Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schemat podłaczenia webasta-szukam

roberto-omen 25 Dec 2006 15:00 11540 10
Testo
    roberto-omen
    Level 11  
    zwracam sie z prośbą czy nie dysponuje ktos schematem podłączenia webasta autobusowego wodnego(VEB Olheizgeratewerk Neubrandenburg. Typ.26803 24V 22000kcal/h)
    Moze ktoś wie cos na ten temat albo miał juz do czynienia z tego typu webastem.
    Z góry dziękuje za informacje

https://obrazki.elektroda.pl/61_1167054376.jpg
  • Testo
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji …
    dragon1970
    Level 13  
    Potrzebujesz całego czy tylko zasilania (tej czarnej wtyczki na zdjęciu) .Jutro poszukam coś sie znajdzie napewno .Jest to ogrzewanie autobusowe jeszcze ich sporo jeździ , brakuje ci w nim świecy żarowej.
  • Testo
    roberto-omen
    Level 11  
    Wielkie dzieki.Świece mam na stanie,ale tylko nie wiem jak ma być podłączona owa ta czarna wtyczka,której też nie posiadam.Zdjecie które umiesciłem jest znalezione na allegro ale mam to samo.
    Ponizej zamieszczam zdjecie nad która kostka sie głowie.
    Moze wiesz na jakiej zasadzie to działa(załancza się i wyłancza automatycznie według ustawionej temperatury czy tez tzreba wszystko recznie wykonywać,posiadam webasto z nadmuchem i jest owiele prostrze bez czujników i skrzynki z układem
    Jeszcze raz Dziekuje

https://obrazki.elektroda.pl/60_1167140851.jpg
    dragon1970
    Level 13  
    Ta wtyczka jest od włącznika ogrzewania , pompki co i zasilania . Mają tam być dwa zasilania +24v ,+ załanczjący ogrzewanie razem z pompką ,+ sama pompka , prąd na wskaźnik eksploatacji i masa na kontrolkę pompki . Jeśli podłączysz termostat ten na pomce niebieski to powinno się samo włączć i wyłączć przy temperaturze około 70 stopni , drugi termostat ten na wyjściu wymiennika ciepła jest awaryjny on wyłączy bez ponownego startu ,jeśli nie podłączysz termostatów to złącz kable od nich bo ci nie odpali . Jest możliwość przerobienia go bez sterownika ale wymaga to odpowiedniego obsłużenia się z odpalaniem i gaszeniem osobiście nie polecam ale znam takich co tak mają zrobione w autosanach H-9 , sterownik jest wrażliwy na spadek napięcia i dlatego przerabiają na bez skrzynki
    roberto-omen
    Level 11  
    Mam prosbe czy mógłbyś opisać mi co i jak według schematu-zdjęcia?
    Zdjęcia zdeczka nie wyrazne,ale tak wyglada ten sprzęt co mam.
    Mógłbym prosić o opisanie tej 2 kostki(wyjsciowe) bo pare przewodów które z niej wychodza sa luzem do niczego nie podłączone(czujnik ,świeca)sa podłaczone wiec do czegos one jednak chyba sa
    dragon1970
    Level 13  
    Tak z pamięci ci nie podam postaram ci się jutro wszystkich wiadomości zebrać tylo mam je w robocie a mam II zmiane więc pojutrze ci dostarcze , mam w domu ale od sterownika ostatniego montowanego do tych ogrzewań tam są inne kostki i inaczej troche steruje jest na czujnik optyczny ty masz na elektrodę to orzewanie to jest Sirocco . Ale musisz się jeszcze postarać o włącznik i dwie kontrolki do niego . A do jakiego pojazdu go chcesz założyć jeśli można wiedzieć ?
    roberto-omen
    Level 11  
    Wielkie dzieki.Planuje zrobić ogrzewanie w garażu z tego,bo nadmuchowe sie nie nadaje występuje zawirowanie powietrza, drobinki kuzu sa w powietrzu i jak maluje sie to małe ,,syfki,, na lakierze zostaja,
    Czyli w tego typu webascie jest mozliwość regulacji temp.grzania czy też jest tylko stała.
    Duzo pali on na godzine bo tamto co mam na nadmuch po przerobieniu(ma zainstalowane 3 biegi pracy)to na 1 pali 0,7-a na 3 biegu 1,5L
    dragon1970
    Level 13  
    Temperatute reguluje tylko ten termostat na pompce w tym sterowniku tylko stałej ale były sterowniki bobajże RAP 21 które sterowały też obrotami (zwalniając gdy osiągały pewną temperature). Można stosować inne termostaty odpowiednie do potrzebnej temperatury .Ogrzewanie to pali 3,5 L na godzine
    roberto-omen
    Level 11  
    Wielkie dzieki nie spodziewałem sie że dysponujesz az takim schematem.
    Mam pytanie czy wrazie czego chandlujesz częściami do webast?
    Jescze raz wielkie dzięki