logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop ST 315 A II - na ekranie tylko plamka - pomocy !

agent8888 07 Mar 2006 21:31 1964 7
REKLAMA
  • #1 2387497
    agent8888
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam.
    Problem jak w temacie.
    PO wlaczeniu oscyloskopu na ekranie pojawia sie tylko jedna plamka na srodku ekranu.

Posiadam schemat ale niestety nie wiem gdzie mam zaczac szukac usterki. Prosze o pomoc.
    Pozdrawaim
    Agent
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2395820
    agent8888
    Poziom 13  
    Witam.

Dzisiaj sprawdzilem w/g schematu zasilacz sieciowy. i stwierdziłem, że
    grzeją się diody prostownicze 4 x BYP 680-50R, grzeje się również tranzystor T-405 / KD 502./
    Występuje duży spadek napięcia zamiast 12v jest ok 7V.
    Tranzystory T 406 oraz T407 /KD 502/są dobre. Stwierdziłem, że na wyjściu TR 401/76 napięcie jest również za małe. Nie ma odchylania ani pionowego ani poziomego, a na ekranie jest tylko mała rozmazana plamka.
    Proszę, jesli ktoś może mi pomóc, to będę wdzięczny.
  • #4 2397435
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    A więc coś obciąża tą linię zasilania 12V, posprawdzaj np. odłączając kolejno układy, które są do niej podłączone. A może stracił pojemność elektrolit za mostkiem prostowniczym lub jakiś inny w tej linii przywiera. Jeśli masz dobrej jakości zasilacz zewnętrzny 12V to możesz go podpiąć zamiast wewnętrznego i sprawdzić czy to wina wewn.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2399392
    agent8888
    Poziom 13  
    Dziekuje wszystkim za rady.

Sprawdzilem elektrolit za mostkiem i okazal sie dobry. Sprawdzilem inne pozostale (wszystkie koloru czerwonego) i okazalo sie ze czesc z nich miala zwarcie a inne nie mialy pojemnosci, wiec dla pewności wymienilem wszystkie na nowe.
    W obwodzie byl tez spalony rezystor R337 ( 10 Ohm ) na skutek zwarcia elektrolitu C328 (100 uF). Po wymianie tych elementow wszystko chodzi poprawnie lecz troche widac linie powrotu.
    Moze ktos wie gdzie mam pogrzeba aby usunac ta usterke.

Pozdrawiam
    Agent
  • REKLAMA
  • #6 2407060
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    To pewno też jeszcze jakiś elektrolit (chyba w odchylaniu)ale tu już nie bardzo podpowiem, bo nie mam schematu
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z oscyloskopem ST 315 A II polegał na pojawianiu się na ekranie jedynie małej plamki, co wskazywało na brak odchylania poziomego i pionowego. Przyczyną usterki był niedziałający generator podstawy czasu oraz problemy z zasilaniem 12V. W trakcie diagnostyki stwierdzono przegrzewanie się diod prostowniczych BYP 680-50R oraz tranzystora T-405 (KD502), a także zbyt niski spadek napięcia (około 7V zamiast 12V). Wymieniono uszkodzone elektrolity, które miały zwarcia lub utraciły pojemność, oraz spalony rezystor R337 (10 Ω) i elektrolit C328 (100 µF). Po wymianie tych elementów oscyloskop zaczął działać poprawnie, choć początkowo widoczne były linie powrotu, które prawdopodobnie były spowodowane kolejnymi uszkodzonymi elektrolitami w układzie odchylania. Ostatecznie wymiana wszystkich elektrolitów i naprawa zasilacza niskiego napięcia przywróciła pełną funkcjonalność urządzenia.
REKLAMA