń elektrycznych, zwłaszcza kostki łączącej wiązkę przednią z tylną w lewym słupku kierowcy, która może mieć skorodowane lub uszkodzone piny. Możliwe jest również zwarcie w gniazdku przyczepki lub przerwa w kablach, co może powodować dodatkowe problemy z masą lub zasilaniem. W samochodach osobowych światła cofania zazwyczaj zasilane są plusem, a czujnik może podawać sygnał masowy, co wymaga sprawdzenia obciążenia i poprawności połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA