logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kto zechce poprowadzić zespół inżynierów? Współpraca

ELKACZURO 22 Gru 2006 18:26 33534 203
Najlepsze odpowiedzi

Jak znaleźć inżyniera, który poprowadzi projekt taniego odtwarzacza MP3 i czy taki projekt ma sens bez dużego kapitału?

Taki projekt ma sens tylko wtedy, gdy najpierw bardzo precyzyjnie określisz architekturę urządzenia, budżet, producenta układów i sposób rozliczenia, bo samo hasło „zróbmy MP3” jest zbyt ogólne, by ktoś mógł sensownie zaprojektować sprzęt i ocenić opłacalność [#3381368][#3366951] W praktyce odtwarzacze MP3 opierają się na specjalizowanych układach/ASIC-ach, a dokumentacja i narzędzia programistyczne bywają niedostępne; jeśli chcesz pisać własny firmware, musisz kupić licencję albo zlecić go producentowi układu [#3361001] Najrozsądniej jest pokazać projektantowi konkretne próbki scalaków i zapytać, co da się z nich zbudować, zamiast oczekiwać, że sam wymyśli cały produkt od zera [#3366951] Kilka odpowiedzi sugeruje też, że taki zespół trzeba po prostu opłacić albo rozliczać udziałem w zyskach, a nie liczyć na darmową pracę; padły propozycje współpracy z biurem projektowym albo stawki rzędu 8000 zł brutto dla osoby prowadzącej zespół [#3373777][#3366076] Jednocześnie wiele głosów ostrzega, że masowa produkcja MP3 w Polsce będzie niekonkurencyjna wobec Chin, więc lepiej oprzeć się na gotowych platformach/know-how, zacząć od importu i sprzedaży albo rozważyć inny, bardziej niszowy produkt [#4577163][#3399495]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 3359762
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, ktorzy zechcieli zajrzec do tego tematu:)

Jestem studentem V roku UW. Zrobilem licencjat z geografii na specjalizacji teledetekcja. Obecnie pisze prace magisterska na wydziale geografii, na kierunku gospodarka przestrzenna. Po 2 miesiecznym pobycie w Irlandii w roku 2004 doszedlem do wniosku, ze jesli sie czegos bardzo chce, to w naszym kraju mozna naprawde wiele zdzialac. Przez ostatnie 2 lata bardzo interesowalem sie szeroko rozumiana przedsiebiorczoscia i szukalem wlasnego pomyslu na mala firme. Jeden z kilku pomyslow zaczal sie bardziej krystalizowac gdzies w marcu. Na urodziny dostalem swoj pierwszy odtwarzacz mp3. Gdzies w maju poznalem osobe, ktora na wakacje jechala do Chin i glosno zastanawila sie jak wykorzystac, nie tylko turystycznie, swoj pobyt za granica. W tzw miedzyczasie docieralo do mnie jak wiele sprzetu, jak np moj mp3, jest produkowane w tamtych stronach. Pozniej rozwoj wydarzen nastepowal coraz szybko. Powstal pierwszy biznes plan. Potem rejestracja firmy i aplikacja po fundusze unijne, 2 tygodnie temu wyjazd do Chin z misja gospodarcza, nawiazywanie kontaktow i wspolpracy z ludzmi w kraju....

Po tym epickim wstepie i formie malej autobiografii przejdzmy do rzeczy :)

Zalozenie jest dosc proste. W najblizszym czasie chce stworzyc zespol, ktory wlasnymi silami, przy wykorzysyaniu swych umiejetnosci umyslowych i skromnym budzecie, wprowadzilby na polski rynek nowa marke urzadzen elektronicznych. Naszym pierwszym produktem ma byc prosty odtwarzacz mp3. Narazie jest to tylko haslo wywolawcze, ale generalnie mam oczywiscie konkretniejsze wyobrazenie o tym jakie funkcje i cechy powinien posiadac ten device:) Schemat dzialania firmy jest natepujacy. Projekt elektroniki oraz wszstkich funkcji powstaje w Polsce. Rowniez tutaj budujemy, a nastepnie testujemy prototypy. Czesci zamawiamy w konkretnej fabryce w Chinach z ktora mam juz osobisty i umowiony kontakt. Finalny montaz i konfekcjonowanie nastepuje tez w Polsce.
    To co juz zbudowalismy to legalnie dzialajaca, w pelni sprawna i zarejestrowana firma. Mamy tez pewne fundusze oraz ludzi ktorzy maja swietne wyczucie jesli chodzi o marketing tego typu produktow (funkcjonalnosc, wyglad itd). Mamy tez nagrany kontakt z fabrykami w Chinach oraz sprawdzony osobisty kontakt/wsparcie prawno-gosopdarcze w polskim konsulacie w ChRL.
    Potrzebuje zaangazowac do wspolpracy mlodych ludzi z otwartymi umyslami, ktorzy chcieliby zainwetsowac swoj czas i doswiadczenie w ten projekt. Potrzebujemy kogos, kto wg pewnych zalozen, bedzie potrafil rozrysowac w pelni profesjonalnie szczegolowy uklad elektoniczny takiego urzadzenia. Konieczne jest, zeby ten czlowiek mial inicjatywe. Chodzi o to, ze ja mam tylko ogolne pojecie o tym jaki ma byc ten nasz finalny produkt. Nie mam wiedzy, zeby mowic takiej osobie co powinna zrobic. Ta osoba mialaby byc odpowiedzialna za caly proces i powstanie calej komorki inzynieryjno-badawczej. Schemat dzialania w najblizszych tygodnaich bylby nastepujacy:
    1. Omawiamy szczegoly i parametry funkcjonalne naszego produktu
    2. Czlowiek zabiera sie do pracy - rysuje w specjalnym programie uklad
    3. Czlowiek jest odpowiedzialny za zbudowanie prototypu na bazie wlasnego ukladu. Mysle ze powinno sie to sporowadzic to wybrania najlepszej oferty wsrod firm oferujacych produkcje na zlecenie tego typu urzadzen w kilkusztukowych nakladach.
    4. Prototyp powinien zadzialac z oprogramowaniem stworzonym przez tego czlowieka
    5. Faza testowania prototypu, a nastepnie wprowadzenia wszelkich poprawek
    6. W momencie uzyskania satysfakcjonujacego rezultatu, wysylamy do fabryki w Chinach dokumentacje techniczna i prosimy o wyprodukowanie dla nas kilku sztuk na probe.
    7. Prosimy o poprawienie kilku szczegolow, a nastepnie wyprodukowanie i przeslanie podzespolow.
    8. Montujemy wszystko do kupy w Polsce. Paczkujemy. Ruszamy do sklepow. Obieg sie zamyka.

Na zakonczenie jeszcze pare szczegolow i wyjasnien. To nie musi byc jedna osoba. Przypuszczam, ze to moze byc za duzo pracy jak na jedna glowe, zeby zbudowac uklad, nadzorowac wszystko, jeszcze w dodatku napisac software i umiec go wgrywac. To moze byc 2 dobrze rozumiejacych sie kumpli, ktorzy po prostu lubia tematyke przenosnych odtwarzaczy myzyki (moze jakies nowe wcielenie Steva Jobsa? :)). Taka sytuacja bylaby idealna. Dobrze by bylo, gdyby mieli wlasne jakies amatorskie stanowisko montazowe, ale to nie jest mus na tym etapie. W przyszlosci bysmy zainwestowali w takie stanowiska wg ich wlasnego pomyslu.

A teraz sprawa najwazniejsza. Ten projekt to inwestycja, a nie praca dorywcza na zlecenie. Ja tez sporo ryzykuje. Ze swojej strony daje w pelni zarejestrowana firme, z dobra nazwa na marke, nagrane kontakty z konsulatem i fabrykami, a takze pewne rezerwy finansowe. Potrzebuje kogos z pasja i pozytywnym nastawieniem, kto jednoczesnie nie liczy na zyski juz w pierwszych miesiacach. Ja sam ich nie bede posiadal!! A to glownie dlatego, ze w poczatkowej fazie dzialania, caly dochod bedziemy reinwestowac. Jesli pomysl zalapie i bedziemy konkurencyjni, to byc moze po 2 latach uda nam sie za caly kapital firmy zamowic caly kontener podzespolow. Wowczas bedziemy mogli mowic o sukcesie, a firma zacznie nam dawac tez pensje:) Nie wymagam zadnego wkladu finansowego. Tylko fachowej wiedzy, popartej najlepiej juz jakimis projektami, chocby domowymi, ktorych nawet nikt nigdy nie widzial. Sam projekt, zarowno ukladu jak i softu do niego nie musi byc w pelni autorski. Inspiracja moze plynac z gotowych juz ukladow, do ktorych Ci ludzie musza potrafic dotrzec. Nie chcialbym jednak, zebysmy produkowali cos co jest czysta kalka z czyjegos pomyslu. Takie cos byloby niedopuszczalne.

I teraz juz absolutnie na zakonczenie, bo pewnie moi drodzy juz polowa z Was spi czytajac ten post ;)
    Mysle, ze swoja propozycje kieruje do osob tylko z Warszawy i okolic. Nie chce stwarzac juz na wstepie jakichs ograniczen, ale wydaje mi sie, ze w tym aspekcie inne rozwiazanie bylobby malo sensowne.
    Zdecydowalem sie na to ogloszenie tutaj, bo mam nadzieje, ze moze jakis prfesor z PW przekaze je dalej do swojej katedry.....
    Jesli ie bedzie chetnych....coz.....sa jeszcze inne mozliwosci.....
    Generalnie zapraszam z wszelkimi ptaniami na mmarczewski(malpa)op.pl
    Prosze mnie tez nie zrozumiec zle, ale jesli ktos napisze "jestem zainteresowany, prosze o szczegoly" to jednoczesnie pozbawia sie szansy na moja odpowiedz, bo jesli nie tsac kogos na pare zdan o sobie, to jaka jest gwarancja, ze ktos w przyszlosci bedzie mnie leniwy prawda?
    Nie mam pojecia na jaki odzew moge liczyc. Jednak postaram sie odpisac na wszystkie listy i zpaytania. Jednoczesnie uprzedzam , ze pomiedzy 27 grudnia a 2 stycznia, bede najprawdopodobniej poza zasiegiem sieci.
    Juz widzialem w tym dziale podobne watki....moj ulubiony: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic445443.html
    Szkoda, ze niektorzy zapominaja, ze taki Gates czy inny Jobs zaczynali tylko z glowa pelna pomyslow i psutym garazem w domu rodzicow.

I tym pozytywnym akcentem zegnam wszytskich i zycze milych Swiat:)
    Maciek
  • #2 3360003
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    ELKACZURO napisał:
    Szkoda, ze niektorzy zapominaja, ze taki Gates (...) zaczynali tylko z glowa pelna pomyslow i psutym garazem w domu rodzicow.

A plotki mówią że pracując w jakiejś firmie, zamiast sprzedać jakiś produkt firmie sam go kupił, czy jakoś tak tam było. ;)
  • #3 3360018
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    CHyba wlasnie dokladnie tak bylo :) W kazdej plotce ziarnko prawdy. W sumie Twoj przytyk jest bardzo sluszny, ale zapewniam, ze to co napisalem wyzej jest jak najbardziej wiarygodne:) Pozdrawiam
  • #4 3360123
    tolo2
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    a może interesuje cie kontakt z biurem projektowym w polsce,robią obecnie komresję wideo i audio mp4.możesz tam zamówić projekt pod twoje potrzeby i wykonać wyrób być może taniej niż w chinach.posiadają najnowsze maszyny do montażu smd.po co kupować piekarnię jak chcesz pojeść chleba.
  • #5 3360153
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    Nie wydaje mi sie zeby mogli przebic cenami podzespolow firme z ktora bede wspolpracowal. Moja ambicja nie jest zlecenie jakiejs produkcji wg projektu tutaj w Polsce jakiejs firmie. Moja ambicja jest stworzyc m.in taka wlasnie firme :) Zreszta, powod dla ktorego moje dzialanie jest takie, a nie inne, jest bardziej zlozony. Ale to forum chyba nie jest miejscem gdzie sie mowi o takich rzeczach. Na tym etapie taki poziom szczegolowsci opisu przedsiewziecia powinien wystarczyc nawet najwiekszym malkontyentom....przynajmniej tak mi sie wydaje ;)
  • #6 3360490
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6524
    Montując to w polsce nie masz szans na konkurencyjność względem takich "producenów" jak np. Manta Multimedia.
    Tego typu konstrukcje wykorzystują zazwyczaj specjalizowany mikroprocesor i w zasadzie są to użądzenia jednoukładowe. Miejsce na "inwencję" ogranicza się do stworzenia oprogramowania i wzoru obudowy, co również taniej zlecić chińskiej firmie.
  • #7 3360525
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Wchodzenie w MP3 teraz kiedy jesteśmy zalani tymi produktami jest mało obiecujące. Niedługo wszyscy będą mieli komórki z MP3 a zwykłe odtwarzacze MP3 będą dodawane do proszków piorących. Zrób skaner laserowy na dyskotekę i jakąś mniejszą wersję do domu, czegoś takiego jeszcze nie sprzedają w supermarketach. Mam jeszcze wiele innych pomysłów, ale bez kasy nie do zrealizowania.
  • #8 3360580
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    Tzok, zalezy co nazywamy montarzem:) A wlasciwie o ktorym "etapie produkcyjnym" rozmawiamy. Manta nie oferuje nic oryginalnego tylko typowa chinska pstrokacizne.....gdybym szedl po lini najmniejszego oporu juz dawno mialbym sprzet z "ich" asortymentem i z duzo lepszymi cenami. Jednak takei dzialanie jest jak dla mnie malo rozwojowe. Wlasnie taka inwencja jesli chodzi o obudowe i soft mnie bardzo interesuje. potrafilbys wykazac sie inwencja jesli chodzi o napisanie frimwaru? Bo wlansie licze na to, ze uda mi sie tu znalezc taka osobe, z ktora rzeczowo bedzie mozna pomowic na zywo:)

Dar.El mysle, ze jednak nie do konca dobrze czytasz rynek. Jest pare szczegolow, ktore sprawiaja ze mozna naprawde liczyc na ugranie czegos konkretnego. Jesli masz ochote to zapraszam na priv i mozemy pomowic, albo nawet sie spotkac.
  • #9 3360619
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Nie chce Cie zrazac kolego ELKACZURO, ale inwestowanie w produkcje odtwarzaczy MP3 jest skazane na porazke badz minimalne nieoplacalne dochodzy. Po pierwsze jest to tanie, po drugie na rynku mamy juz powodz tego, po trzecie nie podejrzewam zebys mial nazwe firmowa, ktora moze konkurowac z producentami ktorzy sprzedaja takie sprzety ciutke drozej niz manta i tym podobne.
    Jezeli chcesz zainwestowac w produkcje elektroniki, to ja bym sie skupil na produkcji sprzetu dla przemyslu, takie jak aparatury kontrolno-pomiarowe, testowe, a nawet cos w rodzaju prostego sterownika PLC.

tolo2: o jakich nowych maszynach smt mowa? moglbys zdradzic marke i parametry?
  • #10 3360653
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    No wlasnie Grunge. Powodz. Glownie tandetnego pstrokatego syfu z ChRL. Wyroznia go brzydota, mala funkcjonalnosc, kiepski soft, beznadziejne baterie.....monza sporo wyliczac......

Dlatego chetnie nawiaze wspolprace z pomyslowymi i otwartymi osobami, ktore zechca stworzyc urzadzenie, ktore jesli sie dobierze odpowiednie parametry, stworzy swietna wypadkowa jakosc/cena. Zostawcie to jak to bedzie wygladac, skad wziac dobre a zarazem tanie czesci! Bo to juz jest. Zasatnowcie sie czy potraficie cos takiego zaprojektowac.

:) Ciesze sie, ze coraz wiecej osob mi mowi, ze to sie nie uda...jak mawia jeden z moich mentorow.....stwarza to idealna sytuacje braku konkurencji :D Jesli mowicie, ze to sie nie uda, to moze ja to po porstu zrobie :)
  • #11 3360738
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    Nie che byc czarnowidzem ale to sie nie sprawdzi .. odtwarzacze mp3 ... w CHrl odtwarzacz mp3 1gb to 22zl <do tego clo i inne> jezeli produkt ktory chcecie stworzyc bedzie lepszy .. ale drozszy i to duzo to jest skazany na porazke Bo nikt nie kupi czegos solidnego i dobrego.,..czemu ? bo sie poprosu nie oplaca Nie wiem czy pan zauwazyl iz w markecie..< a powiedzmy ze klijentela odwiedzajaca hipermarket odzwierciedla wasza klijentele > nikt nie patrzy na jakosc .. a pierwsze na so sie zwraca uwage to Ile to kosztuje ? sam czesto kupuje marnej jakosci elektronike za niewielka kase.. bo jak sie popsuje po paru mc to kosz i tyle,, nawet nie zawracam sobie glowy gwarancja bo szkoda nerwow i czasu .. kolejna sprawa Certyfikaty badania jakosciowe i inne wymagane do wprowadzenia czegokolwiek na masowy rynek .. to kosztuje i to duzo a jezeli nie zostana zrobione to cos sie komus stanie .. i zrobi sie z tego niesamowicie wielka afera

Ja osbisie prowadze w obecnej firmie pare projektow zwiazanych z elektronika ktore stoja bo :
    - brak jest osob kompetenych do rozwijania oprogramowania pod windowsa czytaj programity
    - praca zdalna przez internet nie przynosi zamierzonych efektow

De fakto jest szeroki rynek osob potrzebujacych prodoktow ktore obecnie stoja u nas w frmie a nie ma komu robic/zrobic/wykonac
  • #12 3360779
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    Wyobrazmy sobie playerek ladniejszy, funkcjonalniejszy, z lepszymi parametrami od tego co mamy w supermarketach. Wyobrazmy sobei ze zbudujemy go na tyle tanio ze bedziemy mogli byc tez konkurencyjni cenowo. Sprawa CE i FCC jest do przejscia. Jesli chodzi o cla itd to ten watek jest rowniez ujety przeze mnie w kalkulacjach.

Doskonale sobei sprawe z tego ze Polska jest ciagle rynkiem ceny i zapewne dlugo jeszcze takim pozostanie. Nalezy sie do tego dostosowac i juz. Trzeba tyklko to zrobic we wlasciwy sposob. OK. Jak narazie przegrywam z pesymistami (realistami ?...eeee..... nie wierze;) ) 1:5.
    Ale dyskutujmy. Cos w koncu z tego zbudujemy. Prosze do mnie nie mowic per pan, bo ja przeciez ledwie 23 lata mam:)
  • #13 3360787
    tzok
    Jak wspomniałem - odwarzacze czy to MP3, czy to DVD opierają się o gotowe mikrokontrolery i tu jest małe ale... w większości nie ma ogólnodostępnej dokumentacji - albo możesz ją kupić (jeśli sam chcesz opracować firmware) albo zlecasz napisanie firmware wytwórcy układu. To trochę tak jak z tymi naszymi F16 ;) wszelkie zmiany w sofcie mogą robić amerykanie, bo my nie mamy pełnej dokumentacji i kodów źródłowych, bo nie stać nas było na ich zakup.
  • #15 3360870
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    OK. Zatem wyobrazam sobie (nie znam sie na tym, wiec poruszam sie troche po omacku) ze mozna zaprojektowac uklad w oparciu o pewne gotowe mikrokontrolery, ktore maja pewna "ukryta/wbudowana" czesc softu do ktorej nie mamy dostepu. Mozna jednak modyfikowac pewna jej "ogolnodostepna" czesc i robic urzadzenie jakby pod siebie tak? Natomiast druga opcja, jak mi sie wydaje, po porstu kupic dokumentacje....tu z kolei mamy do czynienia zapewne z ogromnymi kosztami.

A mzoe istnieje jakas klasa procesorow, ktore mozna naprawde juz ladnie kontrolowac wlasnym, autorskim softem, przy zalozeniu, ze takie kontorlery nadaja sie do zbudowania odtwarzacza mp3?
  • #16 3360894
    Poziom 36  
    tak sa to 8051 np posiadajce wbodowany dekoder mp3 <tylko> albo potezniejsze jednoski avr.. z tym ze taki 8051 wraz zdekoderem od producenta nie kupisz nigdy taniej niz 3zl <w sklpie okolo 50-100zl> bo nie jest to prodkot przewidzany na sprzedaz na ogromnna skale.. raczej hobbystyczie
  • #17 3360899
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    OK. W ogole teraz mowimy o tym, ze mamy pewne procesory do kotrych sie robi jakby specjalny soft, dzieki kotremu ten procesor przelicza rozne rzeczy, zeby jego peryferie dzialaly tak jak my chcemy....albo od zera projektuje sie gotowy krzem, kory juz "mechanicznie" robi to co chemy, bo tylko do tego zostal zaporojektowany tak?
  • #18 3360928
    Poziom 36  
    ELKACZURO napisał:
    .albo od zera projektuje sie gotowy krzem, kory juz "mechanicznie" robi to co chemy, bo tylko do tego zostal zaporojektowany tak?

zaprojektownie i zorbienie kostki krzemowej to sa Setki jak nie miliony tys zl ..jezeli nie mamy nic oczywiscie
  • #19 3360996
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    Dobrze. Poki co nie mam takich pieniedzy. Wiec nalezy myslec o podpieciu dobrego softu do gotowego rodzaju kontrolera prawda? W takim razie czy jest ktos w tym kraju kto potrafilby optymalnie dobrac parametry takiego urzadzenia, wybrac odpowiednie kosci, generalnie zaporojektowac plytke. Zeby naprawde rzetelnie i wiarygodnie sprawdzic czy oplaca sie trzaskac w ChRL uklady wg naszego projektu, musielibysmy jak najmniejszym kosztem doprowadzic do sytuacji, w kotrej to mamy w reku gotowy SPRAWNIE dzialajacy prototyp. Zeby sie wyroznic na rynku, nie ma innej mozliwosci, jak swtorzyc wlasne rozwiazania w oprogramowaniu. Tylko dzieki temu, bedziemy mieli kontrole nad tym produktem i bedziemy mogli dac ludziom to czego naprawde chca.
  • #20 3361001
    tzok
    Przedstawię sytuajcę jaką ma Manta z Emperorem III - nie kupili narzędzi programistycznych do procesora tylko zlecili producentowi w China stworzenie oprogramowania. Sami nic w nim nie moga zmieniać. W przypadku procesorów stosowanych w starszych odtwarzaczach, były modyfikowane/alternatywne firmware, bo były ogólnodostępne (mniej lub bardziej legalne) narzędzia programistyczne.

Jeśli chcesz pisać własny firmware musisz kupić na to licencję a wtedy nie będziesz już w stanie sprzedawać produktu po konkurencyjnej cenie. Projektowanie własnego układu to olbrzymi nakład finansowy, cała chinszczyzna "leci" na kilku masowo produkowanych układach i często na tym samym (ew. lekko zmodyfikowanym - kolorystyka, logo, język) firmware.
  • #21 3361092
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    Dobrze. Inne pytanie w takim razie. Czy naprawde nie da si ezaprojektowac we wlasnym zaciszu domowym takeigo teoretycznie prostego ukladu jak ma ten player? http://www.manta.tv/poland/produkt-190-8.html

Prosty wyswietlacz, dyktafon, radio, odtwarzanie kilku formatow plikow. Sam posiadam taki na kontrolerze o oznaczeniu AMP2051 (czy dobrze mi sie wydaje, ze producentem jest Samsung?), radiu Philipsa(TEA5767) oraz kostce 256 mb hynixa. Niby niezle podzespoly, ale wszystcy wiemy, ze ten produkt jest rasowym shitem. DLaczego? Po pierwsz emoje radio w ogole nie dziala. Tak naprawde jakiej czestotliwosci sie nie ustawi, to i tak bedzie szum. Po drugie czesta zawieszenie sie playerka. Po trzecie toporny interface. Czy naprawde nie sposob zaprojektowac takeigo ukladu, tak zeby to dzialalo jak nalezy? Tu nie chodzi o jakie sspecjalne wodotryski przeciez. Tylko nie ch to urzadzeni porzadnie robi to co do niego nalezy. Jednoczensnie niech jego obsluga bedzie latwa i przyjemna? Co z mozliwosciami opensourocwych softow? Co z rockboxem?? Moze kots tutaj potrafilby to wykorzystac?? http://forums.rockbox.org/index.php?topic=6751.0
  • #22 3361108
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Przedstawie sytuacje od innej strony.Przedewszystkim jaką kwote chcesz zainwestować??czy zastanawiałeś sie nad obudową do tego odtwarzacza??koszt zaprojektownia i wykonania SAMEJ formy to koszt >10000 zł...mówiłeś coś o jakości w takim razie musisz użyć tworzywa pierwszego gatunku nie z przemiału!.Chiny sprowadzają tworzywa z przemiału i gorszego gatunku nawet z Europy! dlatego ich produkty są takiej jakości jakiej są...Mówie to z doświadczenia.Inwestycja by sie opłacała ale przy DUŻYCH zamówieniach...I druga sprawa zamierzasz z Chin sprowadzać cały kompletny układ(czyt.polutowany) czy same elementy??
  • #23 3361115
    tzok
    Tam jest mowa o ARM9 czyli procesorze RISC ogólnego przeznaczenia... tanie to to nie będzie. To raczej nadaje się na małoseryjną produkcję zestawów do samodzielnego montażu.
    Chińskie specjalizowane mikrokonrolerki mają możliwości jakie mają ale są tanie. Żeby ktoś kupił coś droższego musi to mieć markę.
    Poza tym jak już zauważono MP3 to przeżytek, niemal każda komórka ma już taką funkcję, tearz na "topie" są przenośne odtwarzacze wideo, zwane niekiedy MP4.
    Zauważ też, że taka Manta (wiem uczepiłem się tej firmy) w zasadzie nie prowadzi testów oprogramowania, rzeczony juz odtwarzacz DVD - Emperor III w chwili premiery nie obsługiwał w ogóle połowy deklarowanych funkcji a spora część ego co była obsługiwana miała błędy. Beta testerami byli sami użytkownicy końcowi, którzy zgłaszali problemy przez forum...
  • #24 3361174
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    Jesli chodzi o obudowe, to oczywiscie wiem z jakimi kosztami nalezy sie liczyc. Oczywiscie, ze wszystko zalezy od ceny, ale np model ktory podalem w linku wyzej uwazam,ze body ma nienajgorszej jakosci. Jelsi chodzi o to w jakiej formie chce sprowadzac to jest to wypadkowa kilku rzeczy. Ale generalnie duzo zlaezy od orzecznictwa naszego urzedu celnego :)
    Pyatcie mnie o tyle rozmaitych rzeczy. A ja tu sam szukam odpowiedzi na jedno pytanie. Czy da sie zrobic takie bebechy jak bym chcial i w taki sposob jak sobie wyobrazam. Jelsi nei, to moze mozna inaczej. Szukam tylko kogos, kto przy calej swej wiedzy i wyobrazni, moglby sam od siebie zaproponowac jakies rozwiazanie. Wowczas moglibysmy razem wspolnie usiasc. Omowic mozliwe opcje. Nastepnei stworzyc chociaz jakas forme, zalazek czegos, na podstawie czego moznaby konkretnie juz zofertowac Chinczykow. Dopiero wtedy mozemy miec jakies pojecie, czy jest jakakolwiek szansa na podjecie proby wprowadzania wlasnej marki.
    A wiekszosc z Was bierze sie odrazu za sprawdzanei czy skalkulowalem to, a czy tamto tez......nie to ze narzekam...dzieki wszystkim za caly wklad w ta dyskusje. Chodzi mi tylko o to, ze obecnie te wszystkei pytanai nie sa az tak istotne.....tymbardziej, ze na czesc z nich mam odpowiedz i to pozytywna. Tyle mowimy tu o kosztach. A skad wiecie ajka mam umowe z Chinami? A moze oni wrecz maja chec sie dolozyc do czegos takiego? Po co? A moze po to, by nas juz za chwile kupic, bo w ten sposob latwiej im bedzie wejsc do Europy, bo mysla o tym czy by nie zainwestowac w Polsce kilkudziesieciu milionow dolarow. Tylko po co o tym wsyztskim tu pisac....? To jest wszystko do omowienia z powazna i znajaca swoj fach osoba, ktora zechce sprobowac wejsc w taki uklad. Czy w ogole jest tutaj ktos kto, mimo, ze pietrzy sie mnostwo przeszkod, to jest w stenie powiedziec "ok, sprobujmy" ?? Tzok?

OK. Z tymmi telefonami to jest Twoja opinia. Czy sluszna? Ja mam inna opinie. Np taka, ze mp3 w komorce to wciaz gadzet i wodotrysk. Poza tym dopoki przesyl mp3 przez siec gsm nie bedzie powszechny, latwy i szybki, to nie mamy o czym mowic. Tzok! Nie widzisz. Sam juz porponujesz pewne rozwiazania. To co tarktujesz jako przeszkode moznaby wykorzystac jako pewien system/profil dzialania firmy. Dlaczego nie? Co stoi znowusz na przeszkodzie??
  • #25 3361197
    tzok
    Wszystko co piszesz, można zrobić ale nie po konkurencyjnej cenie. Montaż płytek w Polsce jest średnio opłacalny i jest to spora inwestycja (żeby był opłacalny trzeba zainwestować w zautomatyzowaną linię produkcyjną).

Takie urządzenia to nie moja działka, śledzę rynek nowoczesnych technologii, znam się na elektronice ale nie na tyle żeby pisać soft na takie urządzenie czy je projektować. Wolę pozostać przy bazach danych i językach wysokiego poziomu, tudzież przy sieciach LAN ;)
  • #26 3361216
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    Skad wiesz ze nei mozna? Przeszedles kiedys dokladnei caly proces logistycznie projektowania takeigo urzadzenia? Naprawde nikt nei jest chetny chocby wstepnego projektu zrobic....moze nawet bez prototypu....zebysmy sami juz jako wspolny zespol przekonali sie czy to sie oplaci? Zaprojketoujmy cos. Ustalmy jakie to ma miec parametry. Wyslijmy oferte Chinczykom. Moze czesci udasie sprowadzic taniej niz sadzimy. Dalczego czytasz tak nie uwaznie Tzok? Msylicie, ze im tylko zalezy na maksymalnej sprzedazy maksymalnego szajsu? MOze nie tym na ktorych trafilem? MOze sa zainteresowani zupelnie inna forma wspolpracy?

Nie zgodze sie tez z Toba odnosnie rzekomego odejscia mp3 do lamusa? Nie dostrzegacie jak rynek sie rozwarstwia na dwie ligi? Bez rozdzialu ktora lepsza ktora gorsza. Sa po porstu inne.

Liga A - prosty maly odtwarzacz MP3 - jak najwiecej formatow, maksymalnie funkcjonlany, kosc flash

Liga B - przenosne MP4 z mozliwoscia odtwarzanai wielu formatow video, z wbudowanym hdd.....i to nie jakims smiesznym niczym w iPodzie 60gb tylko 120, 160

Ile osob by nie chialo miec tego "przestarzalego" mp3 ???
    http://www.anythingbutipod.com/archives/2005/08/mobiblu-dah1500i-review.php

A tego ???
    http://www.anythingbutipod.com/archives/2005/...he-qoolqee-x-to-jens-of-sweden-as-the-mpx.php
  • #27 3361306
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    W dzisiejszych czasach nikt nie produkuje na magazyn tylko pod konkretne zamówienie czyli dziś sprzedane a jutro wyprodukowane. Co ma być produkowane to decydują banki które to finansują. Przy masowej produkcji np Chińska zapalniczka która kosztuje w kiosku 1zł hurtownik ma ją w Polsce (po zakupie kontenera ich) za 10gr.
  • #28 3361574
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    Nie chce produkowac na magazyn, tylko mnie interesuje wprowadzenie nowej marki, czegos rozwojowego. Potrzebuje kogos, kto juz w swoim zyciu samodzielnie zbudowal jakis nawet prosty odtwarzacz MP3 i kto jest gotow wejsc ze mna w wyzej opisany szczegolowo uklad. Dopiero jak bedziemy mieli wstepny projekt, jestesmy w stanie ocenic czy mozemy byc konkurencyjni.

Jestem w szoku, ze tak bardzo jestescie zamknieci i ograniczenie wieloma schematami. Naprawde myslicie, ze taka "zabawa" jest tylko dla wielkich z m ilionami zielonych?! Dlaczego ciagle ta teza Wam dzwieczy w uszach? Czy tutejsi projektanci sa tak leniwi czy brakuje im umiejetnosci? Ja przyszedlem tu nawiazac kontakt z osoba, ktora bedzie potrafila zrealizowac taki projekt. Wszelkie inne obwarowania, analizy pozostawcie innym, ktorzy sie lepiej na tym znaja. Juz nawiazalem kontakt z jedna rozsadna osoba, ale ona niestety specjalizuje sie w nieco innej dziedzinie niz MP3, choc jak wiadomo, elektronika jest jedna.

Poeplnilem chyba maly blad :D Nie powinienem Wam mowic skad i dlaczego i w jaki sposob, po to Wam zamydla cala idee. Powinienm rzucic lakonicznie "Zlece projekt porstego odtwarzacza mp3" i juz mialbym pewnie kilka kontaktow. Dlaczego do osob w tym dziale ktore wystawia tak lakonicznego posta uderzacie w kilka osob, a jesli ktos przyjdzie z konkretami i wylozy Wam cos na tacy, to podchodizice jak do jeza?!

Satgal gdyby kazda firma miala podejscie jak Ty, to haslo "rozwoj" byloby nie do odnalezienia nawet w najlepszej encyklopedii :)

Zapraszam na priv kazdego, kto odrzuci pewne schematy, tylko zechce po konsultacjach zaprojektowac cos takiego co wystarczy do wyslanai do fabryk pewnegp zapytania. Potzrebuje kogos z powaznym podejsciem, bo tylko bedac konkretnym mozna w rozmowach z Chinczykami wyjsc na swoje.

Jesli nikt nie che sie tego podjac to trudno. Moge probowac tez nawiazac wspolbrace z amatorami/napalencami z innych krajow Europy....kilku na rockboksie znajde. I to niezlych.

Dlaczego jak takie Meizu (http://www.anythingbutipod.com/archives/2006/07/meizu-m6-miniplayer-review.php) oglasza ogolnie w internecie konkurs na projekt swego kolejnego sztandarowego modelu, to zaraz ma na stole pomysly od mniejszych i wiekszych specjalistow?? Dlaczego Chinczycy potrafia a Wy nie? Oni beda uzaleznieni od schematow i marki jakiejs firmy!! A tu macie szanse uczestniczyc w czyms wlasnym....Dlaczego tego nie czujecie??
  • #30 3361792
    ELKACZURO
    Poziom 11  
    Satgal przeciez wlasnie m.in. o to chodzi !!! Tylko, ze to ma byc jakby "nasz" produkt. Tylko, zeby byc konkretnym i powaznei rozmawiac z naprawde powaznymi fabrykami, to nalezy tez cos dac od siebie. Np poprawnei zaprojektowany uklad. Poza tym nie wszystkie fabryki w Chinach sa kapitalem zachodnim. Zareczam Cie. To raz. Dwa, moge tak odpowiadac w neiskonczonosc wsyztskim, ktorzy z mentorskim tonem wchodza w dyskusje. A tu nie o to chodzi. Przestancie mnei traktowac jak pierwszego lepszego z ulicy ktory mowi "eee....hmmm...wlasciwie....eee....hmmm....to ja bym cos zrobil....ale ...hmm....eee....nie wiem jak.....pomozcie.....".....kurde.....Czy to jest powazne? Ja juz formalnie dzialam, mam na glowie takei rzeczy jak zusy i inne skarbowki, wiec naprawde, prosze nie pytajcie mnie "czy zastanawialem sie ze w dzisiejszych czasach jest tak czy siak" albo "czy zastanawiales sie ze do tego trzeba zrobic obudowe". Ten etap to ja juz ma dawno za soba....naprawde. Teraz, zeby to wszystko ruszylo potrzebuje jednej, ,moze 2, moze 3 osob.....

Dlaczego napisanu tu juz prawie 30 postow, a tylko jeden Avatar i Tzok potrafia zrozumiec czego tak naprawde potrzebuje?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby założenia polskiej firmy produkującej odtwarzacze MP3 z własnym oprogramowaniem i unikalną konstrukcją, z zamiarem konkurowania z tanimi chińskimi produktami. Autor, student geografii z UW, poszukuje inżynierów i programistów do współpracy przy projektowaniu urządzenia, które miałoby lepszą jakość, funkcjonalność i konkurencyjną cenę. Poruszono kwestie techniczne dotyczące wyboru mikrokontrolerów (np. 8051, AVR), problemów z dostępnością dokumentacji i licencji na firmware, kosztów projektowania układów scalonych oraz produkcji i montażu PCB. Wskazano na trudności związane z konkurencją tanich chińskich produktów, konieczność posiadania innowacyjnych rozwiązań, a także wyzwania prawne i certyfikacyjne (CE, FCC, recykling, ograniczenia stosowania ołowiu). W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące alternatywnych produktów (sprzęt przemysłowy, aparatura kontrolno-pomiarowa, gry edukacyjne z geografii) oraz form współpracy (udziały, wynagrodzenie, biura projektowe). Podkreślono potrzebę posiadania szczegółowego projektu, kalkulacji kosztów i prototypu przed podjęciem produkcji. Wskazano również na bariery rynkowe, takie jak dominacja marek zagranicznych, wojna cenowa i nasycenie rynku MP3. Dyskusja zawierała także refleksje na temat polskiej przedsiębiorczości i realiów finansowych startupów elektronicznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA