logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop SAGA C1-94. Generuje dodatkowy przebieg. Gdzie szukać usterki?

seccol 29 Gru 2006 14:39 4550 13
REKLAMA
  • #1 3382853
    seccol
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Kupiłem używany oscyloskop produkcji radzieckiej jak w temacie,
    problem polega na tym że generuje on jakiś dodatkowy przebieg,
    jako tako coś tym oscyloskopem można pomierzyć ale z powodu tej usterki nie wszystko i nie za dokładnie. Przebieg ten wygląda tak jakby to był drugi kanał , pokrętłem regulacyjnym można je nakładać na siebie.
    Posiadam schemat ale nie wiem czego się uczepić,
    wymieniłem prawie wszystkie elka jeszcze parę by się znalazło ale niewiele. Może ktoś wie gdzie szukać uszkodzenia. Prosze o poradę

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3385045
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    czy nie jest to przypadkiem oscyloskop dwukanałowy?
    Jak możesz to wstaw tu fotkę strony czołowej tego oscyloskopu.

Pozdrawiam
  • #4 3387095
    seccol
    Poziom 11  
    Rubens tak jak sugerujesz pomierzę wszystkie napięcia, a wcześniej odłącze pion tymbardziej że na schemacie są podane

Dodano po 5 [minuty]:

Quarz to nie jest oscyloskop dwukanałowy
  • #5 3391760
    seccol
    Poziom 11  
    Znalazłem padniętą zenerkę D 818 G nie wiem jaki
    dać zamiennik ale według schematu powino być
    na niej 11,4 V
  • Pomocny post
    #6 3391800
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    seccol napisał:
    Znalazłem padniętą zenerkę D 818 G nie wiem jaki
    dać zamiennik ale według schematu powino być
    na niej 11,4 V

można dać polski zamiennik (BZX84-C11), tylko o ile sobie przypominam to ta dioda ma lepszy współczynnik stabilizacji i mniejszy dryft temperaturowy napięcia Zenera.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 3391896
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    seccol napisał:
    według schematu powino być
    na niej 11,4 V

To trochę dziwne ponieważ wg rosyjskiego katalogu dla diody D818G rozrzut napięcia Zenera Uz, przy Iz=10mA, wynosi 7,65 - 10,35 V. Można z tego wnioskować, że na etapie produkcji ta dioda jest selekcjonowana (nominalne napięcie 9V) ale nie osiągnie wartości Uz >11V.
    Oczywiście ta dioda należy do grupy kompensowanych temperaturowo dla wartości Iz=5-15mA.
    Na koniec ciekawostka - diody z grupy D818 podczas pomiaru tradycyjnym sposobem wykazują brak przewodnictwa w obu kierunkach co sugeruje, że są uszkodzone :!:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3392802
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    oldboy napisał:

[ ... ]
    Na koniec ciekawostka - diody z grupy D818 podczas pomiaru tradycyjnym sposobem wykazują brak przewodnictwa w obu kierunkach co sugeruje, że są uszkodzone :!:

to oczywiste, ponieważ skompensowane temperaturowo diody Zenera to połączenie szeregowe (katodami?, anodami?) dwóch diod; zwykłej o ujemnym współczynniku temperaturowym i Zenera o dodatnim współczynniku temparaturowym.
    Tak więc taka dioda wykazuje przewodzenie tylko przy polaryzacji zaporowej (Zenera) i przy napięciach mniejszych od Zenera nie przewodzi.

Diody Zenera wykazują zmienny współczynnik temperaturowy w zależności od napięcia Zenera i tak dla najniższych napięć jest on ujemny, by przy napięciu Zenera; 5,6V - 6,8V być bliskim zero, a potem jest doddatni i rośnie wraz ze wzrostem napięcia Zenera.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3392836
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    Jesteśmy w dziale usterkowym a nie teoretycznym. Udzieliłem porady z praktycznego (serwisowego) punktu widzenia. Wywody teoretyczne nie są ani mnie, a być może i autorowi, potrzebne.
    Istotą mojej porady jest sugestia, że prawdopodobnie dioda, o której mowa wyżej, jest sprawna i to jest ważne dla autora tematu.
  • #10 3396152
    seccol
    Poziom 11  
    Wniosek taki że dioda jest sprawna ,bo po jej wymontowaniu jest tylko plamka na ekranie a jak ją podłączę to jest linia a w zasadzie sinusoida , musze szukać dalej dlaczego zamiasty 11,4V to
    jest 13V i sinusoida
  • #12 3399644
    seccol
    Poziom 11  
    Wiem tylko powinno być dokładnie 11,4V a jest ponad 13V bo był nawet taki moment po przylutowaniu elka na którym była przerwa że oscyloskop był sprawny i te 11,4V było ale to trwało chwilę nie wiem co zrobiłem co się stało
    że się spierniczyło. Nie wiem gdzie to napięcie ma jakiś układ stabilizacji. Nic to szukam dalej
  • Pomocny post
    #13 3484881
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Diody ros. są kompensowane temperaturowo . -i nie sa to proste diody.
    W celu zamiany niektórych -stojących w stabilizatorach tranzystorowo
    diodowych -trzeba uwzglednić stabilnosć temperaturową .....
    Prosta zamiana odczytana z katalogu nie zawsze dobrze działa.
    Otl ma rację .-z tym że ja mam omomierz ros . z nap. wyjściowym 3V-
    i on siega w obie strony -.Zastepcza dioda d800 coś bedzie miała
    dwie diody -jedną Zennera A DRUGĄ ZWYKŁ A 0,7V -w kier przewodzenia -wtedy to będzie ekwiwalent .
    To samo jest w C-118 który sobie musiałem naprawić .

Jak najmniej rozwalac -w tym C118 jest kilka napięć -zależne kolejno od najniższego stabbilizowanego t.j. 5V ,potem 12V,potem -12V--I CHYBA NAWET wyższe zasilające też powiązano -w sumie jak jedno jest skopane to reszta sie blokuje lub dziąla byle jak.
    Dobre zasilanie podstawą .W zależności od wieku urządzenia można wymienic elektrolity -ale też nie na przerośniete wartościami -tylko w granicach starych opisów.

Pomiary swoim analogowym przyrządem -może byc za 20 zł -byle tylko
    był do pomiarów detali elektronicznych właściwy.Cyfrowe przyrz. się tu nie nadaja........

Jesli ma być 11,4 to trzeba szukac diody Zennera =11,4-0,7=10,7V .

Dołożyć zwykłą krzemowa -0,7V - w kier. przewodzenia -
    otrzyma sie 11,4V- przy tranzystorach krzemowych ukł. stab.

Mogę jeszcze pomóc w ten sposób ,że może całość gdzieś wysłać do -
    np.: WILNA -tam ktoś naprawi na 100 %-i odeśle -taki wariant musiałbym najpierw spytać czy jest to tam do załatwienia /pw/.

Ta SAGA nie jest takie byle co -to jest tak jak brak prawej reki przy pomiarach.. pozdrawiam
  • #14 4064605
    seccol
    Poziom 11  
    Długo to trwało ale opanowałem jakoś.
    Przyczyną była przerwa na ślizgaczu potencjometra montażowego dlatego były nieprawidłowe napięcia i nie dało sie ich wyrególować tylko nie pamietam teraz symbolu który to był a nie chcę nikogo wprowadzić w błąd, oscyloskop jest juz poskładany.
    Wyregulowałem napięcia i jest ok.
    Wszystkim zainteresowanym dziękuję za sugestie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada używany oscyloskop radzieckiej produkcji SAGA C1-94, który generuje dodatkowy przebieg przypominający drugi kanał, nakładający się regulacją. Problem utrudnia dokładne pomiary. W toku diagnostyki sprawdzono napięcia zasilacza, zwłaszcza stabilizację napięcia 11,4 V na diodzie Zenera D818G, która okazała się uszkodzona. Zalecano zamiennik polski BZX84-C11, jednak napięcie na diodzie wynosiło ponad 13 V, co wskazywało na dalsze problemy. Dyskutowano o charakterystyce diod Zenera kompensowanych temperaturowo i ich pomiarze. Ostatecznie przyczyną usterki była przerwa na ślizgaczu potencjometru montażowego, powodująca nieprawidłowe napięcia i niemożność ich regulacji. Po naprawie i regulacji napięć oscyloskop działa poprawnie. Wskazano, że stabilne zasilanie i sprawne elementy stabilizujące są kluczowe dla prawidłowej pracy oscyloskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA