logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

c60 po zalaniu: "włóż karte SIM" gdy karta zalożon

volvi 29 Gru 2006 09:56 1670 9
REKLAMA
  • #1 3381718
    volvi
    Poziom 10  
    Witam! Mam klopocik z tym siemensem bo byl on podobno zalany i teraz nie czyta Sim'a. z gory dzieki za pomoc.

Pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 3381893
    haker20041
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    jeśli jest tak mimokąpieli w odpowiednim płynie masz uszkodzony układ odpowiedzialny za czytanei kart sim, nie opłaca się tego robić:|
  • #3 3382272
    smuteczek
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    No jeszcze można go porządnie wymyć a potem jak masz hotair to wygrzać płytę (przedtem pozdejmować wszystko co się da wyświetlacz, blaszki itp.) no a ja mniemasz to czytałem gdzieś na forum że można wsadzić taką płytę na około 20-30 sekund do rozgrzanego piekarnika :) – tego nie testowałem. Sam w to nie wierzyłem że wygrzanie pyty hotairem coś daje ale ostatnio trafiły mi się dwa telefony S65 po zalaniu jeden nie ładował, a drugi wogóle się nie włączał a po wygrzaniu śmigają jako „nowe” :)
  • REKLAMA
  • #4 3383412
    volvi
    Poziom 10  
    A jaki plyn byscie mi mogli polecic do kąpieli ?

Dodano po 37 [minuty]:

Aha co do piekarnika to lepsza jest suszarka ale i tu trzeba uwazac zeby nie zbyt blisko plytki dmuchać :p
  • REKLAMA
  • #5 3383608
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    wygrzej suszarką telefon żeby się cyna stopiła i potem pisz takie głupoty. Może żarówką albo frytkownicą to jeszcze pójdzie co?
  • #6 3383829
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3383956
    volvi
    Poziom 10  
    HA HA HA ... cwaniaczki :P jakbyscie mieli 16 lat i zero doswiadczenia to ciekawe co byscie wysnuli z tego forum calego... ilu juz przede mna pisze o suszarkach!!!
    Myslalem ze forum jest od pomagania a nie ... no nic
    Mam swoją fajną wanne a serwis to ja moge ***** za 40 zl za samo grzanie takiego trupa jakim jest c60. zero pomocy:(
    PZDR!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3384187
    haker20041
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Kup sobie płyn do czyszczenia płytek drukowanych o wysokiej czystości około 15 zł za litr. Dostaniesz to w sklepiach z elektroniką, póżniej pozostaw telefon do całkowitego wyschnięcia na pare godzin(czyści sie samą płyte bez lcd i panela:D ) . Więcej Ci nie za bardzo ktoś powie bo na czym by zarabiały serwisy:D
  • #9 3384846
    volvi
    Poziom 10  
    Dzięki :D o to mi mniej więcej chodziło. No a serwisy mają sprzęt którym np. ja nie dysponuje i to jest ich atrybut. Dzięki
    PZDR!
  • #10 3386151
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Ocena: 154
    Volvi, nie słuchaj tych pseudo fachowców - tak panowie, jesteście śmieszni w swoich poradach. Telefon czy inny układ elektroniczny nie przeznaczony do użytkowania w warunkach zwiększonej wilgotności lub narażonych na bezpośrednie działanie wody po kontakcie z wodą w czasie pracy [czyt. jest podłączone zasilanie i urz. jest włączone] jest narażone na nieodwracalne zniszczenia tak elementów elektronicznych jak i struktury płytki drukowanej wielowarstwowej. W znacznej większości nowe telefony wyposażone są "zegarki" czy to oddzielne układy czy wbudowane w strukturę ASIC'a. Układy te mają podtrzymanie zasilania co powoduje, że nawet po chwilowym kontakcie z wodą i szybką reakcją polegającą na wyjęciu baterii, telefon jest nadal zasilany. Co za tym idzie zachodzi zjawisko elektrolizy wody między ścieżkami płytki drukowanej, co jest powodem występowania korozji. Naprawa tego uszkodzenia jest pozorna. Po pewnym czasie wychodzą następne uszkodzenia. Konkludując- kup nowy telefon z pewnego źródła, a ten możesz używać jako przycisk do papieru.
    p.s.: około 10tyś. naprawionych telefonów GSM od 1997 do 2001, a znam takich co od tego momentu naprawili następne 10 tyś/osobę. Pracowaliśmy w dużym serwisie telefonów, ok. 5 tyś napraw/miesiąc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z czytaniem karty SIM w telefonie Siemens C60 po zalaniu wynika z uszkodzenia układu odpowiedzialnego za obsługę kart SIM. Zalanie powoduje korozję i uszkodzenia wielowarstwowej płytki drukowanej, zwłaszcza gdy telefon był włączony podczas kontaktu z wodą, co prowadzi do elektrolizy i dalszych uszkodzeń. Proponowane metody naprawy obejmują kąpiel w specjalistycznych płynach do czyszczenia płytek drukowanych o wysokiej czystości oraz suszenie i wygrzewanie płyty suszarką lub hot air, jednak są one ryzykowne i często nieskuteczne. W serwisach stosuje się profesjonalne płyny i urządzenia do czyszczenia oraz suszenia, co zwiększa szanse na przywrócenie funkcjonalności. Mimo to, naprawa po zalaniu jest często tylko tymczasowa, a uszkodzenia mogą się pogłębiać, dlatego zaleca się rozważenie zakupu nowego telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA