logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodyfikować stanowisko do badania wentylatorów z czujnikami drgań?

gorg82 27 Gru 2006 12:29 4079 5
  • #1 3374096
    gorg82
    Poziom 2  
    Witam!
    Chce zmodyfikowac stanowisko do badania wentylatorów ktorego schemat umiescilem ponizej
    Wentylatory beda badane pzry pomocy laserowego czujnika drgan lub czujnikow przyspieszen (akcelerometry). Podstawa przenosi drgania pochodzące z wentylatora zasilacza co powioduje ze powstaja bledy pomiarowe i to bym wyeliminowal poprzez gumowe kołki lub silikonowe pochlaniacze drgan. Do pomiaru i regulacji predkosci obrotowej wentylatorow zastosowalbym jakis panel z regulatorem i wyswietlaczem ktory steruje 3 wentylatorami (jesli ktos widzial tani to prosze o informacje) poniewaz na stanowisku chce zamontwac 3 wentylatory. Jesli to mozliwe to prosilbym o jakies rady zwiazane z modyfikacja stanowiska, roznymi konfiguracjami stanowiska (np. jeden wentylator oddzialywuje na drugi itp.), jakie rodzaje niesprawnosci mozna symulowac i w jakis sposob, sposoby zamocowania wentylatorow itp.
    Z gory dzieki za podpowiedzi i rady :D
  • #2 3394936
    MarsJan^
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Jesli dobrze zrozumialem to stanowisko ma badac bledy wywazenia lopatek wentylatora oraz stosunek pobieranej energii do obrotow (czyli wydajnosc). Jesli tak to dlaczego chcesz redukowac drgania. Drgania sa symptomem bledow wywazenia.
    Czujnik laserowy ma zapewne badac predkosc, wiec sugeruje optotranzystor (impulsy/ilosc lopatek = sumaryczna ilosc obrotow).
    Co do mierzenia przyspieszenia to nie wiem czy to ma sens, ten parametr chyba nie jest az tak istotny.

Zamiesc jakis dokladniejszy schemat tego stanowiska lub chociaz zdjecie.

pozdrawiam
  • #3 3395533
    gorg82
    Poziom 2  
    Czujnik laserowy i akcelerometry służą do pomiaru drgań. Za pomocą gumowych kołków mam zamiar odizolować drgania pochodzące z wentylatora zasilacza tak żeby nie przedostawały sie na podstawkę na której umieszczony jest badany wentylator i nie powodowały zakłóceń w trakcie pomiarów bo chcę mierzyć drgania tylko badanego wentylatora. Chcę badać różne niesprawności (nietylko niewyważenie łopatek) takie jak np. pęknięcie obudowy, wyłamanie łopatki itp. Tylko właśnie nie wiem jakie mogą być jeszcze niesprawności. Chciałem umieścić np. 2 albo 3 wentylatory na jednej podstawce tak żeby badać ich wzajemny wpływ na siebie tylko teraz chodzi o to jakie mogą być konfiguracje takiego stanowiska (jak to rozmieścić itp.). W załączniku zdjęcie stanowiska do zmodyfikowania.
    Załączniki:
    • DSCN2708.JPG (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3395719
    MarsJan^
    Poziom 16  
    wszelkie uszkodzenia lopatek (pekniecia) beda powodowac drgania poniewaz zmieni sie ksztalt aerodynamiczny.
    Co do odizolowania drgan to teraz rozumiem o co ci chodzilo, proponuje umiescic zasilacz w osobnej obudowie i tylko pociagnac przewody.
    Zmniejsz zdjecie to nie bedzie trzeba za niego placic punktami (wtedy to obejrze), mam natomiast pomysl nastepujacy
    wentylator umiescic za zawieszonych widelkach ktore moga sie przekrecac i odchylac. Kazde przekrecenie bedzie objawem bledow wywazenia, odchylenie bedzie wyznacznikiem wydajnosci (choc oczywiscie zalezy to od osrodka wiec trzeba tez dokonywac pomiaru cisnienia). Dzialanie bedzie podobne do przypadku w ktorym chwycisz wentylator za kable i wlaczysz trzymajac w powietrzu (taki domowy test)
  • #5 3399468
    gorg82
    Poziom 2  
    Poniżej zamieszczam mniejsze zdjecie stanowiska
    Pozdrawiam:)
  • #6 3400915
    MarsJan^
    Poziom 16  
    oprocz pomiaru wydajnosci i drgan sugeruje rowniez pomiar przebiegu zmian napiecia i pobieranego pradu, uszkodzony zasilacz rowniez moze byc przyczyna niewielkich drgan wykonywanych przez wiatrak.

Co do konstrukcji to upieralbym sie przy moim pomysle. W przypadku twojego projektu nie jestes w stanie zlokalizowac przyczyny usterki a jedynie jej obecnosc. Co wiecej do widelek mozesz dolaczac obiazenie co pozwoli ci stworzyc krzywa wydajnosci (wiec kompleksowe badanie)

Jesli chcesz to sprzedac jakiemus laboratorium pomiarowemu to sugeruje zmiane koncepcji i postawienie na najwieksza ilosc badanych parametrow oraz mozliwosc regulacji mechaniki i zmiane warunkow pracy (wilgoc, cisnienie, zapylenie, hamowanie, temperatura etc) do tego oczywiscie pomiar zuzycia enerii oraz jej wydzilania.

pomysl jak najbardziej szczytny, ciekaw jestem jak ci to wyjdzie

powodzenia
REKLAMA