logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć grzanie i piszczenie trafa Unitra 40/51/676 w lampie plazmowej?

mpelektronik 28 Gru 2006 21:45 1704 21
REKLAMA
  • #1 3380375
    mpelektronik
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Zbudowałem lampe plazmową prawie zgodną z ta podana na stronie http://mylab.pwii.pl/. zastosowałem trafo unitry 40/51/676 oraz zmniejszyłem liczbe zwoi na trefie WN z 10 na 8 ponieważ przepalało mi kable bo zasilam układ cos koło 24V:) zastosowałem żarówke 40W efekty zaczepiste......ale.....piekielnie grzeje sie mi przy tym trafo......zamiast chłodzić IRF to chłodze trafo bo o niego sie bardziej martwie;/. można to jakoś zmienić???? nie moge pozbyć sie tego piszczenia z trafa WN chociaż próbowałem regulować to potencjometrami. i jeszcze jedno jakbym podłączył drugie takie samo trafo to czy ten układ to wytrzyma??????mam nadzieje że wtedy będą jeszcze lepsze efekty.....
    prosze o rade
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3380632
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    a czy uziemiłes całosc do kaloryferka?? mi tez sie trafo grzeje strasznie tylko nie mysl sobie ze ten układ moze godzinami działac...co najwyzej poare minut i sie go wyłącza. ja tez mam zasilone ok25V i mam 8 zwojow.

Dodano po 1 [minuty]:

aha a zarowka 40W to nie rewelacja....

efekty sie dopiero przy 200W osiąga a 500W to jet wypas....
  • REKLAMA
  • #3 3380642
    mpelektronik
    Poziom 12  
    tak jest podłączony do kaloryfera. chodzi gdzies około minty i jest cały zgrzany. i co z tym piskiem???
  • #4 3380665
    danielkk
    Poziom 31  
    ja miałem pisk ale jak uziemiłem to pisk ustał. no i jeszcze potęcjometrami mam tak wyregulowane ze tylko w jednym połozeniu potęcjometrow iskry przeskakuja a w innych nie dzieje sie nic.
  • REKLAMA
  • #5 3380771
    mpelektronik
    Poziom 12  
    a moze to być wina małej mocy żarówki ten pisk?? a i czy moge połączyć te 2 trafa razem??
  • #6 3381442
    mixer666
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    danielkk napisał:
    a czy uziemiłes całosc do kaloryferka??

Chcecie kogoś zabić :D:?:
  • #7 3381658
    danielkk
    Poziom 31  
    mixer666 napisał:
    danielkk napisał:

nie chcemy nikogo zabic jesli wszystko jest uziemione i sie jestostroznym to lampa plazmowa to świetna zabawa. mozna ja nawet dotykac palcami. ale odradzam to....
  • #8 3381674
    mpelektronik
    Poziom 12  
    moja jest uziemiona do kaloryfera i nikogo napewno to nie zabije. dotykam swoja lampe i nic nie czuje!! czy ktoś mi odpowie czy moge dać te 2 trafa??
  • #9 3383074
    danielkk
    Poziom 31  
    nic nie kombinuj z trafami. lepiej poczekaj i zkombinuj wieksze trafo....
  • #10 3383530
    mpelektronik
    Poziom 12  
    juz znalazłem przyczynę tych pisków. gdy przepalił sie mi kabel to przepalił sie także kabel uziemiający a jakby tego było mało to przepalił sie w miejscu zalanym;/ i nie mam jak dolutować kabla;/ musze szukać nowego:(
  • #11 3384314
    danielkk
    Poziom 31  
    widzisz jednak miałem racje!!!!!! mam trafo moge Ci odsprzedac:>
  • #12 3385699
    mixer666
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    danielkk napisał:
    mixer666 napisał:
    danielkk napisał:

nie chcemy nikogo zabic jesli wszystko jest uziemione i sie jestostroznym to lampa plazmowa to świetna zabawa. mozna ja nawet dotykac palcami. ale odradzam to....

Że świetna zabawa to ja wiem tylko, że generalnie uziemienie do kaloryfera nie jest dozwolone :D a co jak u kogoś w domu rury nie są uziemione? W polsce jest wiele starych instalacji o których wiemy tylko że są... czytaja was tysiące ludzi i jeżeli ktoś podłączył by do kaloryfera gdzie nie jest uziemiona mogło by to kogoś porazić lub nawet zniszczyć jakieś urządzenia. Uziemiajcie się do uziemienia w gniazdku 230V.
  • #13 3386024
    danielkk
    Poziom 31  
    mixer666 zanim sie cokolwiek wypowiesz na tym forum na temat lampy plazmowej to pocytaj www.mylab.prv.pl i dowiesz sie ze nie uziemia sie lamp w gniazdkach 230V tylko do kalowtferow lub do ziemi
  • #14 3387468
    mpelektronik
    Poziom 12  
    gdyby nie ty, to wogóle bym nie sprawdził tego przewodu uziemiającego:) Mixer666 jak chcesz to bardzo prosze ciągnij sobie swoje uziemienie do czego tam chcesz...... ja nie mam zamiaru kupować 50Mkabla żeby go do ziemi wciskać... pozatym jakbyś troche ruszył główką to byś doszedł do wniosku czemu się podłącza do kaloryfera, a z tym pomysłem żeby uziemienie podłączyć do uziemienia gniazdka do bardzo dobry pomysł jeśli masz zamiar wymieniać instalacje w domu:D..... pozdrawiam.....
  • #15 3387575
    michal54_87
    Poziom 17  
    Ocena: 95
    no ja tez mam lampe i trafo mi sie niee grzeje tylko irf ale mam duzy radiator na nim z wiatrakiem i moja moze chodzic godzinami:P
  • Pomocny post
    #16 3387765
    danielkk
    Poziom 31  
    no moze chodzic godzinami pod warunkiem ze trafo jest naprawde duze i ma sporą wydajność prądową. ja mam lampe i mi sie przy lampie trafko grzeje. ale jak do tego samego układu podłącze drabine jacoba to wtedy mozna zagotowac trafo ;/;/;/ jest duuuzo większy pobor prądu.

PS zapodaj zdjecia włąsnej lampki??
  • #17 3389465
    mpelektronik
    Poziom 12  
    z chęcią pooglądamy twoje trafo....moze czegoś sie naucze....:Dciekawe czy jak będe miał już ten sprawany trafo WN to będzie sie dalej grzać??:]
  • #18 3390402
    danielkk
    Poziom 31  
    moja lampa jestdostepna do ogladniecia na stronie

www.megavolt.prv.pl
  • #19 3401358
    michal54_87
    Poziom 17  
    postaram sie zrobic fotki tylko nie wiem kiedy bede ale moze niedlugo:P
  • #20 3410504
    mpelektronik
    Poziom 12  
    heh...mam mały problem.....moja lampa działa, nie kopie,,,ale jak jej dotkne to parzy!!!! da sie coś z tym zrobić??
  • REKLAMA
  • #21 3412580
    michal54_87
    Poziom 17  
    heh umnie jest to samo;d;d za mocna lampy mamy:P:P
  • #22 3416117
    mpelektronik
    Poziom 12  
    ale ja sie musze dojść do tego bo bede dawał większe trafo...teraz mam 40W:D myśle że efekt będzie jeszcze lepszy:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem nadmiernego nagrzewania się transformatora Unitra 40/51/676 w lampie plazmowej zasilanej napięciem około 24V oraz występującego piszczenia transformatora wysokiego napięcia (WN). Użytkownicy zalecają uziemienie całego układu, najlepiej do kaloryfera lub do ziemi, co eliminuje pisk. Zwrócono uwagę, że uziemienie do kaloryfera jest powszechną praktyką w tego typu konstrukcjach, choć istnieją opinie o ryzyku związanym z nieuziemionymi instalacjami grzewczymi. Zmniejszenie liczby zwojów na transformatorze WN z 10 do 8 było konieczne ze względu na przepalanie kabli przy wyższym napięciu zasilania. Wskazano, że żarówka 40W jest zbyt słaba, a efekty wizualne poprawiają się przy mocy 200W i więcej. Nagrzewanie transformatora jest typowe przy mniejszych transformatorach o ograniczonej wydajności prądowej; zaleca się stosowanie większych transformatorów o większej mocy, aby umożliwić dłuższą pracę lampy bez przegrzewania. Piszczenie transformatora może wynikać z uszkodzonego lub przerwanego przewodu uziemiającego. Podłączenie dwóch transformatorów jednocześnie nie jest zalecane bez odpowiedniego dostosowania układu. Dotykanie lampy plazmowej może powodować uczucie pieczenia, co jest efektem wysokiego napięcia i wymaga ostrożności. Wskazano również na możliwość zastosowania radiatorów i wentylatorów do chłodzenia elementów takich jak tranzystory IRF, co zmniejsza obciążenie transformatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA