logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmocnienie różnicy napięć jak najprościej wykonać.

mezcook 13 Paź 2009 02:12 1601 3
  • #1 7121963
    mezcook
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Potrzebuje układu który będzie realizował następujące zadanie.
    Mamy dwa silniki np. spalinowe. Generalnie chodzi o jakiś układ gdzie w przypadku różnicy prędkości obrotowej jednego silnika względem drugiego nastąpi odjęcie obrotów z silnika który obraca się szybciej aż do momentu wyrównania prędkości.
    Przykładowo ... jeśli nastąpi wzrost obrotów silnika 1 (np zmiana obciążenia) to jakiś element wykonawczy np. elektromagnes przesteruje linkę przepustnicy w celu zmniejszenia obrotów. Proszę aby pomijać kwestję rozwiązań mechanicznych, a skupić się na elektronice/ elektryce.
    Ten układ ma być testowy, ma być tani - góra 150 zł wszystkie elementy. Generalnie ma on sprawdzić czy układ 1 lub kulku stopniowy będzie działał w miare poprawnie.
    Zacząłem już coś tam wymyślać:
    Przykładowo:
    Na wale każdego z silników spalinowych np dynamo. Im wyższe obroty tym wyższe napięcie.
    Jeśli wystąpi różnica obrotów to wystąpi różnica napięć i właśnie w tym momęcie np za pomocą przekaźnika miał by sie załączać elektro magnes redukujący obroty na szybszym silniku za pośrednictwem przepustnicy. Problem pojawia się w momęcie gdy różnica obrotów jest niewielka i może nie wystarczyć do zasilenia cewki przekaźnika. Być może trzeba zastosować jakiś układ wzmacniający tą różnicę napięć i potrafiący zasilić przekaźnik, lub nawet sam elektromagnes,ale jak takowy wykonać to już nie wiem
    bo się nie znam na elektronice. I tu własnie proszę o pomoc.
    Generalnie układ ma być przymiarką do zastosowania sterownika programowalnego, chcę poprostu sprawdzić czy sama idea jest ok.
    Proszę o pomoc, przy czym puki co preferuje rozwiązania dość proste, a nawet archaiczne. Poprostu chodzi mi o to czy układ np 1 stopniowy lub kilku stopniowy będzie się sprawdzał. Poprostu jeśli układ będzie działać ale idea będzie zła to będe mógł myśleć o jakimś innym rozwiązaniu tego zagadnienia.
    Z góry dziękuję za propozycje.
  • #2 7122359
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 650
    Dokładniej było by np za pomocą enkoderów, te są znowuż dość drogie więc można by użyć transoptora szczelinowego. Porównywał byś ilość impulsów. W zasadzie cały układ mógł by składać się wyłącznie z dwóch skonfigurowanych transoptorów, małego mikro kontrolera oraz elementów wykonawczych sterujących silnikiem. Do tego oczywiście odpowiednio napisany program. Koszt myślę, że 1/3 Twojego budżetu.
  • #3 7122454
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Witam.
    Różnicę napięć można wzmocnić używając ... wzmacniacza różnicowego lub wzmacniacza pomiarowego - polecam literaturę podstawową i tematy z forum, np.:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1444103.html

Natomiast więcej opisów (pomysłów) dot. rozwiązań systemów automatyki, serwomechanizmów, itp. znajdzie kolega w odpowiednim dziale.
    Osobiście uważam, że użycie elektromagnesu jako elementu wykonawczego nie jest dobrym pomysłem - zastosowałbym jakiś serwomechanizm (układ nadążny ?).

Przenoszę z "Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy".
    Pozdrawiam.
  • #4 7122527
    Luklukowaty
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Ja bym zrobił tak - czujnik optyczny lub magnetyczny przy każdym silniku, który wytwarza impulsy na obrót - np. 5 impulsów/obrót wała (im więcej impulsów, tym dokładniej). Teraz masz dwie opcje - analogowo lub cyfrowo.

C: sygnały idą do uPC, on oblicza sobie jaka jest prędkość silnika A oraz B i wysyła odpowiednie sygnały do falownika, który już reguluje prędkości. zalety - można zaprojektować własne, różnego rodzaju algorytmy różnicowe i reakcji na zmiany. wady - trzeba programować.

A: sygnały konwertujesz w układzie f/U - dajesz do wzmacniacza różnicowego i masz napięcie proporcjonalne do różnicy prędkości.
    zalety - relatywnie proste (jak ktoś umie analogówkę). wady - ograniczony sposób działania (tylko jeden algorytm).
REKLAMA