logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmac.Mocy wk-200m problem po podlaczeniu do laptopa.

Misio89 23 Gru 2006 20:23 2677 13
REKLAMA
  • #1 3363644
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam
    Mam problem otoz jestem posaidaczek wzmacniacza mocy firmy elektronika wk-200m posiadam do niego rowniez pulpit mikserski. Problem jest taki ze jak podlacze to do swojego laptopa to bardzo mi buczy i szumi, wzmacniacz wydaje dzwieki taki jakby odtwarzal prace elementow znajdujacych sie we wnetrzu mojego komputero tj, pracy dysku procesora itd. Wczesniej jak mialem komputer PC to nie bylo takiego problemu tzn. bylo slychac jakies tak szumy czy prace dysku ale nie tak glosno i gdy puszczalem muzyke juz tego nie bylo slychac. Karte dzwiekowa w laptopie mam zintegrowana Realtek HD Audio. Czy jest na to jakas rada? Sa moze jakies uklady ktore tlumia takie dzwieki ktore wydaje komputer?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3364125
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    Witam

A może jest gdzieś przerwa masy na kablu lub wzmacniacz ma zbyt dużą czułość. Spróbuj podłączyć pod wejście o małej czułości, kartę dźwiękową pogłośnij na maksa.
    Możesz również zamontować na kablu rezystory zwierające oba kanały do masy np 10kΩ lub mniej ale to trzeba sprawdzić metodą prób i błedów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3364433
    Misio89
    Poziom 20  
    To jest koncowka mocy czyli wysterowana jest na max tak podejrzewam ze ma duza czulosc. A przerwy na kablu nie ma. We wzmacniaczu mam tylko jedno wejscie chinch wiecej nie ma. A z rezystorami to o co dokladnie Ci chodzi? Przypominam ze koncowka jest mono.
  • #4 3364475
    ciuqu
    Poziom 38  
    Czy końcówka ma regulację głośności, czy regulujesz głośność laptopem?
    Czy laptopa podpinasz bezpośrednio pod końcówkę czy przez pulpit mixerski?
    Co do rezystorów (teraz to rezystora) to wpinasz go równolegle z chinchem czyli rozkręcasz chinch i podłączasz rezystor tam gdzie są podpięte kable. Rezystor posłuży do stłumienia małych sygnałów czyli trzasków dysku itp.
  • #5 3365103
    Misio89
    Poziom 20  
    Koncowka nie ma regulacji glosnosci. Glosnosc reguluje laptopem. Podpinam i bezposrednio i przez pulpit ijest to samo zadnej roznicy. A co do tego rezystora to chyba bedzie trzeba sprobowac. Tylko czy to pomoze?
  • #6 3365580
    ciuqu
    Poziom 38  
    Teraz rozumiem, laptopa pewnie masz ściszonego do minimum, więc stosunek sygnał szum jest bardzo mały tzn. głośność dźwięku jest porównywalna z głośnością trzasków, nie wiem tylko dlaczego to samo występuje przy pulpicie mixerskim, chyba że pulpit ma tylko wejścia o dużej czułości do podłączenia mikrofonu lub gitary.
    Aby nie było trzasków twoja karta dźwiękowa musi pracować conajmniej na 3/4 głośności. Lepszym rozwiązaniem niż rezystor będzie zastosowanie potencjometru 15÷50kΩ logarytmicznego z literką B wtedy głośność będziesz mógł sobie nim regulować, jeżeli nie masz potencjometru spróbuj z rezystorem. Pamiętaj że laptop minimum 3/4 głośności i dobierasz sobie rezystor by uzyskać optymalna głośność.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt
  • REKLAMA
  • #7 3366069
    Misio89
    Poziom 20  
    Aha tzn wiesz nie zaleznie od tego jak glosnosc w lapie jest ustawiona to jest wlasnie te szumienie i trzaski jak podglasniam to to narasta, nie moge miec karty wysterowanej tak jak piszesz poniewaz wtedy mam bardzo znieksztalcony dzwiek suwak od glosnosci glownej musi byc ustawiony w polowie pierwszej kreski ew. na pierwszej kresce i nie wiecej. Najpierw sproboje z tym rezystorem. A na pulpicie tez wystepuja trzaski bo mam wejscie a na pulpicie mam przycisk LIN. GIT i muszem miec go wlaczonego mam jeszcze jeden GRAM. MIK. ale jak go wlacze to wogle sie sluchac nie da.
  • REKLAMA
  • #8 3366351
    ciuqu
    Poziom 38  
    No właśnie. Wzmacniacz ma dużą czułość i jak dasz głośniej to przesterowujesz wzmacniacz i wszystko charczy, jeżeli zastosujesz rezystor to zmniejszysz czułość wzmacniacza i możesz wtedy pogłośnić laptopa. Spróbuj jeszcze na pulpicie mixerskim właczyć przycisk LIN i pogłośnić laptopa. GIT, MIC, GRAM, to wejścia o dużej czułości do gramofonu mikrofonu i gitary których sygnał wyjściowy jest bardzo mały ponieważ nie ma w nich elementów aktywnych. Podłączenie pod takie wejścia urządzenia typu laptop, magnetofon itp powoduje przesterowanie gdzyż sygnał wyjściowy takich urządzeń jest dziesiątki razy większy.

Wesołych Świąt
  • #9 3366365
    Misio89
    Poziom 20  
    Aha to po swietach bede musial kupic ten rezystor. A przyciski mam 2 na jednym pisze wlasnie LIN. GIT a na drugim MIC GRAM i nie da sie oddzielnie wlaczyc LIN. Sprawdze z tym rezystorem a powiedz jak go przylutowac bo wczesniej pisalesze rownolegle a mi sie te pojecia myla szeregowo czy rownolegle nigdy nie moge zapamietac o co w tym chodzi.
  • #10 3366850
    ciuqu
    Poziom 38  
    Jeżeli masz zamiar kupić to kup lepiej potencjometr pojedyńczy 50kΩ B jeżeli nie będzie B to byle jaki 50kΩ, myślałem że może masz jakieś rezystory w domu, a może się okazać że rezystor który kupisz będzie nie odpowiedni i będziesz musiał kupić następny. Jak podłączyć potencjometr masz narysowane, masa w przewodach sygnałowych zazwyczaj nie posiada izolacji więc jak przetniesz kabelek będziesz wiedział.

Wzmac.Mocy wk-200m problem po podlaczeniu do laptopa.

Wesołych Świąt
  • #11 3367195
    Misio89
    Poziom 20  
    Nom niestety w domu nie posiadam. To po swietach zakupie ten potencjometr mam nadzieje ze beda mieli a jak nie to ten rezystor kupie i zobacze czy cos pomoze.
  • #12 3374787
    Misio89
    Poziom 20  
    Czesc sluchaj mnie sie koles pyta od tych rezystorow ile one maja miec WAT a ja nie mam pojecia. Bo z potencjometru to nici nigdzie nie ma.

Dodano po 2 [godziny] 20 [minuty]:

Dobra mam te rezystory, oraz mam potencjometr tylko niestety nie 50k ohm ale 100 k ohm B i niestety nie jest tak jak myslalem ze bedzie jest jeszcze gorzej szumi ibuczy tak samo jak bylo wczesniej skolei sygnal jest bardzo slaby i ledwo go slychac na dodatek jest znieksztalcony i szaleje mi wskazowka na mikserze dochodzi az do czerwonej skali. Teraz pozostalo mi tylko rezystor przylutowac.
  • Pomocny post
    #13 3375710
    ciuqu
    Poziom 38  
    Witam

100k może być trochę za dużo, ale jeśli połączyłeś wszystko ok to powinno grać. Podłącz laptopa bez mixera ustaw laptopa na full, przekręć potencjometrem na maxa w jedną stronę potem w drugą i zobacz efekty, jeżeli dobrze go podłączyłeś to przy przekręceniu w jedną stronę nie powinno nic słychać, a w drugą będzie głośno. To samo zrób z mixerem. Laptop na full mixer na full i jak wyżej. Uważaj przy tym z full'em bo przy 200Watach możesz mieć niezapowiedzianą wizytę u szklarza. Jak masz mozliwość to prześlij mi fotki mixera wzmaka i kabla z potencjometrem. Będzie mi łatwiej coś doradzić.

Pozdrawiam
  • #14 3375898
    Misio89
    Poziom 20  
    Czesc
    Wiesz co dajmy sobie spokoj z tym wzmacniaczem kumpel przyszedl teraz do mnie ze swoim wzmakiem i nie ma tych trzaskow jest cichutko. Trudno podjalem decyzje o sprzedazy tego wzmacniacza razem z pulpitem mikserskim i bede musial sobie jakis inny kupic tak bedzie najlepiej moim zdaniem.
    pozdrawiami dziekuje serdecznie za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza mocy Elektronika WK-200M, który po podłączeniu do laptopa generuje silne buczenie i szumy, przypominające dźwięki pracy podzespołów komputera (dysk, procesor). Laptop posiada zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek HD Audio. Wzmacniacz nie ma regulacji głośności, a sygnał jest sterowany poziomem głośności laptopa. Próby podłączenia zarówno bezpośrednio, jak i przez pulpit mikserski nie eliminują problemu. Wzmacniacz ma wysoką czułość, co powoduje przesterowanie i wzmacnianie szumów przy podgłaśnianiu. Proponowano zastosowanie rezystora lub potencjometru (15÷50kΩ logarytmicznego typu B) wpiętego równolegle do kabla chinch w celu tłumienia szumów i regulacji sygnału. Potencjometr 100kΩ zastosowany przez użytkownika pogorszył jakość dźwięku i nie rozwiązał problemu. Wskazano, że wejścia GIT, MIC, GRAM na pulpicie mikserskim mają dużą czułość i są przeznaczone do sygnałów o niskim poziomie, co powoduje przesterowanie przy podłączeniu laptopa. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na sprzedaż wzmacniacza i pulpitu mikserskiego z powodu nieusuwalnych zakłóceń i szumów.
REKLAMA