logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować silnikiem 12V i żarówką 230V za pomocą ATmega8?

tomaszek1606 30 Gru 2006 00:53 3030 7
  • #1 3385467
    tomaszek1606
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, szukam i szukam i nie mogę trafić na interesująca mnie rzecz, a mianowicie co zrobić żeby za pomocą mikrokontrolera móc sterować np silnikiem zasilanym 12V lub np. żarówkę z 230V ?? z Góry dziękuję..
  • #2 3385511
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ... hmm a jakim silnikiem DC czy krokowym? ;)

... jeśli DC i chodzi ci tylko o jego włączenie aby się obracał w jedną stronę to można wysterować go jednym tranzystorem i po problemie. A jeśli ma mieć możliwość obracania się w różne strony to zastosuj mostek H lub gotowy układ scalony jak np L293D - bardzo prosty w aplikacji, praktycznie nie wymagający dodatkowych elementów zwenętrznych i można sterować nim bezpośrednio z wyjść uC. Tylko on nie jest na silniki o dużym prądzie. Zajrzyj sobie do jego noty aplikacyjnej.

... co do żarówki 220V to wystarczy wysterować wprost z uC optotriak MOC3041 a z niego bezpośrednio triak o odpowiedniej mocy do twojej żarówki. Dzięki optotriakowi będziesz miał przy okazji izolację galwaniczną układu od sieci 220V

pozdrawiam
  • #3 3386139
    tomaszek1606
    Poziom 12  
    Jak sterować silnikiem 12V i żarówką 230V za pomocą ATmega8?

taki mostek byłby dobry ? rozumiem ze do Atmegi przez rezystorki 1K idzie?
  • #4 3386214
    mirekk36
    Poziom 42  
    tutaj już ja się nie wypowiem, czy ten mostek jest dobry bo z elektroniki analogowej nie jestem najmocniejszy ;) ale napewno zaraz ktoś się znajdzie kto na to pytanko odpowie ;) .... ja w związku z tym użyłem sobie do takiego rozwiązania tego fajnego układziku L293D i działa super a dzięki niemu mogę sterować nawet dwoma silniczkami DC albo jednym krokowym bipolarnym ;)

pozdrawiam
  • #5 3386318
    tomaszek1606
    Poziom 12  
    :) A ktoś mi powie jak do tego układu domontować PWM ?
  • #6 3386442
    mirekk36
    Poziom 42  
    PWMa nie domontujesz ;) PWM to tylko określenie pewnego specyficznego rodzaju pracy hmm sygnału , który może być wygenerowany za pomocą np uC. W układzie (jeszcze raz o nim wspomnę) L293D poza wejściami sterującymi jak w mostku H jest jeszcze wejście własnie do sterowania sygnałem PWM. Polega to na tym, że puszczasz na to wejście sygnał prostokątny i zmiennym wypełnieniu. Dzięki czemu możesz powoli startować silnik przy niskim wypełnieniu i uruchamiać go na maxa przy maksymalnym wypełnieniu ;)

.... ten sygnał możesz wygenerować na jednym z wyjść uC i to sprzętowo za pomocą jednego z Timerów na jego pokładzie ;)

... aby wysterować mostek H za pomocą PWM musiałbyś chyba jeszcze w obwód zasilania mostak dać jeszcze jeden tranzystor i nim sterować ... chyba że się mylę to ktoś mnie poprawi zaraz ;)
  • #7 3386660
    tomaszek1606
    Poziom 12  
    dzieki :)
  • #8 3398714
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    mostek z rysunku prawie dobry ale trzeba zaporowo pomiędzy kolektory a emitery tranzystorów dodać diody zabezpieczające to po pierwsze, po drógie układ ma tą wadę, że jak pomylisz się w programie i dasz dwie jedynki to układ idzie z dymem nawet bez podłączonego silnika a po trzecie co do PWM nic się nie montuje - podłączasz jedno wyjście PWM do jednego wejścia mostka a drugie do drugiego i masz PWM w obydwu kierunkach.

Dodano po 5 [minuty]:

jeśli chodzi o 230V to proponuję użyć optotriaka + triak lub przekaźnik - poszukaj a znajdziesz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do sterowania silnikiem 12V DC za pomocą mikrokontrolera ATmega8 można użyć pojedynczego tranzystora do prostego włączania silnika w jednym kierunku lub mostka H do sterowania kierunkiem obrotów. Popularnym i prostym w zastosowaniu układem jest L293D, który umożliwia sterowanie dwoma silnikami DC lub jednym silnikiem krokowym bipolarnym bez konieczności stosowania dodatkowych elementów. Do regulacji prędkości obrotowej silnika stosuje się sygnał PWM generowany sprzętowo przez timer mikrokontrolera, który podaje się na wejścia sterujące mostka H. W przypadku własnoręcznie budowanego mostka H należy dodać diody zabezpieczające pomiędzy kolektorami a emiterami tranzystorów, aby chronić układ przed uszkodzeniem.

Sterowanie żarówką 230V realizuje się przez optotriak (np. MOC3041) zapewniający izolację galwaniczną, który steruje triakiem o odpowiedniej mocy lub przez przekaźnik. Optotriak umożliwia bezpieczne wysterowanie obciążenia sieciowego bez bezpośredniego połączenia z mikrokontrolerem.

Podsumowując, do sterowania silnikiem 12V polecany jest układ L293D z sygnałem PWM z mikrokontrolera, a do sterowania żarówką 230V – optotriak MOC3041 wraz z triakiem lub przekaźnikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA