logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 171. Po dodaniu gazu silnik jakby się dławił i tracił moc.

suissman 23 Gru 2006 01:10 5035 6
REKLAMA
  • #1 3361194
    suissman
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.

Jakiś miesiąc temu odebrałem samochód (opel astra F 1,4 benzyna 1997 r silnik C14NZ)z warsztatu, gdzie robiony był remont silnika. Przez pewien czas było wszystko ok, natomiast kilka dni temu zostawiłęm samochód na parkingu i już go nie odpaliłem. Rozrusznik kręcil ale nic więcej się nie działo, tak jakby nie było iskry. Wyjąłem więc aparat zaplonowy i cewkę razem z modułem, i po włożeniu tego do innego opla okazalo się że normalnie wszystko działa. Żeby było smieszniej, gdy wlożyłem to spowrotem do swojego auta bez problemu odpaliłem. Samochód jednak stał się mułowaty, tzn. po dodaniu gazu silnik jakby sie dławił i tracił moc. Na wyświetlacupokazuje mi błąd 171 - Mieszanka za uboga dla pełnych obciążeń. Cz ktos moze mi powiedzieć gdzie szukać przyczyn? I jak to naprawić? Z góry dziękuję i pozdrawiam.[/youtube]
  • REKLAMA
  • #2 3361206
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3363800
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 417
    rutyna cie zgubi bo nie czytasz tematu
  • REKLAMA
  • #4 3363930
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3364785
    suissman
    Poziom 11  
    Hmmm. Co prawda jestem pewny że mam opla, jak tez jestem pewny że pokazało mi błąd 171 - nie wiem co to oznacza, a kody znalazłem na jakiejś stronce o oplach i jest ich tam w sumie ok 500. przyznaję sie też do błędu- nie wiem czy to coś zmienia, ale silnik w moim aucie to x14nz. W tej chwili jest to już próżna dyskusja. Mułowatość samochodu ustąpiła i jak się okazalo przyczyną był źle założony (przesunięty) aparat zapłonowy. Po korekcie jest ok (na wyświetlaczu przestało natomiast pokazywać jakiekoleiwk błędy, od razu wyświetla prędkość). A właściwie było ok, gdyż po przejechaniu ok 30 km samochód zaczał szarpać i zgasł, i już nie udało się go uruchomić. Stało się więc to samo co kilka dni temu. I terwaz to już kompletnie nie wiem co robić. Rozrusznik kręci, natomiast nic więcej się nie dzieje. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3364833
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Sprawdz czy jest iskra na wszystkich swiecach,
    moze CKP jest zjechany/uszkodzony,
    zmierz ciscnienie paliwa,
    sprawdz sterowanie wtryskow,
    moze zaplon sie znowu przestawil,
    moze masz przestawiona kolejnosc zaplonu,
    ???
    Moze byc jeszcze wiele przyczyn, ale musisz zaczac sprawdzac bo inaczej nic nie zdzialasz.

Pozdr. Procekkk
  • #7 3378391
    suissman
    Poziom 11  
    Nooo...zmieniłem moduł pod cewką i narazie (odpukać) jest ok...temat więc można chyba uznać za zamknięty...
    niemniej dziękuję za szybka reakcję.
    pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Astry F 1.4 (silnik X14NZ) zgłosił problem z błędem 171, który wskazywał na zbyt ubogą mieszankę przy pełnym obciążeniu oraz objawy dławnienia i utraty mocy po dodaniu gazu. Po remoncie silnika i wymianie aparatu zapłonowego oraz modułu cewki problem początkowo ustąpił, jednak po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów samochód zaczął szarpać i zgasł, nie dając się ponownie uruchomić mimo kręcenia rozrusznikiem. W dyskusji wyjaśniono, że kod 171 nie jest generowany przez system sterowania silnikiem Opla, a może pochodzić z innych systemów lub być błędnie interpretowany. Sugerowano sprawdzenie iskry na świecach, czujnika położenia wału korbowego (CKP), ciśnienia paliwa, sterowania wtryskiem oraz kolejności zapłonu. Ostatecznie wymiana modułu pod cewką rozwiązała problem, a błąd przestał się pojawiać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA